Aerul rece al iernii, fumatul, scăderea imunităţii organismului şi virozele netratate corespunzător sunt factorii principali care conduc la apariţia pneumoniei sau a “aprinderii de plămâni”, cum este cunoscută această afecţiune în popor. Simptomele ei pot apărea subit şi constau în febră ridicată, frisoane, junghiuri în piept, transpiraţie abundentă, puls accelerat şi tuse însoţite de expectoraţii. Mulţi bolnavi au şi dureri de cap, vărsături şi stări de confuzie. Cu ajutorul remediilor naturiste poţi însă scăpa de pneumonie, fără a fi nevoie să înghiţi un pumn de medicamente care pot avea efecte secundare periculoase pentru organism.
Capsulele cu extracte naturale din această plantă sunt eficiente doar dacă sunt administrate în primele faze ale bolii. Ele se iau conform prospectului şi sunt eficiente în pneumoniile virale.
Fructele de măceş sunt bogate în vitamina C şi ajută la vindecarea rapidă a pneumoniilor şi la scăderea febrei. Ele trebuie uscate, apoi se pisează până la obţinerea unei pulberi fine. Se iau câte cinci linguri din acest preparat în fiecare zi, timp de două săptămâni.
Uleiul de busuioc are efect antibiotic, la fel ca şi cel de cimbru, cu care se administrează în combinaţie. Într-un pahar cu apă se pun trei picături de ulei de busuioc şi două de cimbru, apoi se bea preparatul de trei ori pe zi.
Des folosită în tratarea bronşitelor şi a pneumoniilor, ciuboţica-cucului fluidizează secreţiile bronşice şi înlesneşte eliminarea lor. Decoctul din această plantă se bea de trei-patru ori pe zi pentru atenuarea simptomelor afecţiunilor pulmonare.
Graţie substanţelor active pe care le conţine, menta descongestionează căile respiratorii şi reduce simptomele pneumoniei. Pentru terapie, se recomandă administrarea uleiului din această plantă de patru-cinci ori pe zi, câte două-trei picături.
Cura cu ulei de pin este indicată copiilor. Acestora li se dau 10-30 de picături, de două-trei ori pe zi, înainte de mesele principale. Tratamentul durează două-trei săptămâni, iar dacă simptomele nu dispar, consultaţi medicul specialist. O altă terapie constă în inhalaţii cu acest ulei.
Cu un efect terapeutic mai puternic decât seminţele albe, muştarul negru este folosit pentru cataplasme. Acestea se aplică pe zona toracelui şi se menţin până când senzaţia de arsură devine puternică. Se îndepărtează şi se acoperă zona tratată cu un material călduros.
Trei-patru rădăcini de hrean se dau pe răzătoare şi se pun într-un borcan. Se completează cu alcool alimentar de 80 de grade şi se lasă la macerat timp de opt zile. La final, se strecoară poţiunea şi se ia câte o linguriţă de trei ori pe zi. Extern, maceratul calmează simptom- ele reumatis- mului.
Fitoterapia recomandă consumul de ardei iute roşu ca tonifiant ce ajută organismul să învingă bolile care dau slăbiciune. Consumul a două seminţe de ardei iute, cu apă, e recomandată în astenie. Ardeiul iute e un stimulent cardiac durabil, acţionând benefic asupra arterelor, capilarelor şi nervilor. Pentru pneumonie, se recomandă frecţii cu tinctură de ardei iute.
Tinctura de lichen de piatră e recomandată pentru faringinte, astm, pneumonii, bronşite şi tuse. Specialiştii recomandă să se bea câte o linguriţă de produs diluat în 100 ml de apă, de trei-patru ori pe zi.
Foarte important, înainte de a începe un tratament pentru pneumonie, consultaţi un medic specialist. Acesta vă va pune diagnosticul corect şi, pe baza analizelor, va stabili gradul de severitate al afecţiunii. Întrebaţi medicul dacă tratamentul pe care vi-l prescrie poate fi urmat în paralel cu cel naturist. Cel mai probabil, el vă va încuraja să vă întăriţi organismul şi cu ajutorul plantelor. În faţa infecţiei, este bine să folosiţi toate armele pe care le aveţi la îndemână!
Există şi vaccin antipneumococic
Pneumonia este un termen general care se referă la o infecţie a plămânilor, putând fi cauzată de o varietate de microorganisme, inclusiv de viruşi, de bacterii şi de paraziţi. Adesea, pneumonia începe după o infecţie a părţii de sus a aparatului respirator (o infecţie a nasului şi a gâtului). Simptomele acesteia încep după două-trei zile de răceală sau de durere a gâtului. Prevenirea pneumoniilor e tot mai importantă, ţinând cont de agresivitatea acestor afecţiuni, iar vaccinul antipneumococic e o cale de a scăpa de boală. Atenţie însă, acesta nu poate fi administrat femeilor însărcinate, celor care alăptează sau copiilor mai mici de doi ani.