Este din ce în ce mai clar că ceea ce mâncăm poate afecta în mod semnificativ sănătatea și îmbătrânirea pielii noastre.
Există câteva alimente ideale pentru a vă menține pielea sănătoasă.
Cuprins:
10 alimente bune pentru sănătatea pielii. Ce beneficii au
Peștii grași
Peștii grași, cum ar fi somonul, macroul și heringul, sunt alimente excelente pentru o piele sănătoasă. Sunt surse bogate de acizi grași omega-3, care sunt importanți pentru menținerea sănătății pielii.
Acizii grași omega-3 sunt necesari pentru a ajuta la menținerea pielii suple și hidratate. De fapt, o deficiență de acizi grași omega-3 poate provoca uscăciunea pielii.
Grăsimile omega-3 din pește reduc inflamația, care poate provoca roșeață și acnee. Ele pot chiar să vă facă pielea mai puțin sensibilă la razele UV dăunătoare ale soarelui.
Suplimentele de ulei de pește pot ajuta la combaterea afecțiunilor inflamatorii și autoimune care vă afectează pielea, cum ar fi psoriazisul și lupusul.
Peștele gras este, de asemenea, o sursă de vitamina E, unul dintre cei mai importanți antioxidanți pentru pielea dumneavoastră.
Avocado
Avocado este bogat în grăsimi sănătoase. Aceste grăsimi sunt benefice pentru multe funcții din corp, inclusiv pentru sănătatea pielii.
Consumul unei cantități suficiente din aceste grăsimi este esențial pentru a ajuta la menținerea pielii flexibile și hidratate.
Un studiu la care au participat peste 700 de femei a constatat că un aport ridicat de grăsimi totale – în special tipurile de grăsimi sănătoase care se găsesc în avocado – a fost asociat cu o piele mai suplă și mai elastică.
Avocado conține compuși care pot ajuta la protejarea pielii împotriva daunelor provocate de soare. Deteriorarea pielii de către razele UV poate provoca riduri și alte semne de îmbătrânire.
Avocado este, de asemenea, o sursă bună de vitamina E, care este un antioxidant important care ajută la protejarea pielii împotriva daunelor oxidative.
Vitamina E pare să fie mai eficientă atunci când este combinată cu vitamina C.
Vitamina C este, de asemenea, un antioxidant care ajută la protejarea pielii împotriva daunelor oxidative cauzate de soare și de mediul înconjurător, ceea ce poate duce la apariția semnelor de îmbătrânire.
Nuci
Nucile au multe caracteristici care le fac să fie un aliment excelent pentru o piele sănătoasă.
Sunt o sursă bună de acizi grași esențiali, care sunt grăsimi pe care corpul nu le poate produce singur.
De fapt, sunt mai bogate decât majoritatea celorlalte nuci atât în acizi grași omega-3, cât și în acizi grași omega-6.
O dietă prea bogată în grăsimi omega-6 poate favoriza inflamațiile, inclusiv afecțiunile inflamatorii ale pielii, cum ar fi psoriazisul.
Pe de altă parte, grăsimile omega-3 reduc inflamațiile din corp, inclusiv din piele.
În timp ce acizii grași omega-6 sunt din belșug în dieta occidentală, sursele de acizi grași omega-3 sunt rare.
Deoarece nucile conțin un raport bun al acestor acizi grași, ele pot ajuta la combaterea potențialului răspuns inflamator la excesul de omega-6.
Mai mult, nucile conțin și alte substanțe nutritive de care pielea are nevoie pentru a funcționa corect și a rămâne sănătoasă.
Semințe de floarea-soarelui
În general, nucile și semințele sunt surse bune de nutrienți care stimulează pielea.
Semințele de floarea-soarelui sunt un exemplu excelent.
28 de grame de semințe de floarea-soarelui conține 49% din doza zilnică recomandată pentru vitamina E, 41% din doza zilnică pentru seleniu, 14% din doza zilnică pentru zinc și 5,5 grame de proteine.
Cartofi dulci
Betacarotenul este un nutrient care se găsește în plante.
Acesta funcționează ca provitamina A, ceea ce înseamnă că poate fi transformat în vitamina A în corpul dvs.
Betacarotenul se găsește în portocale și în legume precum morcovii, spanacul și cartofii dulci.
Cartofii dulci sunt o sursă excelentă – 100 de grame de cartof dulce copt conține suficient betacaroten pentru a furniza de peste șase ori doza zilnică de vitamina A.
