Cuprins:
10 rețete cu piept de pui
Spanac cremos cu piept de pui
- 30g unt nesărat
- 240g de baby spanac
- 4 piepți de pui, fără piele, tăiați în fâșii
- 4 căței de usturoi, tăiați mărunt sau rași
- 200 ml smântână lichidă
- 40 g de parmezan
- orez fiert sau cartofi, pentru a servi (opțional)
Se topește jumătate din unt într-o tigaie mare la foc mediu și se rumenește ușor spanacul, aproximativ 2-3 minute. Se amestecă și se condimentează bine. Scoate într-o strecurătoare pentru a se scurge.
Dacă a rămas lichid în tigaie, aruncă-l și șterge tigaia. Topește restul de unt în aceeași tigaie la foc mediu, învârtindu-l astfel încât să fie acoperită baza tigăii. Prăjește puiul timp de 1-2 minute, întorcându-l până când devine ușor auriu. Se condimentează bine. Adaugă usturoiul și prăjește încă 1 minut, apoi toarnă smântâna lichidă și fierbe timp de 15 minute, amestecând des până când puiul este bine fiert – nu lasă smântâna să fiarbă.
Încorporează 30 g de parmezan și tot spanacul, storcând mai întâi orice exces de lichid. Fierbe la foc mic încă 5 minute până când parmezanul s-a topit și puiul este bine fiert. Pentru a verifica dacă puiul este gata, înțeapă partea cea mai groasă a cărnii pentru a te asigura că sucul curge limpede și nu roșu sau rozaliu.
Presară restul de parmezan și servește puiul cu mult sos, alături de orez, cartofi sau o salată verde.
Plăcintă de pui
- 50 g de unt
- 1 praz, tăiat mărunt
- 2 piepți de pui
- 1 crenguță de cimbru
- 2 frunze de dafin
- 2 linguri de făină
- 100 ml de vin alb
- 300 ml de supă de pui
- 100 ml de smântână lichidă
- 1 lingură de muștar
- Pentru patiserie
- 150 g de unt rece, tăiat în cubulețe
- 400 g de făină, plus mai mult pentru presărat
- 1 ou, bătut
Topește untul într-o caserolă la foc mic. Adaugă prazul, puiul tăiat bucățele, ierburile și condimentele și gătește timp de 10-12 minute, până când puiul este fiert, prazul s-a înmuiat și amestecul fierbe.
Adaugă făina și gătește timp de 3 minute până când amestecul seamănă cu o pastă nisipoasă. Se toarnă vinul și se lasă să bolborosească timp de 1 minut, apoi se adaugă supa, smântâna și muștarul. Se aduce la fierbere. Gătește timp de 10 minute până când puiul este bine fiert. Se condimentează după gust, se ia de pe foc și se lasă să se răcească complet. Se pune într-un recipient și se lasă la rece timp de 2 ore sau peste noapte. Se păstrează la rece până la două zile.
Pentru a face aluatul, pune untul cubulețe în făină cu un vârf mare de sare și amestecă sfărâmând untul până când se combină complet.
Adaugă jumătate din oul bătut și 4 linguri de apă rece ca gheața și adună-le într-un aluat cu ajutorul mâinilor, adăugând încă puțină apă dacă este nevoie. Se frământă un minut pentru a se forma complet, apoi se dă la rece pentru o oră.
Unge cu unt o formă de tort cu fundul detașabil. Întinde două treimi din aluatul de patiserie până când acesta este suficient de mare pentru a tapeta forma, cu o mică parte în afară. Folosește-o pentru a căptuși forma și marginea, apoi pune umplutura cu o lingură.
Întindeți restul de aluat până când este suficient de mare pentru a acoperi plăcinta. Se unge marginea cu puțin din oul bătut rămas, apoi se acoperă plăcinta pentru a o închide. Se taie marginea, apoi se presează cu o furculiță pentru a o închide. Se dă la rece până când ești gata să o gătești. Se păstrează la rece până la 24 de ore.
