Rezultatele referendumului

Conform datelor centralizate, 66,44% dintre participanți au votat în favoarea transferului competenței de emitere a autorizațiilor de construire de la primăriile de sector la Primăria Generală a Municipiului București. Această decizie ar putea avea consecințe importante pentru dezvoltarea imobiliară a orașului.

Celelalte două întrebări ale referendumului, care au vizat redistribuirea resurselor financiare și introducerea unui program de sănătate și prevenire a consumului de droguri în școli, au primit de asemenea un răspuns pozitiv din partea majorității votanților.

Referendumul a înregistrat o participare de 40,96% dintre bucureștenii cu drept de vot, depășind pragul necesar pentru validare. Cei mai mulți participanți au avut vârste cuprinse între 45 și 65 de ani.

Reacția Primarului Capitalei

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, a votat la rândul său și a declarat: ,,Am votat pentru referendumul local pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil, cu o alocare a banilor acolo unde trebuie și mai ales (…) cum votez întotdeauna, împotriva mafiei imobiliare.”

Dezastru aviatic în Kazahstan, după ce un avion plin cu pasageri s-a prăbușit chiar lângă aeroport. Momentul a fost surprins de martori
Recomandări
Dezastru aviatic în Kazahstan, după ce un avion plin cu pasageri s-a prăbușit chiar lângă aeroport. Momentul a fost surprins de martori

După anunțarea rezultatelor, primarul a solicitat Parlamentului și partidelor politice să transpună în legislație rezultatul referendumului.

Posibile implicații pentru piața imobiliară

,,În urma referendumului organizat în Capitală, bucureștenii și-au arătat sprijinul pentru demersul Primarului General acordându-i încredere în gestionarea emiterii autorizațiilor de construire. Acest rezultat evidențiază, cu siguranță, o lipsă de încredere în dezvoltatorii imobiliari, ceea ce este îngrijorător pentru piața imobiliară. Pe de altă parte, referendumul nu rezolvă nimic, doar legitimează blocajul emiterii de autorizații la nivelul Capitalei.”,, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Expertul anticipează o posibilă creștere a prețurilor locuințelor în 2025 și o potențială creștere a cererii pentru locuințele din zona periurbană.

Evoluția autorizațiilor de construire

În ultimii ani, numărul autorizațiilor de construire emise pentru clădiri rezidențiale în București a scăzut constant. Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), în 2022 au fost emise sub 500 de autorizații, iar în 2023 sub 400.

Suprafața utilă aferentă autorizațiilor s-a redus de la peste 1,5 milioane de metri pătrați în 2020-2021 la aproape 930.000 metri pătrați în 2023.

Procurorii din dosarul Revoluției au refăcut pas cu pas regia pusă la cale de Ion Iliescu și de gruparea sa pentru execuția soților Ceaușescu
Recomandări
Procurorii din dosarul Revoluției au refăcut pas cu pas regia pusă la cale de Ion Iliescu și de gruparea sa pentru execuția soților Ceaușescu
Autorizații de construire în București. Ce se schimbă din 2025 după referendum| VIDEO
Panorama cu partea veche a Bucureștiului, Foto: Profimedia

În primele nouă luni ale anului 2024, au fost eliberate 272 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, cu o suprafață utilă totală de sub 539.000 de metri pătrați.

Datele INS arată o scădere dramatică a numărului de locuințe finalizate în București. În prima jumătate a anului 2024, au fost finalizate 3.677 de locuințe, comparativ cu aproape 6.500 în aceeași perioadă a anului precedent.

Oferta de locuințe în scădere

Conform datelor Imobiliare.ro, oferta de locuințe disponibile pentru cumpărare în București este în scădere constantă.

În trimestrul trecut, din totalul de aproximativ 60.600 de apartamente și case scoase la vânzare în cele mai mari șase orașe din România, 51% (aproximativ 31.000 de proprietăți) erau în Capitală.

Acest număr reprezintă o scădere de aproape 20% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Implicații pe termen lung

Rezultatul referendumului și potențialele schimbări în procesul de emitere a autorizațiilor de construire ar putea avea implicații semnificative pentru piața imobiliară din București. Experții anticipează o posibilă creștere a prețurilor locuințelor și o reorientare a cererii către zonele periurbane.

Instalații de pom din comunism se vând pe internet cu sute de lei. „Chiar și în ochii tinerilor pot părea cool și unice” I Interviu
Recomandări
Instalații de pom din comunism se vând pe internet cu sute de lei. „Chiar și în ochii tinerilor pot părea cool și unice” I Interviu

În același timp, scăderea numărului de autorizații și a locuințelor finalizate ar putea duce la o presiune crescută asupra pieței imobiliare, în special în contextul în care cererea pentru locuințe noi rămâne ridicată.

Rămâne de văzut cum vor fi implementate rezultatele referendumului și care va fi impactul real asupra dezvoltării urbane și a pieței imobiliare din București în anii următori.

Este esențial ca autoritățile să găsească un echilibru între controlul dezvoltării urbane și necesitatea de a răspunde cererii crescute de locuințe în Capitală.

Piața imobiliară din București se confruntă cu o scădere semnificativă a ofertei de locuințe noi, conform unui raport recent publicat de Imobiliare.ro.

Autorizații de construire în București. Ce se schimbă din 2025 după referendum| VIDEO
Bloc în construcție, Foto: Profimedia

În trimestrul al III-lea al anului curent, numărul proprietăților noi disponibile pentru cumpărători a scăzut cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Aproximativ 8.300 de proprietăți noi, construite începând cu 2020, au fost disponibile pentru achiziție în această perioadă. Această reducere a ofertei, combinată cu o cerere puternică, a dus la o creștere semnificativă a prețurilor.

Creșterea prețurilor în București

Indicele Imobiliare.ro arată că prețul mediu solicitat pentru apartamentele din Capitală a crescut cu aproape 16% într-un an, ajungând la 1.841 euro/mp util în octombrie. Pe segmentul locuințelor noi, creșterea a fost și mai accentuată.

,, Strict pe segmentul nou al pieței rezidențiale, prețurile s-au majorat într-un an cu aproape 26%, depășind media de 2.000 de euro/mp util”, menționează raportul Imobiliare.ro

Viteză de vânzare crescută

În ciuda creșterii prețurilor, apartamentele din București se vând mai rapid ca niciodată. Conform datelor prezentate în raportul Imobiliare.ro, proprietarii și dezvoltatorii din Capitală au nevoie, în medie, de doar 49 de zile pentru a identifica cumpărători.

Aceasta reprezintă cea mai scurtă perioadă de vânzare înregistrată în marile centre regionale ale României.

Situația actuală a pieței imobiliare din București reflectă un dezechilibru între cerere și ofertă, cu consecințe directe asupra prețurilor și a vitezei de tranzacționare.

Rămâne de văzut cum va evolua piața în perioada următoare.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.