Zacuscă de vinete
Ingrediente: 3 kg de vinete, 1 l de ulei, două kg de ardei capia, două kg de roşii, 1 kg de morcovi, 1,5 kg de ceapă, o linguriţă de piper, două linguri de sare.
Mod de preparare: se coc vinetele, se curăţă şi se pun la scurs. Se coc şi ardeii, se curăţă şi se taie mărunt. Ceapa se spală şi se taie mărunt. Morcovii se curăţă, se spală, apoi se dau pe răzătoare. Roşiile se curăţă de coajă, apoi se taie mărunt. Într-un ceaun se toarnă uleiul, se pune la foc şi se căleşte ceapa, iar când s-a înmuiat puţin se pun morcovii. După 5 minute se pun şi ardeii, apoi vinetele tocate mărunt, roşiile, sare şi piper. Se lasă să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când, până iese uleiul la suprafaţă. Atunci e gata zacusca şi se poate pune în borcane, după care se bagă la cuptor timp de 10-15 minute, pentru sterilizare.
Zacuscă de ciuperci
Ingrediente: 3 kg de ciuperci, 4 kg de ardei capia, două kg de vinete, 1 kg de ceapă, două căpăţâni de usturoi, 600 ml de ulei, 80 g de sare, o linguriţă cu vârf de piper, 1 litru pulpă de tomate.
Mod de preparare: se curăţă ciupercile, se spală şi se taie mărunt. Se pun vinetele la copt şi se curăţă. Se taie ceapa mărunt şi se sotează 10 minute în ulei. Ardeii se curăţă şi se împart în două grămezi. O parte se taie mărunt, iar cealaltă se face piure. Se pune tot ardeiul peste ciuperci. Se adaugă ceapa cu tot cu ulei într-o cratiţă şi se amestecă ciupercile cu ardeii, 80 g de sare, o linguriţă de piper, usturoiul pisat şi se fierb la foc mic. Se omogenizează şi se adaugă pulpa de tomate. După vreo jumătate de oră, se amestecă din 15 în 15 minute. După o oră se pun şi vinetele tocate. Se mai fierbe două ore, până scade sosul, amestecând. Apoi se toarnă zacusca în borcane, care se pun la sterilizat.
Poți încerca și această rețetă de zacuscă de ciuperci!
Zacuscă de dovlecei
Ingrediente: 3 dovlecei mari (1 kg), 4 ardei capia mari, 5 cepe mari, 2 morcovi mari, 5 roşii mari, 400 ml de ulei, sare, piper, foi de dafin.
Mod de preparare: dovleceii se curăţă de coajă, se taie cubuleţe şi se fierb în apă cu sare. Se curăţă ceapa şi se taie julien, morcovii se dau pe răzătoare, ardeii se curăţă şi se toacă în robot. Dovleceii se scurg şi se fac piure. Roşiile se decojesc şi se pasează în robot. În uleiul încins se căleşte ceapa, apoi se adaugă morcovul şi se mai lasă pe foc cam 10 minute, până se înmoaie bine. După ce morcovii s-au călit, se adaugă ardeiul şi se mai lasă 10 minute, amestecând continuu. Se adaugă condimentele, piureul de dovlecei şi sosul de roşii. Se amestecă încontinuu până se ridică uleiul la suprafaţă. Se pune zacusca în borcane, care apoi se sterilizează.
Cum faci cea mai bună zacuscă de vinete.
Nu ratați aceste rețete de zacusca de peste