Preferințele cumpărătorilor

Conform studiului, 33% dintre respondenți intenționează să achiziționeze un apartament cu două camere în 2025. Acest tip de locuință este urmat în topul preferințelor de case, care atrag 27% dintre potențialii cumpărători, și de apartamentele cu trei camere.

Majoritatea celor interesați de achiziții imobiliare (73%) consideră că o locuință ideală trebuie să fie dotată cu centrală termică și să fie situată într-o zonă cu acces bun la transportul public. De asemenea, accesul la un loc de parcare sau garaj este important pentru 54% dintre respondenți.

Interesant este că 5% dintre participanții la sondaj și-ar dori un buncăr în casa sau în blocul în care vor cumpăra un apartament. În schimb, piscina este mai puțin importantă, fiind menționată doar de 4% dintre respondenți.

Buget și modalități de plată

În ceea ce privește bugetul, peste 60% dintre potențialii cumpărători sunt dispuși să plătească maximum 120.000 de euro pentru o locuință. Aproximativ 16% au un buget între 120.001 și 170.000 de euro, în timp ce doar 8% pot aloca peste 250.000 de euro.

Referitor la modalitatea de plată, 34% dintre respondenți intenționează să cumpere o locuință cu bani cash în 2025. 38% vor să apeleze la un credit ipotecar, iar 28% nu au luat încă o decizie în acest sens.

Suspendarea președintelui, o ciorbă reîncălzită, dar cu alți actori. Crin Antonescu și Victor Ponta jucau rolurile principale în urmă cu 12 ani
Recomandări
Suspendarea președintelui, o ciorbă reîncălzită, dar cu alți actori. Crin Antonescu și Victor Ponta jucau rolurile principale în urmă cu 12 ani

Prețurile pe piața imobiliară

Conform Indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu solicitat la nivel național pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns la 1.710 euro/mp util. În 2024, locuințele s-au scumpit cu 14%, comparativ cu 6% în 2023. În marile orașe, creșterea prețurilor a atins chiar și 20%. În București, prețul mediu pentru un apartament nou a ajuns la 2.059 euro/mp util, în timp ce în Timișoara acesta este de 1.994 euro/mp util pentru locuințele finalizate în ultimii cinci ani.

Tendințe în preferințele cumpărătorilor

Există o creștere a interesului pentru localizarea superioară a locuințelor. Aproape 60% dintre respondenți consideră că accesul facil la mijloacele de transport în comun este deosebit de important, ceea ce sugerează o posibilă prioritizare a acestui aspect în detrimentul prețului.

Casele situate în localitățile din jurul marilor orașe reprezintă o alternativă atractivă pentru cumpărători. Acestea oferă adesea mai mult spațiu la un preț mai scăzut decât proprietățile din interiorul orașului, depășind în popularitate apartamentele cu 3 și 4 camere.

Tendințe europene vs. preferințe locale

În timp ce românii preferă locuințele cu centrale termice, la nivel european se fac eforturi pentru eliminarea treptată a sistemelor de încălzire bazate pe combustibili fosili până în 2040. Această inițiativă face parte din Directiva privind performanța energetică a clădirilor, convenită de Parlamentul European și statele membre UE.

Volodimir Zelenski anunță că Ucraina va reacționa brusc dacă o țară duce negocieri cu Rusia în secret: „Avem prieteni care caută oportunități cu Moscova”
Recomandări
Volodimir Zelenski anunță că Ucraina va reacționa brusc dacă o țară duce negocieri cu Rusia în secret: „Avem prieteni care caută oportunități cu Moscova”

Sondajul Imobiliare.ro a fost realizat în perioada decembrie 2024 – ianuarie 2025, în rândul a aproape 3.600 de potențiali cumpărători interesați de realizarea unei achiziții imobiliare în principalele șase centre urbane din România (București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Timișoara) sau în localitățile situate la periferia acestora.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.