Deszăpezirea județului Buzău este împărțită în șase loturi: zonele Buzău Nord, Vintilă-Vodă, Râmnicu Sărat, Buzău Sud, Pogoanele și Șețu. Pentru primele trei loturi, acordurile-cadru sunt în vigoare de iarna trecută. Pentru ultimele trei, contractele au fost reziliate și licitația reluată “pe motivul neconstituirii garanției de bună execuție”.
“Această licitație constituie o urgență în prag de iarnă privind achiziționarea serviciilor de deszăpezire pentru cele 3 zone de acționare rămase necontractate, datorită situației de reziliere în data de 30.11.2016 a acordurilor-cadru, respectiv a contractelor subsecvente încheiate în data de 15.11.2016, pe motivul neconstituirii garanției de bună execuție. (…) Totodată s-a hotărât achiziționarea acestor servicii de deszăpezire prin acord-cadru pentru perioadele de iarnă 2016 – 2020 (4 ani).” Sursa: anunț atribuire 184251/30.11.2017
Politică și afaceri de familie
Noua licitație a avut loc în contextul în care contractele pentru zonele Pogoanele și Șețu au fost câștigate de aceeași societate căreia i s-a reziliat contractul, pentru 7.627.358 de lei: Mecan Construct S.A.
Potrivit Registrului Comerțului, Mecan Construct S.A. este deținută de Cătălin Dobrică (28,5%), Florentina-Viorica Dobrică (1%), Veronica Dobrică (1%), Aurelia Dobrică (0,5%) și Dumitru Dobrică (69%). Acesta din urmă a fost consilier județean din partea PSD, între iunie 2004 și decembrie 2013, și este tatăl actualului deputat social-democrat de Buzău, Ionela Viorela Dobrică.
Numele lor apar în dosarul de corupție al fostului președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. Potrivit procurorilor, fostul demnitar ar fi făcut trafic de influență pentru numirea în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor a fiicei lui Dumitru Dobrică, Ionela Dobrică.
Dumitru Dobrică l-ar fi mituit pe Valeriu Zgonea cu o excursie la Viena și cu plata unor cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna. Potrivit DNA, Ionela Dobrică “a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu.” Ulterior, fiica lui Dumitru Dobrică și-a păstrat funcția la nivelul administrației publice centrale și a fost numită, în ianuarie 2014, în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale.
În 2014, Agenția Națională de Integritate l-a găsit în incompatibilitate pe fostul consilier județean. Potrivit inspectorilor ANI, între 2010 și 2013 Dumitru Dobrică a participat la deliberarea și adoptarea a 23 de hotărâri emise de Consiliul Județean Buzău privind aprobarea și rectificarea bugetului, “prin care au fost stabilite sumele de bani din care au fost efectuate plățile aferente contractelor încheiate de către C.J. Buzău cu două societăți în care era implicat”. “În baza acestor contracte, menționăm faptul că, până la data de 31 decembrie 2013, S.C. Mecan Construct S.A. a încasat suma totală de 23.346.250,76 lei (aprox. 6.594.835,64 eEuro)”, se arată în expunerea Agenției de Integritate.
Cifra de afaceri, via Consiliul Județean Buzău
Potrivit contractului de deszăpezire, atribuit de Consiliul Județean Buzău în noaptea de 30 noiembrie, societatea Mecan Construct S.A. trebuie să curețe 275,95 kilometri de șosele pentru 7.627.358 lei. Mai mult, pe 4 decembrie, în prima zi de lucru de după minivacanța de Ziua Națională, compania mai primește două contracte subsecvente, în valoare de 2.178.197 de lei.
În total, în doar patru zile, Mecan Construct S.A. contractează din bani publici, pentru servicii de deszăpezire, 9.805.555 de lei. Suma reprezintă 34,4% din cifra de afaceri de 28.485.311 de lei declarată la Ministerul de Finanțe de contabilii societății, pentru tot anul 2016.
Potrivit presei locale, contractele anteriore, aferente iernilor 2016-2017 și 2017-2018 și reziliate “pe motivul neconstituirii garanției de bună execuție”, stipulau plăți de la bugetul Consiliului Județean Buzău către societatea fostului consilier județean în valoare de 7.355.531 de lei.
Zona Buzău Sud, deszăpezită de o septuagenară
Contractul pentru “Întreținerea curentă a drumurilor și podurilor județene pe timp de iarnă Zona Buzău Sud”, cu o lungime de 203,4 kilometri, a fost câștigat de societatea Pascon Construcții Civile și Industriale S.R.L. Prețul oferit – 4.444.230 de lei.
Potrivit Registrului Comerțului, firma este deținută de Maria Pascu, în vârstă de 79 de ani, din comuna Sărățeanca, județul Buzău. Suma din contractul publicat în noaptea de 30 noiembrie reprezintă 78,6% din cifra de afaceri de 5.652.354 de lei pe care a avut-o societatea în tot anul 2016. Cu tot cu contractul subsecvent, atribuit pe 4 decembrie, firma va primi în total 5.710.247 de lei. Cu 57.893 de lei mai mult decât toți bani rulați anul trecut.
Numele societății apare în dosarul de corupție al lui Cristinel Bîgiu, fost președinte al Consiliului Județean Buzău și fost senator PNL. În circuitul infracțional descris de procurori, Pascon Construcții Civile și Industriale SRL ar fi închiriat un excavator. Utilajul ar fi fost folosit pentru a disimula mita oferită pentru câstigarea contractelor din bani publici. În decembrie 2016, Cristinel Bîgiu a fost condamnat definitiv la 5 ani și 2 luni de închisoare pentru luare de mită în formă continuată, conflict de interese în formă continuată și tentativă de spălare a banilor.
La licitația organizată de Consiliului Județean, pentru zonele Pogoanele și Buzău Sud au depus oferte câte trei societăți, iar în cazul zonei Șetu, două firme. În final, a fost declarată admisibilă doar câte o ofertă, pentru fiecare lot. Aceleași oferte, ale firmelor Mecan Construct S.A. și Pascon Construcții Civile și Industriale SRL au câștigat licitația.
Citește și:
O firmă care produce lenjerie de corp deszăpezește județul Botoșani
Zeci de milioane de euro pentru deszăpezirea a două județe, câtorva tronsoane de drumuri și a unei bucăți din A2. Cât plătește CJ Teleorman
O firmă trimisă în judecată de DNA deszăpezește județul Ilfov până în 2021