Gogoşi
Ingrediente: 1 kg făină, 500 ml apă, 3 linguri ulei, 2 linguri zahăr, un praf de sare, un cubuleţ (25 g) drojdie proaspată, 200 ml ulei pentru prăjit, zahăr pudră decor.
Preparare: Se dizolvă drojdia în puţină apă călduţă şi puţin zahăr, apoi se adaugă celelalte ingrediente şi se omogenizează până se obţine un aluat. I se dă o formă de bilă şi se lasă la crescut, la loc cald, până îşi dublează volumul. Apoi se întinde o foaie groasă, cam de 4 mm şi cu ajutorul unui pahar se taie cerculeţe. Se prăjesc gogoşelele în ulei încins, într-o tigaie. Se scot cu o spumieră, ca să se scurgă uleiul. Se pudrează cu zahăr pudră.
Îți mai recomandăm și această rețetă de gogosi de post
Covrigi
Ingrediente: aluat: 500 g făină albă, 300 ml apă, o linguriţă de sare, 30 ml ulei, un plic de drojdie uscată, o linguriţă rasă de zahăr; pentru fiert: 2 l de apă, 40 g bicarbonat de sodiu, o linguriţă de sare; decor: sare grunjoasă
Preparare: Se face maiaua din apă călduţă, drojdie şi zahăr. Se lasă 5 minute la dospit. Se pune făina într-un bol şi apoi se toarnă maiaua peste ea şi se frâmântă. Se adaugă şi uleiul şi sarea. Se obţine un aluat lipicios care se unge cu ulei şi se pune la crescut într-un bol, acoperit cu folie, cam 30 de minute. Se pune făină pe blat, se iau bucăţi mici de cocă care se fac rulează sub formă de şnur de vreo 40 cm şi se încrucişează la mijloc, apoi li se dă forma unui covrig. Se pune apa la fiert cu bicarbonatul şi sarea şi, când fierbe, punem doi-trei covrigi în ea pentru 30 de secunde. Se iau cu o spumieră şi se pun pe o tavă cu hârtie de copt. Se presară pe covrigi sare grunjoasă şi se dau la cuptor, la 200 de grade, cam 20 de minute, până se rumenesc.
Negresă
Ingrediente: o cană zahăr, 2 căni făină, 1/2 cană ulei, o cană apă, 2 linguri cacao, 3 linguri gem, o linguriţă bicarbonat de sodiu (nestins). *cana să aibă 250 ml
Preparare: Toate ingredientele se pun într-un bol şi se amestecă bine cu o lingură de lemn sau cu un tel. Compoziţia obţinută se toarnă într-o tavă cu hârtie de copt şi se lasă la cuptor aproximativ 35 minute la foc mediu (180 grade). Se testează cu scobitoarea. Se lasă să se răcească, se scoate din tavă şi se taie în bucăţi.