E bine să citești prospectele medicamentelor care îți sunt recomandate pentru cine știe ce afecțiune de care suferi, dar de câte ori nu te-ai luat cu mâinile de cap văzând ce “pomelnic” de efecte secundare conțin acestea, unele dintre ele de-a dreptul terifiante? Despre aceste efecte secundare vorbim azi. Uneori, până și banalele pastile administrate pentru o durere de cap sau un episod de insomnie pot crea dezechilibre majore în creier, ducând la pierderi de memorie. Ar fi bine, dacă vă aflați sub tratament cu medicamentele menționate mai jos, să vă sfătuiți cu doctorul și să căutați împreună soluții pentru contracararea acestor efecte nedorite.

1. Pastilele pentru insomnie nu îmbunătățesc calitatea somnului, ci induc o stare asemănătoare cu beția ori coma. O mare parte a celor care iau în mod constant astfel de pilule recunosc că înregistrează pierderi de memorie – perioada de timp dintre momentul în care medicamentul începe să-și facă efectul și cel în care adorm nu e înregistrată de creier. Un alt pericol pe care-l reprezintă aceste pastile, atrage atenția Marc Leavey, doctor la Mercy Hospital din Baltimore, SUA, este că dau dependență; odată atins acest prag (și se atinge repede, după 7-10 zile!), cei care suferă de insomnie vor mări doza, pentru ca medicamentul să-și facă efectul, iar asta poate duce la dificultăți de respirație și chiar la moarte.

Medicii români au atras atenția recent că 45% dintre adulți suferă de insomnie, așadar, această tulburare de somn e una cât se poate de răspândită.

2. Statinele, medicamente recomandate pentru scăderea nivelului colesterolului și/sau ținerea acestuia sub control, sunt extrem de perioculoase pentru creier, care e foarte bogat în… colesterol! Administrarea lor poate duce la probleme de memorie, concentrare și învățare.

3. Pastilele ale căror denumiri încep cu “anti” pot avea și ele efecte adverse asupra memoriei – antibioticele, antidepresivele, antihistaminicele, antipsihoticele, antispasticele, de exemplu, pentru că intervin la nivelul unui neurotransmițător din creier, acetilcolina, care joacă un rol esențial în învățare și memorare. Un nivel scăzut de acetilcolină provoacă stări de confuzie, halucinații, vedere încețoșată, pierderi de memorie și demență.

4. Benzodiazepinele sunt medicamente cu efect anxiolitic, indicate în tulburarea de anxietate, în stările de agitație extremă, ca tratament al contracturilor musculare și chiar ca anestezic. Ele intervin asupra acelor zone din creier responsabile cu stocarea informațiilor și formarea de noi amintiri. De aceea, este contraindicată folosirea lor pe termen lung. Alte efecte secundare ale benzodiazepinelor pot fi: probleme de concentrare, pierderea încrederii în sine, iritabilitate, depresie și chiar gânduri suicidale.

5. Medicamentele pentru hipertensiune și betablocantele, menite să regleze pulsul și tensiunea, au ca efect secundar scăderea nivelului a doi neurotransmițători, epinefrina și norepinefrina, lucru care poate duce la pierderi de memorie.

10 medicamente care îți pot afecta memoria

6. Anticonvulsivele, recomandate, de exemplu, în cazul tulburării bipolare, a episoadelor maniacale sau a nevralgiilor severe, suprimă semnalele dureroase trimise către creier de sistemul nervos central. Conform medicilor, orice medicament care face asta poate avea ca efect secundar pierderi de memorie.

7. Analgezicele foarte puternice (de obicei, stupefiante administrate în scop medical), cum este morfina (extrasă din opiu) acționează la fel ca anticonvulsivele, suprimând semnalele dureroase trimise către creier de sistemul nervos central. Și din același motiv, pot afecta memoria, dacă sunt administrate pe termen lung.

8. Medicamentele pentru Parkinson, sindromul Ekbom (numit și SPN sau sindromul picioarelor neliniștite) și unele dintre cele prescrise în caz de tumori hipofizare (ale glandei pituitare) scad nivelul de dopamină, neurotransmițătorul care gestionează învățarea și memoria, motricitatea și plăcerea.

9. Medicamentele pentru incontinență urinară scad nivelul acetilcolinei, un neurotransmițător din creier care joacă un rol esențial în învățare și memorare (cum am scris la punctul 3).

10. O serie de medicamente care se iau fără prescripție, antiinflamatoare (Advil) sau pastile împotriva răului de mișcare (Benadryl), cresc cu 54% riscul de a face demență, dacă sunt administrate mai mult de trei ani, conform unui studiu amplu derulat în 2015.


Trei milioane de computere din România au fost atacate cibernetic, într-un an. Cum reacționează autorităţile

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News