Dar doar pentru că un produs nu a expirat încă nu înseamnă că se află în starea sa ideală pentru consum.

10 lucruri pe care nu e bine să le ții prea mult în cămară

Quinoa

Perioada de valabilitate a cerealelor integrale precum quinoa și farro depinde în mare măsură de conținutul lor de grăsime. Căldura, aerul și umiditatea sunt primii trei inamici ai cerealelor integrale, deoarece elementele pot afecta negativ uleiurile lor sănătoase, care, la rândul lor, pot face ca boabele să râncedă stând în cămară. 

Cerealele ar trebui să arate și să miroasă ușor dulce sau să nu aibă deloc aromă. Dacă detectezi un miros de mucegai sau uleios, boabele au depășit termenul la care pot fi consumate.

Condimente

Condimentele tale măcinate preferate, cum ar fi turmeric, boia de ardei și nucșoară, își pierd în general potența după aproximativ doi până la trei ani. Consumul de mirodenii vechi nu este dăunător sănătății tale, dar ele nu vor mai adăuga nicio aromă rețetelor tale. Fă un test rapid de adulmecare și gust pentru a determina dacă condimentul este încă proaspăt.

Praf de copt

Aceleași reguli pentru condimentele măcinate se aplică și ingredientelor de copt. Pungile de praf de copt și bicarbonat de sodiu își vor pierde puterea de dospire în timp, ceea ce înseamnă că blaturile și produsele de patiserie nu vor mai crește pufoase. Poți testa puterea lor de dospire cu acest experiment științific ușor în bucătărie: amestecă bicarbonatul de sodiu cu oțet și praful de copt cu apă fierbinte. Dacă fac spumă și bule, înseamnă că ingredientele sunt încă suficient de proaspete pentru coacere.

Biscuiți

Ar trebui să pui întotdeauna o pungă deschisă de biscuiți într-un recipient etanș pentru a preveni infiltrarea umezelii. Cu toate acestea, un lot nedeschis de biscuiți poate rămâne învechit în punga în care vin. Ei pot fi păstrați până la nouă luni.

Nuci si semințe

Nucile și semințele au de obicei o cantitate mare de ulei și uleiul respectiv va începe să rânceze după câteva luni în cămară. Semnele de râncezire pe o nucă sau semințe includ un miros de iarbă sau de vopsea și aspectul întunecat sau uleios. Pentru prospețime și longevitate optime, pune nucile și semințele într-o pungă transparentă pentru congelator și pune-le în frigider până la un an. 

Cereale

După trei luni, o cutie de cereale deschisă va deveni învechită din cauza expunerii la aer, dar o cutie sigilată ar trebui să reziste până la un an. Din nou, termenul de valabilitate poate varia, mai ales dacă punga conține nuci, care sunt mai predispuse la râncezire. 

Bomboane

În general, este foarte dificil ca bomboana să se strice, din cauza conținutului scăzut de umiditate, dar depinde de bomboane. Ai grijă la cele de tip fudge, praline sau bomboane care conțin alune sau nuci. Dropsurile pot fi bune și după ani de zile, dacă punga nu a fost deschisă, dar verifică termenul de valabilitate.

Bere

Depozitarea berii la temperatura camerei nu este neapărat rău pentru berea ta, dar o poate strica mai repede. După aproximativ patru luni, căldura, lumina și aerul pot pătrunde prin capacele sticlei. 

Depozitarea nerefrigerată accelerează îmbătrânirea și dezvoltarea aromelor neplăcute. Depozitarea la frigider este cea mai bună pentru toate berile în orice moment.

Ceai

Ar trebui să folosești pliculețele de ceai în termen de câțiva ani de la cumpărare. Avem tendința de a crede că „neperisabil” înseamnă că ceva va dura o veșnicie, dar acest lucru este rareori cazul.

Pentru a obține cele mai proaspete și de înaltă calitate arome posibile, pliculețele de ceai ar trebui folosite în termen de 18 luni până la 36 de luni. În timp, pliculețele de ceai își pot pierde aroma – deși frunzele de ceai uscate (dacă sunt depozitate departe de căldură, lumină și aer) pot dura mai mult decât pliculețele. 

Conserve de roșii

Stocarea de conserve ar putea părea o modalitate bună de a economisi bani pe produsele esențiale din cămară, astfel încât să le ai mereu la îndemână.

Dar siguranța acestor articole depinde, de obicei, de cât de acidă este marfa conservată, deoarece conservele cu aciditate ridicată pot coroda mai repede metalul din cutie, ceea ce poate altera gustul și textura a ceea ce se află în interior.

Unele conserve cu aciditate ridicată constau în sosuri pe bază de roșii, sucuri de fructe și varză. 

Atunci când sunt depozitate într-o cămară, conservele mai acide pot rezista între 12 și 18 luni.

Compot de pere – rețete delicioase pe care să le încerci acasă

Sursa foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News