Locuința ideală în 2025 este reprezentată, în primul rând, de apartamentele cu două camere. Acestea răspund nevoilor a 33% dintre respondenții sondajului. Popularitatea acestora este determinată de combinația dintre dimensiuni, accesibilitate și preț.
De asemenea, localizarea într-o zonă cu acces facil la mijloacele de transport în comun și existența unui loc de parcare cresc atractivitatea acestora.
Ce apartamente sunt mai puțin căutate
Casele amplasate la periferia orașelor atrag un segment semnificativ al cumpărătorilor (27%), mai ales pe cei care caută mai mult spațiu locativ la costuri mai mici decât în orașele mari. Aceste locuințe sunt o opțiune tentantă pentru familiile tinere cu copii, oferind un echilibru între spațiu și confort.
Apartamentele cu trei camere completează podiumul preferințelor, fiind dorite de familiile mai numeroase sau de cei care lucrează de acasă și au nevoie de un birou. Garsonierele și apartamentele mari, cu patru camere, sunt mai puțin căutate, în special din cauza costurilor ridicate implicate.
„Periurbanul rămâne o alternativă de locuire atractivă, deoarece, cu condiția unui amplasament bun, oferă un echilibru între confortul unui spațiu de locuit mai mare și prețul de achiziție atrăgând familii tinere cu copii”, a spus Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Dotările sunt un alt criteriu-cheie pentru cumpărători. Centrala termică este indispensabilă pentru 73% dintre cei intervievați, aceasta oferind independență față de sistemele centralizate de termoficare, adesea problematice. Recent, avarii repetate în orașe precum București și Constanța au evidențiat necesitatea acestei facilități.
Accesul la mijloacele de transport în comun este important pentru aproape 60% dintre cumpărători, reflectând o preocupare sporită pentru localizare și conectivitate. În plus, locul de parcare sau garajul este esențial pentru 54% dintre respondenți.
Alte facilități, precum buncărele sau piscinele, sunt rareori solicitate, acestea fiind dorite de doar 5%, respectiv 4% dintre potențialii cumpărători.
Cât ar trebui să coste locuința ideală
Cei mai mulți cumpărători (peste 60%) doresc să nu plătească mai mult de 120.000 de euro pentru o locuință. Totuși, există o discrepanță între aceste așteptări și realitatea pieței. În marile orașe, apartamentele noi cu două camere depășesc adesea acest prag, mai ales când sunt bine poziționate și includ facilități precum locul de parcare.
„Vedem o discrepanță între așteptările cumpărătorilor și realitatea pieței. În majoritatea cazurilor, acolo unde vorbim de un apartament nou cu două camere într-un ansamblu rezidențial bine poziționat la care adăugăm un loc de parcare și TVA, vom vedea că prețul obținut tinde să depășească pragul acesta de 120.000 de euro”, a explicat Daniel Crainic.
De exemplu, în București, prețul mediu al unui apartament nou cu patru camere a ajuns la 3.030 de euro/mp util, comparativ cu media de 2.059 de euro/mp util pentru segmentul rezidențial. În Timișoara, apartamente similare sunt evaluate la 2.328 de euro/mp util. Astfel, familiile care aspiră la locuințe mai mari trebuie să depună un efort financiar considerabil.
În plus, doar 34% dintre cumpărători intenționează să plătească integral în numerar. Restul fie plănuiesc să acceseze credite ipotecare (38%), fie încă nu au luat o decizie. Perspectivele creditării rămân pozitive pe termen scurt, datorită unor rate favorabile ale dobânzilor, dar inflația ar putea influența negativ piața pe termen lung.
Prețurile locuințelor au crescut semnificativ în ultimii ani, cu un avans de 14% la nivel național în 2024, potrivit indicelui Imobiliare.ro. Această tendință de scumpire și dificultățile de a găsi locuințe care să corespundă așteptărilor sunt principalele nemulțumiri ale cumpărătorilor. Totodată, lipsa detaliilor din anunțuri și fotografiile de calitate slabă sunt alte obstacole în procesul de căutare.
„Procentul celor care cumpăra cash s-a diminuat în ultimul an, în favoarea cumpărătorilor care preferă creditele ipotecare, pe fondul ofertelor bancare atractive, dar și al creșterii prețurilor locuințelor. Perspectivele ofertelor de creditare sunt în continuare bune, cel puțin pe termen scurt, cu un IRCC mai favorabil începând din ianuarie, la 5,66%, care se va reduce în continuare la 5,55% începând cu aprilie, în trimestrul II.
Acum vedem efectele reducerii dobânzii-cheie de anul trecut, trend care probabil nu va continua în prima jumătate a lui 2025. Nu ne așteptăm la alte reduceri ale dobânzii-cheie de către BNR, având în vedere faptul că inflația nu scade conform așteptărilor, ci din contră, riscă să rămână ridicată din cauza schimbărilor fiscale. În a doua jumătate a anului, IRCC se va menține probabil în jurul valorilor curente”, a spus Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.