Consiliul Județean (CJ) Dolj a aprobat la sfârșitul săptămânii trecute documentația tehnico-economică – faza de avizare a lucrărilor de intervenție pentru demolarea stadionului „Tineretului“. Arena de legendă a fotbalului craiovean pe care a evoluat Știința Craiova, iar apoi Universitatea până la promovarea în primul eșalon (1964) va fi pusă la pământ pentru a se face loc unui complex sportiv multifuncțional. Stadionul a fost construit între anii 1922 și 1933 sub denumirea de ONEF din Bănie. Ulterior, a fost redenumit Stadionul Municipal Regele Carol al II-lea, iar mai târziu a funcționat sub denumirea Stadionul Tineretului. Acum totul va fi demolat.
Conform autorizaţiei de desfiinţare a construcţiilor aferente bazei sportive de pe bulevardul Ştirbei Vodă, vor fi demolate 16 construcţii, plus gardul împrejmuitor, porţile metalice şi tabela de marcaj. Vorbim aici de trei vestiare, două tribune (I şi II), cinci terenuri de tenis (şi betonate, şi cu zgură), terenul de fotbal, două case de bilete, un spaţiu comercial şi două cabine pentru rezerve. Proiectarea demolării a fost realizată de către Zen Proiect Consulting SRL, o firmă din Constanța care a primit de la CJ Dolj suma de 69.000 de lei, potrivit contractului atribuit direct în data de 3 martie 2022.
Cum va decurge demolarea stadionului „Tineretului“
Conform documentației aprobate vinerea trecută, lucrările de desființare a construcțiilor aferente bazei sportive „Tineretului“ au o valoare totală de 2.276.613,66 lei cu TVA, din care partea de construcții + montaj ar ajunge la 1.942.955,96 lei (TVA inclusă). Adică o valoare totală de 460.000 de euro. Durata de execuție a lucrărilor de demolare este de cinci luni. Zidurile stadionului au o lungime totală de circa 334 m și sunt realizate din zidărie de cărămidă cu grosimea de 30 cm și o înălțime medie de aproximativ doi metri. Demolarea în sine nu pare chiar așa de simplă, pentru că presupune mai multe etape, toate prevăzute în proiectare. De fapt, în proiectul tehnic al demolării sunt trecuți toți pașii care ar trebui urmați de constructor, de la primul picamăr și modul în care se vor efectua spargerile până la evacuarea tuturor materialelor rezultate în urma demolării și lăsarea terenului liber de sarcini. Citește continuarea pe gds.ro
ARTICOL PRELUAT DE PE SITE-UL GAZETEI DE SUD