Pentru a obține însă un profit cât mai bun de pe urma unei astfel de investiții trebuie să cunoști din start profilul viitorului tău client și să alegi cu atenție locuința pe care o cumperi.

„Apartamentele care pot fi închiriate în regim hotelier sunt preferate de familiile cu unul sau mai mulți copii. Un cuplu se va caza destul de rar într-un apartament, pentru că la același preț primește o cameră la un hotel unde are și mic dejun”, a declarat Alexandru Muntean, Managing Partner iAdvise, agenție imobiliară care își desfășoară activitatea în Brașov, în cadrul unui webinar din seria „Întreabă Expertul” organizat recent de Imobiliare.ro.

Localizarea proprietății în care urmează să investești nu poate fi neglijată, dacă vrei să ai succes pe acest segment al pieței. Specialiștii le recomandă celor care vor să facă o astfel de achiziție proprietățile aflate în zonele centrale sau semicentrale ale orașelor.

Apartamentele noi poziționate cât mai aproape de km 0 al orașului, dar și cele vechi din imobile cu o arhitectură frumoasă îi atrag pe turiști. Locuințele care se pretează cel mai bine închirierii în regim hotelier sunt garsonierele și apartamentele cu două camere. Locul de parcare este văzut de mulți dintre cei care urmează să se cazeze în aceste locuințe pe perioada vacanței ca fiind un plus.

„Le recomand celor care fac o astfel de investiție să nu mobileze și să nu utileze singuri apartamentele. Chiar dacă este un cost de câteva mii de euro la început, le garantez că în cel mult 2 ani îl amortizează, dacă apelează la un specialist”, a mai explicat Muntean în cadrul webinarului „Întreabă Expertul”.

Cât costă un apartament și ce tarife poți cere turiștilor?

Brașov și Constanța sunt două orașe unde cei mai mulți investitori aleg să cumpere locuințe pe care să le valorifice ulterior prin închirierea în regim hotelier. Orașul de la poalele Tâmpei este însă considerat a fi al doilea cel mai scump din țară, după Cluj-Napoca.

Ai nevoie, în medie, de 2.295 de euro/mp pentru a cumpăra un apartament nou în Brașov și de 1.833 de euro/mp în Constanța, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

Cei care optează pentru cumpărarea unui apartament vechi trebuie să fie pregătiți să plătească, în medie, 1.912 euro/mp în Brașov și 1.648 de euro/mp în Constanța.

Tarifele practicate la închirierea în regim hotelier sunt influențate de numeroase aspecte, precum zona în care se află locuința, suprafața sau dotările sale. O familie cu un copil poate închiria, la ora actuală, un apartament cu două camere situat în centrul Brașovului cu 64-155 de euro/noapte. Discutăm despre o locuință care a primit recenzii excelente și dispune de un loc de parcare. O proprietate similară din Constanța, care le oferă turiștilor și vedere la mare, poate fi închiriată cu 65-136 de euro/noapte.

Pe lângă costul de achiziție, cei care vor să investească într-o locuință pe care să o închirieze ulterior în regim hotelier trebuie să ia în considerare și alte cheltuieli. Principalele costuri suplimentare sunt cele aferente impozitelor, asigurărilor, curățeniei, administrării și mentenanței proprietății, la care se adaugă sumele plătite pentru asigurarea consumabilelor, dar și costurile pentru promovarea proprietății prin diverse canale.

Urmărește-ne pe Google News