Verde sau galben, pepenele se poate consuma de la mijlocul verii până toamna târziu. Zemos şi dulce, el poate reprezenta o gustare excelentă şi un desert ideal, în special pentru copii. Mai mult, acest fruct delicios te poate ajuta să îţi tratezi unele afecţiuni care îţi fac probleme de mai mult timp, iar medicii recomandă astfel de cure pentru detoxifierea organismului şi întărirea sistemului imunitar.
Sunt cei mai ieftini!
Anul acesta, recolta a fost peste aşteptări, aşa că pepenii se vând în piaţă cu preţuri foarte mici. Nimic nu te împiedică să te bucuri de aceste fructe până toamna târziu, mai ales că specialiştii susţin că pepenii nu îşi modifică proprietăţile nici la două săptămâni după ce au fost culeşi. Nu mai sta pe gânduri şi profită cât mai mult de zemoasa lubeniţă!
1. Dizolvă calculii renali
Seminţele de pepene sunt un remediu naturist pentru rinichi şi pentru vezica biliară. Ele se usucă bine, apoi se folosesc la prepararea unor infuzii concentrate. La fel de eficiente sunt şi curele de 10 zile cu pepene roşu, care, în timp, dizolvă calculii renali.
2. Bun laxativ
Dieta cu pepene galben este recomandată celor care suferă de constipaţie. Fructul este un bun laxativ şi reuşeşte să rezolve rapid problemele digestive. Mai mult, el este recunoscut ca având efecte benefice în tratarea durerilor şi a afecţiunilor hemoroidale.
3. Are efect antistres
Bogat în vitamine, săruri minerale şi aminoacizi, pepenele verde poate fi consumat în momentele de tensiune şi de anxietate. Atunci când ai un program foarte încărcat, câteva felii vor reuşi să te relaxeze, mai ales dacă le consumi la micul dejun.
4. Hidratează
Cu un conţinut ridicat de apă (circa 90%), pepenele are un miez foarte zemos, care îţi potoleşte setea. Mănâncă o felie din acest fruct şi vei avea parte de hidratare, dar şi de o gustare rapidă şi sănătoasă.
5. Detoxifică
Specialiştii în nutriţie recomandă cure de câteva zile în care să consumi acest fruct, dacă se poate chiar la fiecare masă. Aşa vei reuşi să scapi de o mare parte a toxinelor acumulate în organism, mai ales dacă ştii că mănânci nesănătos.
6. „Bombă” de energie
Bogat în nutrienţi, pepenele reuşeşte să îţi redea pofta de viaţă. Pentru aceasta, el trebuie consumat cu o oră înainte de mesele principale ale zilei. Este recomandat mai ales copiilor şi tinerilor care au nevoie de energie pentru a trece cu bine de perioadele examenelor.
7. Întăreşte imunitatea
Cercetătorii americani au stabilit că acest fruct conţine vitamina C şi intră în categoria alimentelor care întăresc sistemul imunitar. Consumat regulat, el poate reprezenta un scut împotriva viruşilor care încep să fie mai activi odată cu răcirea vremii.
8. Diuretic eficient
E indicat persoanelor care reţin uşor apa. Pepenele e un diuretic rapid şi eficient, care acţionează imediat după ce e consumat. Dacă te-ai decis să urmezi o cură cu pepene în acest scop, consultă- ţi medicul înainte de a începe tratamentul.
9. Reduce inflamaţiile
Pepenele nu doar hidratează, dar reduce şi inflamaţiile din organism. Acestea pot fi legate de apariţia astmului, a diabetului sau a aterosclerozei. Specialiştii atenţionează însă că pepenele roşu este contraindicat copiilor sub doi ani, iar cel galben e interzis femeilor care alăptează şi bebeluşilor.
10. Previne cancerul
Pepenii galbeni şi cei verzi conţin licopen, un antioxidant natural cu acţiune anticancerigenă. Mai mult, pepenii reduc riscul de apariţie a bolilor cardiace şi apără organismul de radicalii liberi care pot provoca boli vasculare sau care agravează simptomele reumatice.