Primăria Craiova și-a propus ca în acest an să schimbe fața vechilor fântâni arteziene din centrul orașului. În plus, administrația locală intenționează să mai construiască alte fântâni arteziene pe bulevardul 1 Mai. Costurile acestor lucrări scot din bugetul orașului peste 72 de milioane de lei, respectiv peste 14 milioane de euro. Cu acești bani, fântânile din centrul Craiovei și în primul rând fântâna muzicală își vor schimba înfățișarea. Vechile construcții vor fi demolate și în locul lor vor fi reamenajate arteziene noi. Piesa de rezistență va fi reprezentată de ansamblul de fântâni arteziene amplasate pe bulevardul 1 Mai de la Ciupercă până la Parcul Romanescu. Pe zona verde care desparte cele două benzi de circulație vor fi amenajate opt fântâni. Acestea vor fi dotate cu statui din bronz, cu siluetă umană ce execută diverse mișcări artistice. Numai acest ansamblu de fântâni arteziene va „înghiți” 45.025.721,77 de lei inclusiv TVA.
Altă fântână muzicală
Dar să o luăm cu începutul. Primele pe lista modernizărilor sunt vechile fântâni: fântâna muzicală din Piața Mihai Viteazul, fântâna arteziană din Piaţa Regele Ferdinand şi Regina Maria, adică cea de la Doljeana și fântâna arteziană de la Ciupercă. Acestea au fost construite undeva, în perioada anilor 2006-2007, cu sume destul de mari. În timp s-au dovedit a fi niște lucrări costisitoare, greu de întreținut și a căror funcționare generează costuri mari. Prin anul 2014, primăria a tras linie şi a constatat că, anual, costurile pentru întreținerea fântânilor din centru se ridicau la acea dată la suma de 60.000 de lei. În plus unele dintre piesele necesare reparațiilor sunt greu de găsit, spuneau atunci reprezentanții administrației locale craiovene. Prin urmare, primăria a comandat studii de fezabilitate pentru modernizarea acestor fântâni. Acum a ajuns la faza de avizare a lucrărilor de intervenție.
În ceea ce privește fântâna muzicală, aceasta va fi demolată întrucât, în urma a numeroase intervenții de refuncționalizare a fântânii și a stării degradate a instalațiilor de apă și de comandă, repunerea în funcțiune a acesteia nu mai este oportună. Citește continuarea pe gds.ro.
ARTICOL PRELUAT DE PE SITE-UL GAZETEI DE SUD