Salată de quinoa
Ingrediente: o cană de quinoa, o jumătate de linguriţă de sare de mare, două linguri de ulei de măsline, o mână de păstăi de fasole verde congelată, o ceapă roşie, câteva roşii cherry, un ardei gras galben, două linguriţe de oregano, câte un sfert de linguriţă de fulgi de ardei iute şi de piper măcinat, sare.
Preparare: se spală quinoa şi se pune la fiert în două căni de apă, cu sare de mare. După ce începe să fiarbă, se lasă pe foc mic, cu capac, 10-15 minute, până absoarbe lichidul. Fasolea verde se fierbe 5-10 minute până se înmoaie puţin. Între timp, ceapa se taie julien, roşiile, în jumătăţi, iar ardeiul, cubuleţe. Se pun într-un castron, se adaugă fasolea, oregano şi fulgii de ardei iute, sare şi piper, apoi quinoa şi uleiul de măsline. Se amestecă bine.
Pizza vegetariană
Ingrediente: blat – 15 g drojdie proaspătă (un cub), 250 ml apă caldă, 400 g făină, o jumătate de linguriţă de sare, ulei de măsline; sos – o cutie de roşii decojite în bulion (400 g), o ceapă, 3 căţei de usturoi, busuioc, cimbru, sare, piper, două linguri de ulei de măsline, o linguriţă de zahăr şi una de oţet balsamic; topping – un dovlecel, câteva fire de sparanghel, o mână de frunze de busuioc, ulei de măsline aromatizat.
Preparare: se dizolvă drojdia într-un vas cu puţină apă caldă, apoi se adaugă peste făina amestecată în prealabil cu sarea. Se toarnă restul de apă şi se frământă până se obţine un aluat omogen, nici prea tare, nici prea moale. Se lasă la dospit între 30-40 de minute, apoi se întinde uniform, cu mâinile, într-o tavă de pizza unsă cu puţin ulei. Pentru sos, se toacă ceapa şi usturoiul şi se călesc în ulei cu puţină sare până se înmoaie (5-6 minute) şi devin sticloase. Se adaugă roşiile cu tot cu sucul din conservă şi apă, în funcţie de consistenţa dorită a sosului. Se amestecă şi se adaugă sarea, zahărul, piperul şi oţetul, apoi ierburile aromatice. Se acoperă cu un capac şi se lasă la foc foarte mic cam 30 de minute, amestecând din când în când. După ce se răceşte, se întinde peste blatul de pizza. Pentru topping, dovlecelul spălat se taie felii subţiri, iar sparanghelul se curăţă şi se opăreşte. Se pun pe blatul uns cu sos, se stropeşte din loc în loc cu uleiul aromatizat şi se bagă tava la cuptorul încins pentru 10-15 minute. După ce se scoate, se presară frunze de busuioc.
Legume şi tofu la grătar
Ingrediente: o cutie de tofu, un ardei capia şi un ardei gras galben, o ceapă roşie şi una albă, câteva bucheţele de broccoli, 200 g ciuperci micuţe, 100 g mazăre boabe din conservă, două linguri de ulei de măsline, două linguri de oţet, sare, piper, pudră de usturoi.
Preparare: legumele (mai puţin mazărea) se lasă să stea în apă rece 30 de minute, apoi se şterg, se curăţă şi se taie în bucăţi mai mari (astfel, nu se vor usca pe grătar). Se ung cu ulei de măsline şi se aşază pe grătarul uşor încins, cam 3-4 minute pe fiecare parte. Ciupercile se pudrează cu usturoi înainte de a fi puse pe grătar. Tofu se lasă la marinat cel puţin 30 de minute într-un sos de salată clasic, din ulei şi oţet, apoi se stoarce, se taie cubuleţe şi se pune pe grătar 5-6 minute. După ce se iau de pe grătar, legumele şi tofu se amestecă într-un bol, se adaugă mazărea şi se asezonează cu oţet, ulei, sare şi piper după gust.
Supă cremă de broccoli
Ingrediente: 500 g broccoli, 2 cartofi mari, o ceapă mare, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, sare, piper, 20-30 ml ulei de măsline.
Preparare: se curăţă ceapa, cartofii, morcovul şi pătrunjelul, se spală, se taie în bucăţi mari şi se pun la fiert în apă rece (apa trebuie să depăşească legumele cu 2-3 cm). Se desface broccoli în bucheţele (se foloseşte şi tulpina), se spală şi se taie în bucăţi mari. După 15 minute de când au început să fiarbă legumele, se adaugă broccoli. Dacă este nevoie, se mai pune apă clocotită. Se lasă la fiert 5 minute, apoi se strecoară, iar legumele se pasează (poţi opri câteva bucheţele de broccoli pentru a orna supa înainte de servire). Se adaugă din zeama în care au fiert, până se ajunge la consistenţa dorită. Se pune uleiul de măsline, se condimentează cu sare şi piper după gust, apoi se poate servi.
Prăjitură cu pere
Ingrediente: 8 pere mici (tari), o cană de gem, una de apă şi una de zahăr, câte o jumătate de cană de ulei şi de cacao, o linguriţă de scorţişoară, 3 căni de făină, o linguriţă de esenţă de vanilie (sau un plic de zahăr vanilat), un plic de praf de copt (10 g), coaja rasă a unei portocale, o lingură de zeamă de lămâie, un vârf de cuţit de sare, zahăr pudră vanilat.
Preparare: se pun într-un vas adânc gemul, apa caldă şi zahărul şi se amestecă bine cu telul până se topeşte zahărul. Se toarnă uleiul şi se amestecă, apoi se adaugă cacaua, praful de copt stins cu zeamă de lămâie, coaja de portocală, scorţişoara, esenţa de vanilie sau zahărul vanilat şi sarea. La sfârşit se încorporează făina treptat. Se toarnă aluatul într-o formă aderentă. Se curăţă perele de coajă şi se înfig din loc în loc, astfel încât să rămână un sfert afară, cu codiţa în sus. Se bagă tava în cuptor pentru aproximativ o oră, la 160 de grade Celsius. După 45- 50 de minute se verifică folosind o scobitoare. După ce se scoate din cuptor, prăjitura se pudrează cu zahăr vanilat şi se lasă să se răcească.
Cornuleţe cu gem
Ingrediente: 500 g făină, un plic de drojdie, 250 ml apă, 80 ml ulei, 50 g margarină, o lingură de zahăr, un praf de sare, zahăr vanilat, gem.
Preparare: se amestecă făina cu drojdia, sarea, zahărul şi zahărul vanilat şi se adaugă apă călduţă puţin câte puţin. Se frământă bine, apoi se adaugă uleiul, treptat, continuând frământatul până se obţine un aluat moale. Se acoperă cu un prosop şi se lasă la dospit 25 de minute. Coca rezultată se porţionează în 6 bile care se întind, se ung cu margarină, se suprapun şi se lasă din nou la dospit. Se întinde iar aluatul în foaie subţire şi se taie. Pe fiecare bucăţică se pune gemul preferat şi se rulează. Se aşază cornuleţele în tava tapetată şi se coc 20 de minute la 180 de grade.