Bebeluşii şi copii mici, mai predispuşi la insolaţie
„Insolaţia reprezintă o creştere anormală a temperaturii corpului, însoţită de semne fizice care pot duce la afectarea sistemului nervos. Expunerea prelungită la soare sau temperaturi ridicate, fără a asigura un aport suficient de lichide, poate duce la apariţia insolaţiei”, precizează pediatrul.
Bebeluşii şi copiii mici sunt mai predispuşi la insolaţie deoarece au o suprafaţă corporală mult mai mare comparativ cu greutatea lor, explică dr. Vlădulescu.
Insolaţia nu trebuie subestimată, pentru că poate inclusiv să pună viaţa în pericol, deoarece corpul nu-şi mai poate regla temperatura.
Insolaţia la copii: Semne şi simptome
Părinţii trebuie să fie în alertă atunci când copilul are gura, buzele sau ochii uscaţi (copilul plânge fără lacrimi). Pielea înroşită, caldă la atingere şi uscată şi lipsa transpiraţiei sunt alte semne care trădează insolaţia, la fel şi greaţa sau vărsăturile.
Creşterea temperaturii corpului (apariţia febrei), respiraţia rapidă şi superficială, slăbiciunea şi oboseala, senzaţia de sete sau urina închisă la culoare însoţesc, de asemenea, instalarea insolaţiei.
Copilul poate fi agitat, iritat, poate prezenta confuzie, dezorientare, chiar leşin.
În cazul copiilor mici, se poate constata că aceştia udă mai puţine scutece decât în mod normal.
La copiii mai mari pot apărea crampe musculare sau dureri de cap.
În forme grave, se poate ajunge chiar la comă. Citește continuarea pe gds.ro
ARTICOL PRELUAT DE PE GAZETA DE SUD