Carotenoizii precum betacarotenul ajută la menținerea sănătății pielii, acționând ca un blocant solar natural.
Atunci când este consumat, acest antioxidant este încorporat în piele și ajută la protejarea celulelor pielii împotriva expunerii la soare. Acest lucru poate ajuta la prevenirea arsurilor solare, a morții celulelor și a pielii uscate și ridate.
O cantitate mare de betacaroten poate, de asemenea, să adauge o culoare caldă, portocalie, pielii tale, contribuind la un aspect general mai sănătos.
Ardei gras roșu sau galben
La fel ca și cartofii dulci, ardeii grași sunt o sursă excelentă de betacaroten, pe care corpul îl transformă în vitamina A.
150 de grame de ardei gras roșu tocat conține echivalentul a 156% din doza zilnică recomandată pentru vitamina A.
Sunt, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de vitamina C. Această vitamină este necesară pentru crearea proteinei colagen, care menține pielea fermă și puternică.
150 de ardei gras oferă 211% din doza zilnică recomandată pentru vitamina C.
Broccoli
Broccoli este plin de multe vitamine și minerale importante pentru sănătatea pielii, inclusiv zinc, vitamina A și vitamina C.
De asemenea, conține luteină, un carotenoid care funcționează ca betacarotenul. Luteina ajută la protejarea pielii împotriva daunelor oxidative, care pot face ca pielea să devină uscată și ridată.
Dar buchețelele de broccoli conțin și un compus special numit sulforafan, care are câteva beneficii potențiale impresionante. Acesta poate avea chiar efecte anticancerigene, inclusiv asupra unor tipuri de cancer de piele.
Sulforafanul este, de asemenea, un puternic agent de protecție împotriva daunelor provocate de soare. Acesta acționează în două moduri: neutralizând radicalii liberi dăunători și activând alte sisteme de protecție din organism.
Roșiile
Roșiile sunt o sursă excelentă de vitamina C și conțin toți carotenoizii majori, inclusiv licopenul.
S-a demonstrat că betacarotenul, luteina și licopenul protejează pielea împotriva daunelor provocate de soare. De asemenea, acestea pot ajuta la prevenirea ridurilor.
Deoarece roșiile sunt bogate în carotenoizi, ele sunt un aliment excelent pentru menținerea sănătății pielii.
Luați în considerare asocierea alimentelor bogate în carotenoizi, cum ar fi roșiile, cu o sursă de grăsimi, cum ar fi brânza sau uleiul de măsline. Grăsimea vă crește absorbția carotenoizilor.
Soia
Soia conține izoflavone, o categorie de compuși vegetali care pot imita sau bloca estrogenul din organism.
Izoflavonele pot fi benefice pentru mai multe părți ale corpului, inclusiv pentru piele.
Un mic studiu la care au participat femei de vârstă mijlocie a constatat că consumul de izoflavone de soia în fiecare zi, timp de 8-12 săptămâni, a redus ridurile fine și a îmbunătățit elasticitatea pielii (28Sursa de încredere).
La femeile aflate la postmenopauză, soia poate, de asemenea, să îmbunătățească uscăciunea pielii și să crească colagenul, ceea ce ajută la menținerea pielii netede și puternice.
Aceste izoflavone nu numai că ajută la protejarea celulelor din interiorul corpului dumneavoastră împotriva deteriorării, dar și a pielii împotriva radiațiilor UV – ceea ce poate reduce riscul unor cancere de piele.
Ciocolata neagră
După 6-12 săptămâni în care au consumat în fiecare zi o pudră de cacao bogată în antioxidanți, participanții la un studiu au avut parte de o piele mai groasă și mai hidratată.
Pielea lor era, de asemenea, mai puțin aspră, mai puțin sensibilă la arsurile solare și avea un flux sanguin mai bun – ceea ce aduce mai multe substanțe nutritive la nivelul pielii.
Un alt studiu a constatat că un consum de 20 de grame de ciocolată neagră cu un conținut ridicat de antioxidanți pe zi ar putea permite pielii să reziste de peste două ori mai mult la radiațiile UV înainte de a se arde, în comparație cu consumul de ciocolată cu un conținut scăzut de antioxidanți.
Asigurați-vă că alegeți ciocolată neagră cu cel puțin 70% cacao pentru a maximiza beneficiile.
Sursa foto: 123rf.com