Cuprins:
Apartamentele cu două camere, cele mai căutate
București și Cluj-Napoca rivalizează pentru poziția fruntașă în topul celor mai scumpe orașe din țară pentru chiriași.
Apartamentele cu 2 camere sunt favoritele românilor care vor să se mute cu chirie în Capitală, dar și în Cluj-Napoca. Aproximativ 41% dintre cei care și-au căutat în ultimul an o locuință de închiriat în București pe Imobiliare.ro și-au arătat interesul față de proprietățile de acest tip.
Locuințele situate în orașul cu cea mai puternică piață imobiliară din vestul țării au atras 44% dintre căutările potențialilor chiriași de pe plan local. Chiria medie solicitată pentru un apartament cu 2 camere este, în ambele orașe, de 550 euro/lună.
Garsonierele ocupă locul al doilea în topul preferințelor chiriașilor. În trei orașe din România – București, Cluj-Napoca și Brașov – ai nevoie de un buget similar, de 350 euro/lună, pentru a închiria o astfel de locuință.
Apartamentele cu 3 camere sunt mai puțin căutate în rândul potențialilor chiriași. Aproximativ 20% dintre căutările realizate pe Imobiliare.ro de cei care au vrut să se mute cu chirie în ultimul an în oricare dintre cele mai mari șase orașe din țară au fost îndreptate spre acest segment al pieței.
Excepție a făcut doar Iași unde numărul potențialilor chiriași interesați de aceste proprietăți a fost chiar mai scăzut. Pe piața închirierilor există un stoc mult mai mic de apartamente cu 3 camere comparativ cu cel de garsoniere sau de locuințe cu 2 camere.
Cele mai spațioase apartamente de pe piața închirierilor sunt cele cu 4 camere. Acestea sunt și cele mai scumpe. Un record este atins în București unde plătești, în medie, 1.600 euro/lună pentru închirierea unei locuințe de acest tip.
Astfel de proprietăți pot fi inclusiv penthouse-uri sau apartamente din vile aflate în zonele bune ale orașului.
În materie de prețuri, Brașovul are potențialul de a prinde din urmă, pe viitor, Bucureștiul și Cluj-Napoca. Proprietarii de garsoniere le solicită deja chiriașilor un preț similar cu cel practicat în aceste orașe.
Chiriașii din Constanța și-au putut alege, pe parcursul trimestrului trecut, o locuință din cele 1.800 de apartamente și case disponibile pe piața locală. Aceasta a fost cea mai limitată ofertă înregistrată la nivelul celor mai mari orașe din țară.
Iași și Timișoara, au locuințe mai ieftine pentru chiriași
Românii care vor să închirieze o locuință în Iași sau în Timișoara se pot considera norocoși pentru că acestea rămân cele mai ieftine orașe mari din țară pentru chiriași. Bugetul necesar pentru închirierea unei garsoniere este, de exemplu, de 300 euro/lună în Iași și de doar 250 euro/lună în Timișoara.
Dintr-un total de 44.900 de apartamente și case listate la închiriere în trimestrul III în cele mai mari șase centre regionale ale țării, 61% s-au aflat în Capitală (27.200 de locuințe).
În Cluj-Napoca, orașul cu a doua cea mai extinsă ofertă la închiriere, au fost disponibile în același interval de timp doar 6.500 de proprietăți.
Zona Primăverii din București, cea mai scumpă din țară
În București au fost scoase la închiriat 27.200 de apartamente sau case (6.400 de locuințe noi).
Cele mai scumpe zone sunt Primăverii, cu o chirie în medie de 2.000 de euro pe lună, urmată de Aviatorilor-Kiseleff, cu 1.500 euro pe lună și de zona Herăstrău, cu 1.300 de euro pe lună.
La polul opus se află locuințele de închiriat din Costin Georgian, cu 380 de euro pe lună, Lucrețiu Pătrășcanu, Gerenatri și Giurgiului, cu 400 de euro pe lună. De asemenea, în Drumul Taberei prețul mediu al unei chirii este de 420 de euro pe lună.
La Cluj Napoca sunt 6.500 de case sau apartamente de închiriat (800 de locuințe noi)
Cele mai scumpe locuințe sunt în Sopor, 699 de euro pe lună, urmate de Andrei Mureșanu, cu 680 de euro pe lună și zona Centru, cu 650 de euro pe lună.
Cele mai ieftine zone sunt Mănăștur, cu 500 de euro pe lună, Gheorghieni, cu 530 de euro pe lună și Mărăști sau Grigorescu, cu 550 de euro pe lună.
Constanța a avut cele mai puține locuințe de închiriat
În Brașov au fost scoase pentru închiriat 2.600 de apartamente și case. Totodată, în orașul de la poalele Tâmpei sunt de vânzare/închiriat 600 de locuințe noi.
Zonele cele mai scumpe sunt Prund-Șchei, cu 650 de euro pe lună, Centrul Istoric și Noua-Dârste, cu 550 de euro pe lună și Tractorul, cu 520 de euro pe lună.
Cele mai ieftine chirii sunt în zona Gării, 400 de euro pe lună, apoi în Florilor-Craiter, 435 de euro pe lună și Scriitorilor, cu 450 de euro pe lună.
Constanța oferă 1.800 de apartamente și case de închiriat (300 de locuințe noi)
Cele mai scumpe zone: Centru, cu 700 de euro pe lună, Faleza Nord, cu 650 de euro pe lună și Universitate (Capitol-Central), cu 600 de euro pe lună.
Zonele cele mai ieftine: Abator (Far), cu 380 de euro pe lună, Inel II, cu 450 de euro pe lună și Tomis II, cu 500 de euro pe lună.
La Iași au putut fi închiriate 2.800 de apartamente și case (600 de locuințe noi)
Cele mai scumpe zone: Centru, cu 500 de euro pe lună, Copou-Sărărie, cu 499 de euro pe lunăși Tudor Vladimirescu, 450 de euro pe lună.
Cele mai ieftine zone: Mircea cel Bătrân, 380 de euro pe lună, Alexandru cel Bun, 390 de euro pe lună și Frumoasa, 395 de euro pe lună.
În Timișoara au fost de închiriat 4.000 de apartamente și locuințe (600 de locuințe noi).
Cele mai scumpe zone: Cetate, cu 520 de euro pe lună, Aradului, cu 470 de euro pe lună și Tipografilor, cu 450 de euro pe lună.
La polul opus, cele mai ieftine zone: Buziașului, cu 300 de euro pe lună, Dâmbovița și Calea Șagului, cu 350 de euro pe lună și Complex-Stadion, cu 370 de euro pe lună.