1. GASTRITELE CRONICE. Apar datorită unui proces inflamator al mucoasei gastrice care duce treptat la atrofia acesteia şi care duce la scăderea progresivă a secreţiei gastrice.
2. ULCERUL GASTRIC. Are la origine aciditatea gastrică precum şi cauze de natură microbiană (bacteria Helicobacter pylori).
3. KILOGRAMELE ÎN PLUS. Persoanele supraponderale prezintă un risc mai mare de a face calculi biliari (depozite de colesterol peste care se depun săruri de calciu). Aceştia dau dureri foarte mari în partea superioară a abdomenului. Pe lângă îndepărtarea pe cale chirurgicală a calculilor (daca este necesară o astfel de intervenţie), este necesară adoptarea unui regim prin care să fie eliminată greutatea în exces.
4. STRESUL. Situaţiile tensionate de acasă sau de la serviciu toate sunt factori de stres. În astfel de cazuri, nivelul crescut de hormoni de stres face ca stomacul şi colonul să se contracte mai des decât ar fi normal şi duce la o creştere a acidităţii. Încearcă să mănânci puţin şi des, iar seara fă mişcare circa 30 de minute.
5. PREA MULTE FRUCTE. Persoanele care suferă de această intoleranţă la lactoză trebuie să renunţe la anumite fructe sau să le consume în cantităţi mici de-a lungul unei zile. Merele şi bananele conţin o cantitate mare de fructoză, în timp ce pepenele galben şi caisele conţin cantităţi mici.
6. INTOLERANŢA LA LACTOZĂ. Unele persoane au intoleranţă la lactoză, adică întâmpină probleme în digerarea lactozei, zahărul prezent în lapte, frişcă sau cremă de brânză. În astfel de cazuri, elimină din alimentaţie produsele lactate pe o perioadă de două săptămâni şi vezi dacă starea ta s-a ameliorat.
În urma unor studii se arată că intoleranţa la lactoză poate fi vindecată prin îngerarea a mici cantităţi de lapte zilnic. Sistemul digestiv va fi „educat” astfel să proceseze lactoza şi după 3 săptămâni vei putea consuma cantităţi mai mari de produse lactate. De asemenea, se poate consuma iaurt, deoarece conţine enzime care ajută organismul să proceseze lactoza.
7. REFLUXUL GASTRO-ESOFAGIAN. Arsurile pot fi generate de anumite alimente: citrice, roşii, ciocolată, cafea, prăjeli, băuturi carbogazose, care ar trebui eliminate din meniu dacă observi că au un astfel de efect asupra stomacului. Se tratează uşor, prin administrarea de antiacizi. În cazul în care ai arsuri mereu, nu numai dupa ce ai luat masa, este posibil să suferi de reflux gastro-esofagian. Refluxul gastro-esofagian poate fi prevenit prin adoptarea unei diete sărace în grăsimi saturate cum ar fi: carne roşie, ouă, lactate, ciocolată şi bogate în fibre cum ar fi: ovaz, orez, fasole, mazăre, mere, căpşune, ţelină, castraveţi, morcovi, cereale integrale.
8. INTESTIN IRITABIL. Dacă resimţi dureri abdominale pe o perioadă mai mare de trei luni pot semnala sindromul intestinului iritabil. Se manifestă prin balonări, gaze, scaune diareice alternate cu perioade de constipaţie.
9. BOALA CELIACĂ. Este cunoscuta sub denumirea de intoleranţă la gluten, duce la balonări şi crampe. În plus, împiedică asimilarea nutrienţilor, ducând la deficienţe de vitamine şi minerale, la anemie şi chiar osteoporoză. După stabilirea diagnosticului trebuie consultat un nutriţionist, care îţi va face o listă cu ce poţi sau nu să consumi. În general, trebuie eliminate din alimentaţie grâul, orzul şi secara.
10. CHISTURI OVARIENE. Sunt destul de frecvente la femeile aflate în perioada pubertăţii, urmând a se remite de la sine odată cu înaintarea în vârstă. Însă uneori aceste chisturi se consideră a fi patologice. Aceasta se întâmplă când chisturile se infectează ori apar la vârste când prezenţa lor nu mai este de natură fiziologică. De asemenea atunci când pun în pericol funcţiile ovarului, formarea ovulului şi ovulaţia aceste chisturi devin un motiv de îngrijorare sau chiar de sterilitate. Chisturile ovariene pot afecta unul sau ambele ovare. Simptomele chistului ovarian sunt: durerea pelvină poate să apară imediat după începerea menstruaţiei sau la finalul menstruaţiei sau pot să apară dureri abdominale difuze.
11. APENDICITA. Este o infecţie acută cu grad major de risc ce se caracterizează prin inflamaţia apendicelui. Infecţia apendiculară se poate transmite foarte rapid la peritoneu, declanşând apendicita, o afecţiune ce pune viata în pericol. Principalele simptome sunt: durerea abdominală, vărsături sau numai greaţă, febră şi frisoane, anorexie, diaree.
12. ANEXITA. Este o boală inflamatorie. Simptomele anexitei sunt: secreţia vaginală modificată şi mai abundentă, dureri în abdomen, acestea pot fi surde şi uneori devin intense, febră.
13. GUMA. Atunci când mesteci gumă, înghiţi aer şi te balonezi. În plus, înlocuitorii de zahăr din gumă, cum ar fi: sorbitolul, xilitolul, maltitolul sau manitolul, pot avea acelaşi efect asupra stomacului.
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News