Toate merele sunt sănătoase și pline de vitamine, dar merele roșii sunt cele mai apreciate de nutriționiști. Iată ce beneficii au fost descoperite în ultima vreme în merele roșii, dar mai ales în coaja lor.
Merele roșii sunt mai bogate în quercitină decât merele galbene
Merele sunt o sursă foarte importantă de flavonoizi, așa cum este quercitina, o substanță benefică, apreciată pentru rolul ei antioxidant și antiinflamator.
Radicalii liberi afectează nu doar pereții celulelor, dar activează și genele care declanșează un răspuns inflamator la nivelul întregului organism. Procesul inflamator cronic stă la baza celor mai multe boli de lungă durată precum bolile cardiace, bolile de rinichi sau de ficat. Din fericire, quercitina este unul dintre flavonoizii care pot combate inflamația cronică. Iar merele roșii sunt bogate în quercitină care se găsește mai ales în coajă.
Merele roșii echilibrează sistemul imunitar
Quercitina nu este singurul flavoinoid care combate inflamațiile și ajută apărarea organismului. Alături de ea, merele mai conțin și alți flavonoizi puternici și benefici precum catecina, epicatecina, procianidina, florizina, acidul cumaric sau acidul galic care au toate rol antiinflamator și beneficii mari pentru imunitate.
În comparație cu alte fructe populare, merele ocupă locul doi în ceea ce privește conținuutl de antioxidanți și polifenoli care mențin puternic sistemul imunitar. Ține minte că flavonoizii din mere se află în concentrație mai mare în coaja fructelor și mai ales în coaja merelor roșii.
Pectina din mere, benefică pentru sistemul digestiv
Știai că cea mai mare parte a sistemului imunitar se află în tractul digestiv? Așadar, păstrând un microbiom sănătos și echilibrat ajuți organismul să fie mai puternic și mai rezistent în fața multor agenți patogeni, microbi și virusuri.
Iar merele ajută din plin tractul digestiv deoarece conțin fibre ușor solubile denumite pectine. Merele se numără printre fructele cu cel mai mare conținut de pectine. Un studiu din 2010 a demonstrat că femeile care au mâncat câte 2 mere pe zi, timp de două săptămâni, și-au îmbunătățit radical digestia și au avut mai puține probleme cu stomacul.
Pectina ajută digestia, controlează absorbția de colesterol și de zahăr și echilibrează nivelul de insulină.
Cele mai bogate soiuri de mere în pectină sunt soiurile cu pulpa crocantă, fie ele mere roșii sau mere galbene sau verzi. Gemul din merele roșii și dulci, fără adaos de zahăr, este și el o sursă sănătoasă de pectină și este recomandat în defavoare altor gemuri și dulcețuri în care se pune mult zahăr.
ARTICOL PRELUAT DE PE SITE-UL LIBERTATEAPENTRUFEMEI
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!