Încinge cuptorul la 220C cu o tavă de cuptor înăuntru. Unge plăcinta cu o parte din oul bătut rămas, apoi crestează ușor un model încrucișat pe partea de sus folosind un cuțit ascuțit.
Coace pe foaia încinsă timp de 20 de minute, apoi pune cu pensula restul de ou, asezonează cu fulgi de sare de mare și coace încă 15-20 de minute, până când devine aurie.
Scoate din cuptor și lasă plăcinta 10 minute, apoi scoate cu grijă din formă, pune pe un platou și taie în felii pentru a servi.
Pui cu chorizo și cartofi noi
- 2 piepți de pui
- o bucată mică de unt
- 1 lingură de ulei de măsline
- ½ lămâie
- 1 frunză de dafin
- 1 crenguță de cimbru
- 300 g de chorizo, tăiat în felii groase
- 700 g cartofi noi, tăiați în două
- 12 căței de usturoi, lăsați întregi și fără coajă
- Puțin vin
- 150 ml de supă de pui
- o mână de frunze de pătrunjel, tocate grosier
Se încălzește cuptorul la 180C și se condimentează puiul peste tot. Într-o oală mare, încălzește untul și uleiul până când sfârâie, apoi rumenește încet puiul bine peste tot. Scoate-l din vas și pune lămâia, dafinul și cimbrul în oală. Se lasă deoparte.
Toarnă cea mai mare parte a uleiului din vas, pune-l din nou pe foc și rumenește chorizo timp de 5 minute până când începe să elibereze uleiul roșu. Aruncă cartofii, sotează-i până când încep să se coloreze, apoi adaugă usturoiul. Se adaugă puțin vin, se lasă să dea puțin în clocot, apoi se toarnă supa.
Așează puiul, cu pieptul în sus, printre cartofi, pune capacul pe oală și gătește în cuptor timp de o oră și 15 minute sau până când pieptul de pui și cartofii sunt gătiți. Presară cu pătrunjel și servește cu o salată.
Pui cu bere
- 3 piepți de pui
- 3 linguri de ulei de măsline
- 440 ml de bere la cutie
- 1 lingură de zahăr brun
- 1 lingură de paprika dulce afumată
- 1 linguriță de piper Cayenne
- 2 lingurițe de pudră de muștar englezesc
- 2 lingurițe de cimbru
- 1½ linguriță de sare
- Piper
Amestecați toate condimentele împreună. Stropește puiul cu ulei și ai grijă să îl masezi bine.
Freacă pieptul de pui cu condimentele și pune totul într-o tavă. Toarnă jumătate din bere și gătește o oră și 20, verificând puiul.
Scoate tava și servește pieptul de pui cu o salată de crudități și cartofi prăjiți sau fierți, după preferințe.
Pui parmigiana
- 2 piepți de pui mari, fără piele, tăiați în două prin mijloc
- 2 ouă, bătute
- 75 g de pesmet
- 75g parmezan, ras
- 1 lingură de ulei de măsline
- 2 căței de usturoi, zdrobiți
- 350 ml de passata de roșii
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță de oregano uscat
- o jumătate de bilă de 125 g de mozzarella light, ruptă
Taie în două piepții mari de pui fără piele prin mijloc, apoi așează cele 4 bucăți între folii de folie alimentară și bate-le cu un făcăleț până când au grosimea unei monede.
Trece-le prin cele două ouă bătute, apoi în pesmet, amestecat cu jumătate din cele 75 g de parmezan ras. Pune deoparte pe o farfurie în frigider piepții făcuți pane, în timp ce prepari sosul.
Încălzește o lingură de ulei de măsline și gătește doi căței de usturoi zdrobiți timp de un minut, apoi adaugă Passat de roșii, o linguriță de zahăr și o linguriță de oregano uscat. Condimentează și fierbe la foc mic timp de 5-10 minute.
Se prăjește puiul pe fiecare parte în puțin ulei și se lasă pe șervete de bucătărie la scurs.
Se pune puiul într-o tavă, se adaugă sosul de roșii deasupra.
Împrăștie deasupra bucățele rupte de mozzarella ușoară și restul de parmezan ras. Lasă la cuptor pe funcția grill câteva minute.
