Cu cartofi (România)

Ingrediente (pentru două pâini): 680 g cartofi galbeni, 650-660 g făină specială pentru pâine, 120 ml apă (în care au fiert cartofii), 4 linguriţe de sare, 25 g drojdie proaspătă, o linguriţă de zahăr, 3 linguri de ulei.

Preparare: se spală cartofii foarte bine şi se pun la fiert în apă, cu două linguriţe de sare. După ce au fiert, se scot şi se lasă să se răcească complet, apoi se curăţă şi se zdrobesc. Se frecă drojdia cu zahărul şi se amestecă bine cu 120 ml din apa în care au fiert cartofii (să fie călduţă, nu fierbinte). Se pune într-un vas făina, iar în centrul ei se toarnă cartofii.

Se amestecă până se obţine un aluat sfărâmicios. Se adaugă drojdia dizolvată şi uleiul. Se frământă aluatul până devine compact şi elastic. Înainte de a termina de frământat, se adaugă şi restul de sare. Se lasă la dospit o oră, apoi se răstoarnă pe masa tapetată cu făină şi se împarte în două bile egale. Se aşază pâinile pe un şervet pudrat cu făină, se crestează, se pudrează şi ele cu făină şi se acoperă cu alt şervet. Se lasă să crească 35-40 minute.

Se preîncălzeşte cuptorul la 190°C şi se pune o crăticioară cu apă în el (în partea de jos). Se bagă tava în care se vor coace pâinile şi se lasă la încins, apoi se scoate, se pun pe ea pâinile şi se bagă repede la loc. Se lasă la copt cam 45-50 de minute. După primele 10 minute, se scoate crăticioara cu apă, iar în ultimele 10 se ţine uşa uşor întredeschisă. Se lasă la răcit pe un grătar.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Ciabatta (Italia)

Ciabatta

Ingrediente (pentru două pâini): 300 ml apă călduţă, 15 g drojdie proaspătă, 500 g făină, două linguriţe de sare, 4 linguri de ulei de măsline; opţional: măsline mărunţite, ardei iute tocat, ciuperci tocate, ierburi aromatice, roşii uscate şi tocate, brânză mărunţită.

Preparare: se dizolvă drojdia în apă călduţă, apoi se amestecă, într- un castron încăpător, cu 250 g făină. Se frământă timp de câteva minute, se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut într-un loc călduţ, fără curent, cel puţin două ore. Se încorporează sarea şi uleiul de măsline, apoi restul de făină şi se frământă până la omogenizare. Acum se pot adăuga ierburile aromatice sau alte ingrediente dorite.

Se acoperă şi se lasă la crescut o oră. Se încinge cuptorul, iar aluatul se răstoarnă pe blatul de lucru tapetat cu făină şi se împarte în două. Se dă formă pâinilor, cu grijă, nefrământând prea mult, ca să nu iasă aerul din cocă. Se aşază pâinile în tavă, pe hârtie de copt, şi se mai lasă la crescut 45 de minute, apoi se pun pe raftul de sus al cuptorului şi se coc în jur de 30-40 de minute, până devin aurii.

Naan (India)

Naan

Ingrediente: 500 g făină, un ou, 100 ml lapte, o jumătate de cubuleţ de drojdie proaspătă, o linguriţă de zahăr, 200 ml apă călduţă, unt pentru uns.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Preparare: se freacă drojdia zahărul şi se adaugă 5 linguri de apă călduţă. În alt bol se bate oul, se încorporează laptele, se adaugă făina şi restul de apă, apoi se pune drojdia. Se frământă 5 minute aluatul – dacă e prea umed, se mai adaugă puţină făină, iar dacă e prea uscat, apă. Se lasă să crească 20 de minute într-un loc cald.

Se presară făină pe masa de lucru şi se mai frământă aluatul un pic. Se formează 5 bile, care se mai lasă puţin să crească. După aceea, se întinde fiecare sub forma unui oval subţirel şi se bagă în cuptorul încins pentru 5-6 minute. Se vor umfla. Când sunt gata, se ung cu unt topit.

Baghetă (Franţa)

Bagheta

Ingrediente: 560 g făină albă, 370 ml apă călduţă, un pliculeţ de drojdie uscată, o linguriţă de zahăr, o linguriţă şi jumătate de sare, ulei pentru uns.

