Adulții, mai ales cei trecuți de 45 – 50 de ani, dorm mult mai puțin noaptea, decât adolescenții. De la o anumită vârstă somnul nu mai este la fel de odihnitor și te trezești noaptea mult mai des, aproape în fiecare noapte, ba chiar de mai multe ori!
Conform statisticilor, femeile sunt mult mai afectate, decât bărbații, ele fiind mult mai sensibile la schimbarea anotimpurilor și a ciclurilor lunare, precum și la stresul cotidian.
Pe de o parte, este normal ca, după vârsta de 25 sau 27 de ani, somnul de noapte să aibă sincope. Specialiștii în somnologie spun că dormim pe etape, iar fiecare ciclu de somn profund durează între 90 și 120 de minute. Este firesc să ne trezim între două cicluri de somn și chiar de mai multe ori pe noapte, mai ales dacă suntem prea obosiți sau dacă avem probleme de sănătate.
Ciclurile de somn, un fenomen firesc
Mulți oameni se simt frustrați că se trezesc noaptea cam la aceleași ore și nu mai reușesc să adoarmă imediat. Acest lucru arată că ceasul biologic este setat pe anumite cicluri de somn sau că, din contră, este perturbat de anumite angoase și probleme pe care subconștientul le aduce în prim plan în timpul somnului.
De cele mai multe ori ne trezim noaptea pentru că ne doare ceva, pentru că ne este sete sau pentru că avem nevoie de toaletă. Iar aceste probleme încep să devină mai frecvente odată cu trecerea anilor, ceea ce face ca după 40 sau 50 de ani să ne trezim tot mai des, susține David Cunnington, specialist în problemele somnului și directorul Centrului de Studiu pentru Problemele Somnului din Melbourne.
Te trezești noaptea des? Iată cele mai frecvente cauze
- Consumul de alcool seara
- Consumul de dulciuri concentrate seara
- Luminile orașului care pătrund în dormitor
- Dispozitivele electronice luminoase (televizorul sau calculatorul rămase aprinse)
- Insomnia
- Anxietatea și depresia
- Apneea sau sforăitul puternic
- Diverse dureri care se pot amplifica noaptea: durerile articulare, durerile de stomac, durerile de dinți, refluxul gastric, insuficiența cardiacă, problemele respiratorii precum bronșita, bufeurile și transpirațiile nocturne, afecțiuni ale sistemului nervos.
Ce efecte are asupra sănătății
Somnul întrerupt aproape în fiecare noapte ne afectează nu doar odihna și capacitatea de muncă sau de concentrare peste zi. El lasă urme adânci asupra psihicului nostru, asupra echilibrului emoțional și hormonal. Lipsa de odihnă generează probleme de sănătate pe care nici nu le bănuim! Conform statisticilor din ultima perioadă, insomnia este asociată în peste 90% din cazuri și cu alte probleme de sănătate.
Înainte de toate, dacă te trezești noaptea des, acest lucru îți afectează odihna profundă, iar peste zi îți afectează memoria, capacitatea de concentrare și de comunicare. Riști oricând să faci mici accidente prin casă ori la serviciu. Lipsa somnului îți afectează și inima, tensiunea arterială și ritmul cardiac. Cu timpul, incapacitatea de a te odihni noaptea duce la apariția de boli cardiologice, inclusiv la atac de cord.
În mod surprinzător, trezitul noaptea ne poate îmbătrâni prematur, afectează buna funcționare a ficatului și afectează pielea. Când nu reușești să te odihnești suficient, organismul produce mai mult cortizol, hormonul stresului, care afectează la rândul lui producția de colagen. De aceea, persoanele care se trezesc frecvent noaptea încep să arate îmbătrânite, cu pungi sub ochi, obrajii lăsați și pielea uscată.
O altă problemă majoră a persoanelor care nu reușesc să doarmă noaptea este creșterea în greutate. Multe dintre aceste persoane mănâncă noaptea, pe stres, și încep să se îngrașe. Dacă te trezești noaptea, este recomandat să bei apă rece, să deschizi larg ferestrele și să te răcorești. Astfel, poți adormi la loc în câteva minute.
De ce te trezești noaptea la aceleași ore?
Medicina tradițională chineză a încercat să explice de ce ai insomnie și de ce te trezești frecvent noaptea și în funcție de orele în care îți piere somnul. Aproape toți cei care se trezesc de trei sau patru ori pe noapte, au anumite ore predilecte.
Între orele 21 și 23
Abia ai adormit și te trezești înainte de miezul nopții. Învățații chinezi spuneau că acest lucru se întâmplă din cauza grijilor pe care le ai în familie. Azi le numim cu termenul generic stres, dar în esență este același lucru. Problemele cotidiene te fac să îți întrerupi somnul chiar înainte de a te odihni profund.
Între orele 23 și 1 dimineața
Cauza ar putea fi emoțiile negative și dezamăgirile sentimentale. În această perioadă este activă vezica urinară care are rolul de a elimina din organism reziduurile, așa cum sufletul și subconștientul trebuie să scape de eșecuri.
Între orele 1 și 3 dimineața
Citește continuarea pe libertateapentrufemei.ro
ARTICOL PRELUAT DE PE SITE-UL LIBERTATEAPENTRUFEMEI.RO