Servește cu legume sau salată.
Curry de pui
- 2 linguri de ulei de rapiță sau de floarea-soarelui
- 4 căței de usturoi, rași fin
- 2 ardei iuți verzi
- 350 g de passata de roșii
- 1 linguriță de garam masala
- 1 linguriță de coriandru măcinat
- ½ linguriță de turmeric măcinat
- ½ linguriță de pudră de ardei iute
- ½ linguriță de miere
- 2 linguri de smântână lichidă
- o mână mică de coriandru
- Orez pentru a servi
- Pentru pui
- 150 g de iaurt natural
- ½ linguriță de garam masala
- ½ linguriță de turmeric măcinat
- ½ linguriță de pudră de ardei iute
- ½ linguriță de coriandru măcinat
- 3 piepți de pui fără piele și dezolați
Încălzește uleiul într-o cratiță mare, cu capac, la foc mediu-mare, apoi adaugă usturoiul și ardeiul verde tocat. Odată ce acestea încep să sfârâie, toarnă passata, apoi acoperă și gătește la foc mediu timp de opt-zece minute. Între timp, pregătește puiul. Pune iaurtul, toate condimentele și ½ linguriță de sare într-un bol și amestecă bine. Adaugă puiul și amestecă până când este bine acoperit. Dă deoparte și păstrează acoperit până la nevoie, sau marinează până la 24 de ore, dacă ai timp.
Odată ce passata este gătită, amestecă condimentele împreună cu 100 ml de apă clocotită. Răzuiește excesul de marinată de pe pui și pune-l în tigaie, apoi adaugă puiul, acoperă și gătește la foc mediu timp de 10-12 minute, până când este bine gătit.
Se adaugă mierea și se amestecă bine. Pentru a servi, se stropește cu smântână lichidă, se presară frunzele de coriandru și ardeiul verde feliat, dacă se folosește. Se servește cu orez fiert.
Paste cu pui la cuptor
- 4 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă, tăiată mărunt
- 2 căței de usturoi, zdrobiți
- ¼ linguriță fulgi de ardei iute
- 2 conserve de 400 g de roșii tăiate mărunt
- 1 linguriță de zahăr
- 6 linguri de mascarpone
- 4 piepți de pui fără piele, tăiați în fâșii
- 300 g de penne
- 70 g de brânză Cheddar matură, rasă
- 50 g de mozzarella rasă
- ½ legătură mică de pătrunjel, tocat fin
Încălzește două linguri de ulei într-o tigaie la foc mediu și prăjește ușor ceapa timp de 10-12 minute. Adaugă usturoiul și fulgii de ardei iute și gătește timp de un minut. Se adaugă roșiile și zahărul și se condimentează după gust. Fierbe la foc mic, fără capac, timp de 20 de minute sau până se îngroașă, apoi adaugă mascarpone.
Încălzește o lingură de ulei într-o tigaie antiaderentă. Asezonează puiul și prăjește-l timp de 5-7 minute sau până când puiul este bine fiert.
Încălzește cuptorul la 220C. Între timp, gătește pennele urmând instrucțiunile de pe ambalaj. Scurge-le și amestecă-le cu restul de ulei. Întoarce pastele într-o tavă de dimensiuni medii, rezistentă la cuptor. Adaugă puiul și toarnă sosul. Acoperă cu, brânză cheddar, mozzarella și pătrunjel. Coace la cuptor timp de 20 de minute sau până când brânza s-a rumenit pe deasupra. Servește Paștele calde.
Paste cu pui și șuncă
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 lingură de unt
- 1 ceapă, tăiată mărunt
- 1 cățel mare de usturoi, ras fin
- 200 ml de smântână lichidă
- 100 g de mascarpone
- 75 g parmezan, ras fin
- 2 piepți de pui fierți și mărunțiți
- 8 felii de bacon
- 300 g de tagliatelle
- ¼ buchet mic de pătrunjel, tocat mărunt
- salată verde, pentru a servi
Încălzește uleiul și untul într-o cratiță medie la foc mic și prăjește ceapa timp de 10 minute sau până când se înmoaie și devine translucidă. Adaugă usturoiul și mai gătește timp de două minute. Adaugă smântâna lichidă, mascarpone și parmezanul. Se amestecă și se adaugă puiul fiert și baconul pentru a se încălzi.
