1. Aperitiv cu ridichi
Preparare: Bagheta se feliază. Pe fiecare felie se întinde cu un cuţit cremă de brânză. Se taie câte două rondele de ridichi, se pun pe felia de pâine în loc de ochişori, iar în mijloc se aşază o bobiţă de piper. În loc de nas se pune o frunzuliţă de ceapă verde, la fel se procedează şi la gură. Se ornează şi în zona părului cu patru ridichi micuţe cărora nu li s-au tăiat codiţele.
2. Sarmale în foi de ştevie
Ingrediente: 60 de foi de ştevie, 500 g de carne tocată amestec porc cu vită, 50 g de orez, trei cepe, o legătură de mărar, 500 ml de borş, 300 ml de suc de roşii, 200 ml de vin alb sec, sare, piper, 50 ml de ulei, o legătură de leuştean.
3. Ciorbă din măruntaie de miel
Ingrediente: un kg carne de miel, doi morcovi, o ceapă, o lingură de orez, un litru de borş, un gălbenuş, 100 ml de smântână, sare, leuştean, pătrunjel.
4. Ciupercuţe cu buline
Preparare: Se fierb ouăle în apă cu sare. Se trec apoi prin apă rece, se curăţă coaja şi se lasă deoparte să se răcească. Se spală bine roşiile. Se taie în jumătăţi şi scoate miezul cu o linguriţă. Se folosesc numai părţile de jos. Se taie puţin din vârful ouălor şi se aşază pe fiecare în parte jumătate de roşie, astfel încât să arate ca nişte ciupercuţe. Pe fiecare “pălărie” se pun câteva puncte de cremă de brânză şi se ornează cu frunze de salată verde.
5. Plăcintă cu spanac
Preparare: Se fierbe spanacul şi se taie mărunt. Se sfărâmă brânza cu furculiţa şi se bat ouăle, apoi se pun peste spanac. Se adaugă smântâna, mălaiul şi sarea, după gust. Se unge o tavă cu ulei, se aşază o foaie de plăcintă peste care se întind patru linguri de umplutură, apoi se repetă până se termină foile. Se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius
Ingrediente: 600 g de măruntaie de miel (ficat, inimă, rinichi), 200 g de unt, o ceapă uscată, verdeaţă, patru ouă, 200 g de unt, sare, piper.
Preparare: Se curăţă şi se spală măruntaiele. Se lasă în apă rece trei-patru ore, apoi se pun la fiert în apă, la foc mic. Se ia spuma şi când sunt gata se scot în strecurătoare şi se lasă să se răcească. Între timp, ceapa se taie mărunt şi se căleşte, câteva minute, în puţin ulei, cât să se înmoaie. Pătrunjelul se taie mărunt şi se pune peste ceapa călită. Măruntaiele se taie cubuleţe sau se pasează şi se amestecă cu verdeaţa, cu untul moale şi cu ouăle. Se condimentează cu sare şi piper. Compoziţia se toarnă într-o tavă de cozonac, tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptor. Când e gata, se lasă să se răcească apoi se unge un puţin unt topit.
7. Friptură de miel cu rozmarin
Preparare: Se spală pulpa de miel şi se şterge cu un prosop absorbant. Se condimentează cu Delikat, foi de dafin şi ulei de măsline, apoi se pune într-o tavă şi se bagă 30 de minute în cuptorul încins. Între timp, se curăţă ceapa, usturoiul, morcovul şi ţelina şi se taie în funcţie de preferinţe. Pasta de tomate se diluează în 100 ml de apă şi apoi se toarnă peste pulpa de miel. Se lasă în continuare la cuptor şi se mai stropeşte din când în când cu zeama din tavă. Cu 10-15 minute înainte de a fi gata, se scoate tava din cuptor, se toarnă vinul, se presară fisticul măcinat şi se condimentează cu crenguţe de cimbru şi cu rozmarin.
8. Cozonăcel
Ingrediente: Pentru aluat: 500 g de făină, 150 g de zahăr, 4 ouă, o cană cu lapte, 250 g de drojdie, 125 g de unt, două linguri de ulei, o fiolă de esenţă de vanilie, sare; pentru umplutură: 75 g de unt, 75 g zahăr pudră, o jumătate de fiolă de esenţă de rom, coaja de la două-trei portocale, 100 g de nucă măcinată.
9. Ouă colorate
Ingrediente: 20 de ouă, patru pliculeţe de vopsea de ouă, apă, sare, 50 g de unt.
10. Ruladă de pui
Preparare: Se desface pieptul de pui, se bate cu ciocanul de sniţele, se condimentează cu sare şi cu piper şi se unge pe toată suprafaţa cu unt. Se presară rozmarin, cimbru şi usturoi pisat şi se rulează. Se stropeşte totul cu vin şi zeamă de lămâie, se unge cu miere şi se lasă la macerat cam două ore. Se curăţă morcovii şi se pun la fiert în apă cu sare. După ce au fiert, se scot, se taie mărunt apoi se adaugă mazărea şi ouăle bătute. Se scoate carnea, se presară pesmet pe ea, se întinde amestecul de legume cu ou şi se rulează. Se aşază într-o formă de chec tapetată cu hârtie de copt, se crestează din loc în loc la suprafaţă şi se bagă la cuptor, la foc potrivit.