Preparare: se frământă jumătate din cantitatea ingredientelor de mai sus. Se pune aluatul obţinut într-un bol uns cu puţin ulei, se acoperă cu folie de plastic şi se dă la frigider peste noapte. A doua zi, se scoate aluatul şi se lasă o oră, ca să ajungă la temperatura camerei. În acest timp, cât el va mai creşte puţin, se frământă restul ingredientelor până se leagă.

Se adaugă aluatul nou peste cel vechi şi se frământă până devine elastic şi nelipicios. Se pune într-un bol uns cu ulei, se acoperă cu folie de plastic şi se lasă la crescut o oră. Se presară făină pe masa de lucru şi se răstoarnă aluatul. Se întinde cu mâinile, apoi se pliază ca o pătură. Se aşază din nou în bol, cu partea împăturită în jos, se acoperă şi se lăsă la crescut încă o oră, apoi se răstoarnă din nou pe pat de făină.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Se taie în 5 bucăţi egale, li se dă formă de baghetă şi se lăsă la crescut 30 minute, acoperite cu o folie de plastic. Se aşază în tavă, pe hârtie de copt, şi se lăsă la crescut 30 minute, acoperite. Se încinge cuptorul la 240 de grade şi se pune o crăticioară cu apă în interior, pe nivelul cel mai de jos. Se crestează baghetele cu un cuţit. Se ţin în cuptor cam 20-25 de minute.

Pita (Turcia)

pita

Ingrediente: 480 g făină, o linguriţă de sare, 3 linguriţe de drojdie uscată, o jumătate de linguriţă de zahăr, 4 linguri de ulei de măsline, 370 ml apă; un ou pentru uns, susan.

Preparare: se face o maia din 60 g făină, 120 ml apă călduţă, drojdie şi zahăr. Se amestecă, se acoperă şi se lasă 30 de minute într-un loc cald. Apoi, se pun peste maia restul de făină, uleiul, apa călduţă, sarea şi se frământă bine. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit 45-60 de minute.

Se răstoarnă apoi pe masa tapetată cu făină, i se dă o formă rotundă şi se aşază în tavă. Se bate oul, se înmoaie mâinile în el şi cu degetele astfel unse se modelează pâinea. Cu un cuţit se crestează suprafaţa, apoi se presară susan. Se coace în cuptorul preîncălzit la 240°C, 8-10 minute.

Lipie (Liban)

Lipie

Ingrediente: 350 g făină, 50 ml ulei, un vârf de cuţit de sare, o linguriţă mică de zahăr, 10 g drojdie proaspătă, 180 ml apă călduţă.

Preparare: făina, sarea şi zahărul se amestecă într-un vas. Se adăugă drojdia dizolvată în apă călduţă (nu se pune toată apa de la început) şi se frământă un aluat mai tare. Se adaugă uleiul, apă, câtă e nevoie, şi se frământă din nou. Se lasă 5 minute să se odihnească.

Se împarte în 5 bucăţi egale. Se întinde fiecare pe masa acoperită cu făină, subţire ca o foaie de fidea, apoi se prăjeşte fără ulei într-o tigaie neaderentă. În locurile unde se umflă trebuie înţepată cu furculiţa. După ce se ia din tigaie, se acoperă cu un prosop curat.

Lagana (Grecia)

Lagana

Ingrediente: 500 g făină, 250 ml apă, un cub de drojdie proaspătă, 30 ml ulei de măsline, sare, o linguriţă de miere sau de zahăr, seminţe de susan, un gălbenuş pentru uns.

Preparare: se face o maia din 100 g făină, 125 ml apă, drojdie şi miere şi se lasă peste noapte la rece. A doua zi, se frământă maiaua cu restul ingredientelor. Rezultă un aluat fin şi elastic, care se lasă la dospit, după care se pune într-o tavă mare, i se dă o formă rotundă şi se apasă cu degetul din loc în loc, ca la focaccia.

Se unge cu gălbenuş, se presară seminţele de susan şi se mai lasă 20 de minute la dospit. Se coace la foc potrivit. Se feliază abia după ce se răceşte. E pufoasă şi se păstrează proaspătă până la 3 zile.

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ele sunt cele patru zodii care au noroc la bani în luna decembrie. Reușite, oportunități, dar și regăsiri pentru acești nativi în ultima lună din an
FANATIK.RO
Ele sunt cele patru zodii care au noroc la bani în luna decembrie. Reușite, oportunități, dar și regăsiri pentru acești nativi în ultima lună din an
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI