Cuprins:
Una dintre ipotezele acceptate referitoare la ziua păcălelilor susține faptul că ziua de 1 aprilie are o strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu calendarul gregorian, în Franța, în anul 1582.
În vechiul calendar, pe data de 1 aprilie era ziua Anului Nou, în loc de 1 ianuarie, iar după schimbarea calendarului gregorian, oamenii din timpul lui Carol al IX-lea au avut reale probleme în a se obișnui cu sărbătorirea noului an la data de 1 ianuarie.
Cei care sărbătoreau Anul Nou pe 1 aprilie au fost numiți “nebuni de aprilie”, iar mai târziu, felicitările trimise cu ocazia Anului Nou, dar de 1 aprilie, au început să fie considerate farse, deoarece uneori erau însoțite și de cadouri hazlii, precum bomboane de ciocolată în formă de pește sau felicitări cu pești.
O altă teorie care susține că 1 aprilie este ziua păcălelilor spune că obiceiul datează din perioada Imperiului Roman, atunci când romanii organizau serbările Hilaria închinate zeiței Cybele pe data de 25 martie, iar la această petrecere oamenii purtau măști și puteau păcăli pe oricine.
În România, ziua păcălelilor se sărbătorește din secolul al XIX-lea, iar ziua a devenit un prilej de bucurie și distracție pentru noi toți.
Farse celebre făcute de 1 aprilie
De-a lungul timpului, o mulțime de farse au fost făcute, iar multe dintre ele chiar i-au speriat pe oameni, care au crezut că sunt adevărate. Iată ce farse de 1 aprilie vor rămâne celebre.
- În anul 1950, o televiziune olandeză a anunțat că s-a prăbușit Turnul din Pisa.
- În anul 1957, BBC a difuzat o știre conform căreia la o fermă din Elveția s-au obținut recolte-record de spaghetti, arătând și mai multe imagini cu tăiței recoltați din copaci.
- În anul 1980, BBC a difuzat o știre în care a anunțat că legendarul ceas mecanic londonez Big Ben va fi înlocuit cu un ceas electronic.
- În anul 1993, primăria orașului Koln, Germania, le-a făcut o farsă persoanelor care practicau jogging în parc, oprind pe fiecare în parte și spunându-le că, dacă nu respectă noua lege care impune încadrarea alergătorului în limita de 6 km/h, vor fi amendați. De ce această lege? Deoarece orice altă viteză ar putea deranja veverițele din parc aflate în perioada împerecherii.
- Într-un articol publicat în anul 1998, revista New Mexicans for Science and Reason spunea că autoritățile statului american Alabama intenționează să schimbe valoarea numărului pi din 3,14 în 3, deoarece valoarea veche o consideră “necreștină”, spre deosebire de noua “valoare conformă cu Biblia”.
- În anul 2000, Daily Mail a spus că un club de fitness a lansat ciorapii FatSox, care ajută oamenii să slăbească. Ciorapii revoluționari absorb grăsimea din corp, odată cu transpirația, și nu te mai îngrași niciodată.
- Un anunț public pe mai mult pagini de internet din China și Coreea suna așa: “Bill Gates a fost asasinat”. Evident, farsă de 1 aprilie.
Obiceiuri și superstiții de 1 aprilie
- Se spune că cine nu “gustă” glumele de 1 aprilie cu umor va avea ghinion tot anul.
- Cel care nu pune la cale o farsă în această zi, se spune că va fi păcălit tot anul.
- De asemenea, se mai spune că este bine să faci glume/farse înainte de ora prânzului, dacă nu, vei avea ghinion tot anul.
- Dacă o fată te păcălește de 1 aprilie, se spune că este bine să o iei de nevastă sau să fii prieten cu ea.
- Despre copiii născuți pe această dată se spune că vor avea noroc pe toate planurile, dar nu este bine să practice jocuri de noroc pentru că acest lucru îi poate ruina pe viață.
- Dacă te căsătorești de 1 aprilie, se spune că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul soției.
Tradiții de ziua păcălelilor din alte țări
- În Marea Britanie, în anumite zone, ziua păcălelilor este marcată timp de două zile, iar persoana păcălită este numită “noddy”.
- În Scoția, ziua este denumită Hunt the Gowk Day (gowk cu sensul de nătărău, prostănac), dar ziua are o altă semnificație și anume, cea de sosire a primăverii.
- În Polonia, ziua este dedicată activităților distractive și farselor, iar activitățile serioase sunt de evitat.
- În Suedia și Danemarca, ziua de 1 mai este cunoscută ca Maj-kat, o zi a glumelor, iar danezii și suedezii obișnuiesc să sărbătorească și April Fools Day.
- În Spania, sărbătoarea peștele lui aprilie (pescado de abril) a fost preluată pe filiera franceză, iar spaniolii au propria zi a păcălelilor, celebrată pe 28 decembrie, “Dia de los Santos Inocentes”.