Între timp, gătește pastele urmând instrucțiunile de pe ambalaj. Rezervă 100 ml din apa pentru paste. Încinge pastele în sosul cremos și în suficientă apă rezervată pentru a subția sosul. Asezonează cu piper negru. Completează cu pătrunjel și servește cu o salată verde.
Pui marocan la oală
- 4 piepți de pui dezosați și fără piele
- 3 linguri de ulei de măsline
- 2 cepe, 1 tocată grosier, 1 tăiată felii
- 100 g de roșii
- 100g ghimbir, tocat grosier
- 3 căței de usturoi
- 1 linguriță de turmeric
- 1 lingură de chimen, coriandru și scorțișoară măcinate fiecare
- 1 dovleac mare, curățat de semințe și tăiat în bucăți mari
- 600 ml de supă de pui
- 2 linguri de zahăr brun
- 2 linguri de oțet de vin roșu
- 100 g de cireșe uscate
Asezonează cei patru piepți de pui. Încălzește două linguri de ulei de măsline într-o cratiță rezistentă la cuptor, apoi rumenește puiul pe toate părțile. Scoate puiul pe o farfurie.
Amestecă o ceapă tocată, 100 g de roșii, 100 g de ghimbir tocat și 3 căței de usturoi până obții o pastă grosieră.
Prăjește 1 ceapă tăiată felii într-o lingură de ulei de măsline până se înmoaie, apoi adaugă o linguriță de turmeric, o lingură de chimen, o lingură de coriandru și o lingură de scorțișoară și prăjește încă un minut până când se parfumează. Adaugă pasta pregătită mai devreme și prăjește încă câteva minute pentru a se înmuia.
Pune din nou puiul în farfurie cu bucăți de dovleac, 600 ml de supă de pui, două linguri de zahăr brun și două linguri de oțet de vin roșu.
Adu la fierbere, apoi gătește timp de 30 de minute până când puiul este bine fiert.
Scoate puiul și amestecă 100 g de cireșe uscate, apoi continuă să fierbi sosul la foc mic pentru a se îngroșa în timp ce mărunțești puiul în bucăți. Amestecă din nou puiul în sos și asezonează.
Servește cu cușcuș și iaurt natural.
Pui umplut cu mascarpone și ierburi
- 3 linguri de mascarpone
- 1 lingură de rozmarin tocat mărunt
- 1 cățel de usturoi, zdrobit
- 2 piepți de pui, cu piele
- 4 felii de prosciutto
- un strop de ulei de măsline
- zeama de la o jumătate de lămâie
Se încălzește cuptorul la 200C. Se amestecă mascarpone cu rozmarinul, usturoiul și condimentele. Se așează piepții de pui pe o un tocător și se ridică, dar nu desprinde, pielea.
Apoi, pune o lingură din amestecul de mascarpone sub pielea fiecărui piept. Înfășoară două felii de prosciutto în jurul fiecărui piept de pui, cât mai bine și mai strâns posibil, pentru a păstra umplutura închisă.
Încălzește o tigaie antiaderentă, adaugă uleiul de măsline și rumenește rapid puiul pe ambele părți. Transferă-l într-o tavă, apoi termină de gătit puiul la cuptor timp de 15-20 de minute, până când este gătit.
Adăaugă sucul de lămâie în tigaia în care ai prăjit puiul și amestecă pe foc, răzuind orice bucățică crocantă rămasă pe fundul tigăii. Toarnă sucul peste pui și servește cu o garnitură de cartofi natur și fasole verde trasă la tigaie cu usturoi.
Dacă îți place carnea de pui, încearcă și aceste rețete cu piept de pui și cartofisau află cum poți să faci un ostropel de pui cu smântână savuros
Citește și: Stufat de pui – rețetă. Combinații gustoase și sănătoase cu verdețuri și pui