Supravegherea greutăţii, diminuarea aportului de sare şi controlul consumului de alcool pot contribui la scăderea tensiunii arteriale. Iată 10 sfaturi pe care e bine să le pui în practică cât mai repede , dacă vrei să te simţi bine.
1 Înlocuieşte sarea cu condimente! Sodiul din sare favorizează creşterea tensiunii. De aceea, e bine ca atunci când găteşti să înlocuieşti sarea cu ierburi aromate, mirodenii, condimente. Consumă maximum o linguriţă rasă pe zi.
2 Fii a-tent( ă) la mâncarea gata preparată. Când cumperi pizza sau mâncare la casoletă verifică conţinutul de sodiu şi alege preparate care au mai puţin de 1 g de sare pe porţie.
3 Spală legumele din conserve! Prin acest procedeu vei elimina o parte din sarea necesară conservării. E preferabil să înlocuieşti legumele conservate cu cele congelate.
4 Mănâncă brânzeturi proaspete. Acestea sunt mai puţin grase şi au un conţinut mai redus de sare. Limitează consumul de caşcaval, de telemea şi alte soiuri asemănătoare. Alternează-le cu lactate slabe, iaurturi etc.
5 Consumă legume proaspete sau gătite la fiecare masă. Studii recente au confirmat rolul benefic al acestora asupra tensiunii. În plus, conţin şi potasiu, un mineral care diminuează efectele nefaste ale sodiului.
6 Alege somonul proaspăt în locul celui afumat. Acesta din urmă e mult mai bogat în sare. 100 g de somon afumat are 3 g de sare, faţă de 0,1 g cât are cel proaspăt. Atenţie şi la anşoa, hering sau alte specialităţi afumate!
7 Supraveghează consumul de alcool. Nu mai mult de 3 pahare de alcool pe zi pentru bărbaţi şi două pentru femei. Un pahar obişnuit de vin conţine 10 g de alcool.
8 Ai grijă la aperitive. Evită chipsurile (100 g au 1,5 g de sare), crackers (100 g au până la 2,5 g de sare), măslinele (100 g măsline negre au 7,5 g de sare), mezelurile (100 g pot avea şi 5 g de sare).
9 Evită gustările din oraş. Mai bine ia-ţi o salată pe bază de legume. Un hotdog are 5 g de sare, un cheeseburger are 2 g de sare, iar un sendviş cu jambon, unt şi emmentaler ajunge până la 3,5 g de sare.
10 Nu uita de fructele uscate! Smochine, caise, stafide. Sunt printre alimentele cele mai bogate în potasiu. Sunt ideale pentru micul dejun sau gustări. Nu abuza, însă au multe calorii şi glucide.