1. Friptură de porc
Ingrediente: 700 g pulpă de porc, 200 ml bulion, o căpăţână de usturoi, 20-30 ml ulei, o linguriţă rasă de piper măcinat, o linguriţă rasă de boia, o jumătate de linguriţă de sare, câteva crenguţe de rozmarin.
Mod de preparare: carnea se taie felii în groase de un deget şi se bate puţin pe ambele părţi. Fiecare felie se crestează pe margini, de jur-împrejur, la distanţă de două degete, ca să nu se încovoaie la copt. Se aşază carnea într- un singur strat.
Căţeii de usturoi curăţaţi se trec prin presă şi apoi se freacă bine cu puţină sare. Se adaugă treptat uleiul, ca la maioneză, până se obţine o pastă. Se adaugă apoi bulionul, condimentele şi crenguţele de rozmarin, plus 100 ml apă. Se toarnă acest sos peste carne, aşa încât să o acopere. Se pune deasupra tăvii o folie de aluminiu şi se dă la cuptor o oră.
2. Piftie de porc
Ingrediente: 1,5 kg picioare sau cap de porc, o ceapă, doi morcovi, un pătrunjel, un păstârnac, o ţelină, două foi de dafin, 4 boabe de ienibahar, 4 căţei de usturoi, sare.
Mod de preparare: se spală şi se curăţă bine picioarele sau capul de porc. Picioarele se taie în două pe lungime, iar capul se sparge cu satârul. Se aşază într-o oală încăpătoare şi se acoperă cu apă în aşa fel încât nivelul apei să fie cu patru degete deasupra cărnii. Se pune la foc potrivit. Se ia spuma, se adaugă sarea, zarzavatul, foile de dafin şi ienibaharul. Se acoperă vasul cu un capac, lăsând doar la o margine cratiţa puţin descoperită.
Trebuie să fiarbă până când carnea se desface de pe oase. Se împarte apoi carnea în mai multe farfurii. Se pisează usturoiul, se adaugă puţină sare şi se amestecă bine cu zeamă de carne. Se strecoară zeama şi se toarnă în farfurii, peste carne. Se pune la rece, să se închege. Dacă zeama nu se leagă, o poţi “ajuta” cu puţină gelatină alimentară, cam 20-30 g la un litru de zeamă. Iar dacă s-a închegat prea tare, o poţi dilua cu puţină apă clocotită.
3. Panetone
Ingrediente: 800 g de făină albă, 15 g drojdie proaspătă, 150 g unt, două ouă întregi, două albuşuri, 400 g zahăr tos, 60 ml lapte, 80 g de fructe confiate tăiate cubuleţe, 50 g stafide, 25 g zahăr vanilat, un vârf de cuţit de sare.
Mod de preparare: cu o zi înainte de preparare, într-un vas adânc, se dizolvă drojdia şi un sfert din cantitatea de făină în lapte cald. Se acoperă vasul cu un prosop şi se lasă să dospească peste noapte la loc călduros.
A doua zi se frământă aluatul adăugând 100 g de făină şi puţină apă călduţă. Se acoperă aluatul cu un prosop şi se lasă să dospească încă două ore. Se frământă din nou, folosind încă 100 g de făină şi apă călduţă, suficientă pentru a obţine o cocă elastică şi moale, care se lasă la crescut 3 ore. Între timp se pun stafidele la înmuiat în apă călduţă (30 de minute). Se topeşte untul într-o cratiţă, la foc mic (se opreşte o lingură de unt pentru a unge forma). Se adaugă sarea, zahărul şi un pic de apă, amestecând până se topeşte zahărul. Se ia untul de pe foc şi se încorporează zahărul vanilat, cele două ouă întregi şi cele două albuşuri. Se unge forma şi se tapetează cu hârtie de copt.
Apoi se frământă aluatul cu restul de făină, încorporând câte puţin din amestecul de unt şi ouă. Se adaugă stafidele scurse de apă şi pudrate cu făină şi fructele confiate tocate cubuleţe. Se pune aluatul în forma de copt, se acoperă cu un prosop şi se lasă la dospit 3 ore. Se bagă cozonacul în cuptorul preîncălzit şi se coace 40-45 de minute până se rumeneşte.
4. Sarmale în foi de varză acră
Ingrediente: 1 kg carne tocată de porc (sau porc şi vită în cantităţi egale),100 g orez, trei frunze de dafin, două cepe, două linguri de untură de porc, 100 g bulion, varză acră, piper, o lingură de sare.
