Cumpărătorii din Cluj-Napoca trebuie să plătească cel mai mult pentru a deveni proprietari. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele din acest oraș a crescut cu 13% în ultimele 12 luni și a ajuns la nivelul de 2.777 euro/mp util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

Dacă vor însă o proprietate nouă, deci aflată într-o clădire finalizată în ultimii cinci ani, aceștia trebuie să fie pregătiți să achite mai bine de 3.100 de euro/mp util. 

Al doilea cel mai scump oraș din țară pentru românii care își doresc să facă o achiziție imobiliară este Brașov. Pe piața rezidențială locală prețurile locuințelor au crescut cel mai mult față de începutul verii trecute, mai exact cu aproape 20%. Ritmul în care s-au scumpit apartamentele nou construite a fost puțin mai lent, dar chiar și așa prețul mediu pentru această categorie de proprietăți ajunge în prezent la 2.209 euro/mp util.

Cu cât s-au scumpit locuințele în orașul tău? Cumpărătorii plăteau și cu 23% mai puțin vara trecută

București ocupă locul al treilea în clasamentul național, cu un preț mediu de 1.745 euro/mp util. Cei care au cumpărat anul trecut în iunie un apartament în București au plătit cu 13% mai puțin.

Cu Nicolae Ciucă la TVR Info: am asistat, timp de 50 de minute, la un interviu slinos, plictisitor și penibil. Felicitări lui Onică
Recomandări
Cu Nicolae Ciucă la TVR Info: am asistat, timp de 50 de minute, la un interviu slinos, plictisitor și penibil. Felicitări lui Onică

Locuințele noi s-au apreciat cel mai mult. Discutăm despre un avans cu 23%, cel mai mare în rândul principalelor centre regionale din țară analizate de Imobiliare.ro. Pentru un apartament nou trebuie să plătești, în medie, 1.910 euro/mp. Dacă luăm ca exemplu o locuință cu 2 camere, cel mai căutat tip de proprietate, vorbim despre o sumă de 95.500 euro.

Unele majorări au putut fi observate și în Constanța. Chiar și în aceste condiții, orașul de pe litoral ocupă abia poziția a patra în topul național, prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare pe plan local fiind de 1.666 euro/mp util.

Cumpărătorii plătesc 1.616 euro/mp util pentru apartamentele din Timișoara și 1.603 euro/mp util pentru cele din Iași. Interesant de menționat este faptul că la nivelul pieței rezidențiale din Iași s-a înregistrat în ultimul an un avans considerabil, cu 15%, în prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori.

Majorările nu par să-i descurajeze însă pe cumpărători, având în vedere faptul că la nivel județean s-au vândut în total mult mai multe locuințe în prima jumătate din 2024 decât în intervalul similar din 2023. Iași a ajuns să depășească regiunea București-Ilfov, după o creștere cu aproximativ 71% a numărului de tranzacții cu locuințe.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

Online9   •   14.07.2024, 16:35

A scăzut dobânda sub un procent și au sărit prețurile (în anunțuri) cu 23%... să vedem dacă bănicile le vor da credite atât de mari și câti oameni se vor îndatora atât de mult .....restul este pură speculă....

CRH_RO   •   13.07.2024, 22:17

Sa dam bani pentru ce? Pentru nimic?

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.