Mod de preparare: carnea tocată se amestecă bine cu orezul spălat, ceapa tăiată mărunt, piperul, sarea şi 100 ml apă. Se împachetează compoziţia în foi de varză. Se aşază sarmalele într-o oală tapetată cu foi de varză, în straturi succesive, cu frunzele de dafin printre ele.
Peste ultimul strat se pune apă (cât să acopere sarmalele), bulion şi două linguri de untură. Se lasă să fiarbă la foc mic, timp de două ore. Se adaugă un pahar cu vin pentru un plus de savoare, după ce sarmalele au dat în clocot.
5. Ruladă de curcan
Ingrediente: 1 kg piept de curcan, 1/2 ardei gras , un ou, 400 g de spanac congelat, 2 căţei de usturoi, oregano, rozmarin, mărar, pătrunjel verde, sare, piper.
Mod de preparare: pieptul de curcan se spală şi se taie felii pe lung. Acestea se bat cu ciocanul de carne, apoi se aşază pe o folie de aluminiu şi se condimentează cu sare şi piper. Spanacul se amestecă bine cu usturoiul pisat, ardeiul tăiat cubuleţe, pătrunjelul şi mărarul tocate, oul bătut, apoi se adaugă sare, piper, oregano şi rozmarin după gust. Se întinde această umplutură peste carne şi se rulează cu grijă. Se leagă rulada cu o sfoară alimentară şi se înveleşte cu folia de aluminiu.
Apoi se dă la cuptor la 180 de grade, timp de 20 de minute. Se scoate din cuptor, se dă jos folia, se unge cu ulei, se presară condimente deasupra şi se bagă iarăşi la cuptor până se rumeneşte.
6. Crap la cuptor
Ingrediente: un crap cam de 1 kg, 100 g de unt, 50 ml ulei, o lămâie, un pahar de vin alb, o legătură de pătrunjel, sare; pentru decor – salată verde, 4-5 măsline negre şi o lămâie.
Mod de preparare: se curăţă bine crapul. Se spală, se şterge cu un şervet şi se presară sare pe el. Se unge o tavă cu unt, se pune hârtie de copt, se aşază peştele uns cu unt şi se dă tava la cuptor pentru 40 de minute. Din când în când se stropeşte peştele cu sosul scurs în tavă.
Când e aproape gata, se scoate, se toarnă vinul amestecat cu puţină apă şi se mai dă la cuptor pentru 10 minute. Din ulei, zeama de lămâie, sare şi verdeaţa tocată se face un sos care se toarnă peste peşte imediat după ce se scoate din cuptor. Pe platoul de servire, lângă peşte, se pun frunze de salată verde, măsline şi bucăţi de lămâie.
7. Pate de ficat de porc
Ingrediente: 350-400 g ficat de porc, două cepe, 200 g unt, sare, piper, 1-2 linguriţe ulei de măsline, verdeaţă pentru decor.
Mod de preparare: ficatul, spălat şi tăiat bucăţi, se fierbe 30 de minute sau se prăjeşte în două linguriţe de unt. Cepele curăţate se taie în bucăţi mai mari se călesc în unt, se adaugă sare, piper şi se toarnă apoi peste ficat. Se pune compoziţia într-un blender şi se mixează. Se pune pateul rezultat într-un castron şi se decorează cu verdeaţă, apoi se stropeşte cu puţin ulei de măsline. Se dă la rece 30 de minute înainte de servire, ca să se întărească.
8. Pui cu lămâie şi rozmarin
Ingrediente: un pui mare, 4 căţei de usturoi zdrobiţi, două lămâi, sare şi piper, 100 ml ulei, 10-12 cartofi medii, 2-3 crenguţe de rozmarin proaspăt.
Mod de preparare: se încălzeşte cuptorul la 200 de grade. Se spală şi se usucă puiul, apoi se pune într-o tavă unsă şi se asezonează cu sare şi piper. Se amestecă usturoiul cu puţin ulei şi se unge puiul. Se bagă la cuptor 20 de minute. În acest timp, se spală cartofii şi se taie în felii groase.
La fel şi lămâile. Se scoate tava din cuptor, se pun feliile de cartofi şi de lămâie în jurul puiului, se asezonează cu sare, piper şi rozmarin şi se toarnă restul de ulei. Se pune tava cu pui înapoi la cuptor şi se lasă încă 30-35 de minute.
9. Caltaboş de casă
Ingrediente: 1 kg carne de porc, 3 linguri de orez, sare, piper măcinat, 3 cepe, două linguri de ulei, intestinul gros de la porc, piper boabe, o foaie de dafin.
Mod de preparare: se dă carnea prin maşina de tocat. Ceapa se curăţă şi se taie mărunt, apoi se căleşte în ulei şi se pune peste carne. Se spală orezul şi se lasă să stea câteva ore în apă, după care se pune peste carne. Se sărează şi se piperează amestecul după gust, iar apoi se umple intestinul gros (spălat şi curăţat înainte) cu ajutorul maşinii de tocat şi al unui dispozitiv special pentru cârnaţi.
Se leagă intestinul la ambele capete şi se pune la fiert în apă caldă, cu câteva boabe de piper şi o foaie de dafin. Se fierbe la foc mic timp de o oră, după care se scoate şi se lasă la rece.
10. Tort cu glazură albă
Ingrediente: pentru blat – 6 ouă, 250 g zahăr, 300 g făină, 10 linguri de apă, un praf de copt;
pentru cremă – o cutie de 1 l de frişcă lichidă, un borcan de dulceaţă de vişine;
pentru glazură – 330 g zahăr tos, 50 g glucoză, 70 g apă;
pentru decor – floricele, mărgele din zahăr.
Mod de preparare: pentru blat, se freacă gălbenuşurile cu zahărul, adăugând din când în când câte o lingură de apă, până se leagă crema. Separat, se amestecă făina cu praful de copt şi se adaugă puţin câte puţin în amestecul de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă şi se adaugă la amestec. Se coace blatul la foc potrivit, într-o formă de tort tapetată cu făină sau îmbrăcată în hârtie de copt, circa 40 de minute. După ce s-a răcit, se taie în trei.
Pentru cremă, se bate frişca bine, cu mixerul, şi se adaugă dulceaţa de vişine. Se însiropează blatul cu un sirop din zahăr şi apă şi se pune cremă pe fiecare felie.
Pentru grazură, se pun toate ingredientele la fiert în 2-3 clocote, apoi se lasă să se răcească circa 10-15 minute, după care se mixează 5 minute până se transformă din alb transparent în alb mat. Se pune cât este caldă peste tort. Ai grijă, se întăreşte repede! Apoi se ornează cu floricele şi mărgele din zahăr ori cu alte decoraţiuni comestibile din comerţ.
11. Cârnaţi de casă
Ingrediente: 1 kg carne de porc (pulpă şi muşchi în cantităţi egale), 150 g slănină, o căpăţână de usturoi, 30 g sare, 1/2 linguriţă piper, un vârf de cuţit de mirodenii pentru cârnaţi, intestine de porc.
Mod de preparare: se trece carnea de două-trei ori prin maşina de tocat. Se adaugă bucăţile mici de slănină tocată, usturoi pisat, sare, piper, mirodenii. Se frământă totul bine, turnând şi puţină zeamă de carne.
Se ataşază la maşina de tocat tubul special pentru umplut cârnaţi. Intestinele, curăţate şi spălate, se umplu cu compoziţie, nu prea îndesat, ca să nu se spargă. Cârnaţii rezultaţi se prăjesc în ulei. Se pot servi pe un pat de varză călită.
12. Steluţe de Crăciun
Ingrediente: 200 g unt, 250 g zahăr pudră, 500 g făină, un ou + un gălbenuş, o lingură esenţă de rom, 50 g pudră de migdale.
Mod de preparare: untul (la temperatura camerei) se mixează cu zahărul pudră până se face spumă. Se adaugă oul întreg şi gălbenuşul şi se amestecă bine, apoi se pun esenţa de rom şi pudra de migdale. Se încorporează făina, puţin câte puţin, şi se frământă până se obţine un aluat potrivit de moale.
Aluatul se împachetează în folie şi se dă 30 de minute la frigider. Se scoate apoi şi se întinde o foaie nu foarte groasă, din care se decupează cu ajutorul unei forme fursecuri în formă de stea (sau orice altceva). Se pun fursecurile în tava tapetată cu hârtie de copt şi se dau la cuptor pentru aproximativ 10 minute, până se rumenesc uşor. Se scot şi se presară pe ele zahăr tos.