1 Lasă deoparte problemele
Măcar din când în când nu te mai gândi la necazurile pe care le ai. Îngrijorarea şi teama pe care ţi le provoacă nu te lasă să vezi lucrurile în adevărata lor lumină, astfel că rezultatul poate fi o încurcătură şi mai mare. Linişteşte-te câteva minute, ore sau chiar zile şi ocupă-te de ceva care să-ţi facă plăcere, chiar în împrejurările date. Dacă reuşeşti să te detaşezi puţin, cea mai bună soluţie pentru problema cu care te confrunţi o să-ţi apară dintr-o dată. Şi, ca întotdeauna, va fi şi foarte simplă, ca să te miri cum de nu te-ai gândit la ea până atunci.
2 Ascultă vocea interioară
Nu cere şi nu aştepta sfaturi de la nimeni, fiindcă nimeni nu se poate pune cu adevărat în locul tău. În tine însăţi vei găsi cele mai bune răspunsuri, cu condiţia să vrei să-ţi asculţi şi să-ţi urmezi instinctul.
3 Imaginează-ţi…
Ţi-ai făcut şi îţi faci zeci de planuri. Priveşte mai întâi cu ochii minţii, în detaliu, cum ar fi dacă… Fă să se întâmple lucrurile dorite mai întâi în imaginaţie şi trăieşte câteva zile ca şi când totul s-ar fi petrecut în realitate. Apoi începe să vorbeşti despre proiectele tale, chiar dacă o faci singură, în faţa oglinzii, şi o să-ţi dai seama că vocea ta a devenit deja mai tânără şi mai sigură. Poartă-te ca un învingător şi vei fi unul!
4 Alege rolul vieţii tale
Ai simţit vreodată că ar trebui să schimbi ceva în felul tău de a fi? Dacă da, ce mai aştepţi? Fă-o! Nu înainte însă de a te pune în pielea persoanei care ai vrea să devii. Cu alte cuvinte, încearcă să interpretezi câtva timp un rol. Personajele din filme şi mai ales oamenii din jurul tău pe care îi admiri pot fi o sursă de inspiraţie pentru tine.
5 Rămâi tu însăţi
Nu te schimba de dragul nimănui şi mai ales nu încerca să pari altcineva, doar pentru că grupul în care te învârţi deja sau în care vrei să pătrunzi agreează un anume gen de persoană. Indiferent de eforturile tale, nu-i vei putea face pe toţi să te placă, iar rezultatul nu îţi va aduce decât frustrări şi nefericire. Străduieşte-te în schimb să te faci remarcată şi apreciată pentru ceea ce eşti, pentru calităţile reale pe care le ai.
6 Preţuieşte-te
Încetează să te mai compari cu alţii, spunând că ei sunt frumoşi, talentaţi, inteligenţi, iar tu nu eşti decât o femeie obişnuită! Comparaţiile de acest fel sunt un izvor nesecat de nefericire. Cu siguranţă există un lucru, doar aparent lipsit de importanţă, pe care nimeni în lumea asta nu-l poate face mai bine ca tine. Cu puţin mai multă încredere în tine o să-ţi dai curând seama şi care este acesta.
7 Fă totul cu plăcere
Atunci când faci ceva în silă, doar pentru că eşti obligată, pe lângă faptul că nu iese niciodată nimic bun, te mai şi îmbolnăveşti, fiindcă efortul te secătuieşte de toată energia. Indiferent cât de grea ar fi treaba la care te înhami, gândeşte-te şi imaginează-ţi cât de bine te vei simţi când totul va fi gata. Astfel vei găsi bucuria lucrului bine făcut şi totul va părea mult mai uşor.
8 Fă-ţi singură mici bucurii
O cafea în compania unei prietene dragi, o rază de soare într-o zi mohorâtă, un flecuşteţ cumpărat doar pentru că ţi-a plăcut mult… Nu-ţi refuza mici şi nevinovate plăceri sub pretextul îndatoririlor. Fericirea, ca şi sănătatea, se întreţine, iar plăcerea de a trăi se naşte din mici bucurii.
9 Descoperă partea bună a fiecăruia
Oamenii de azi spun foarte puţin despre ceea ce simt. Tu uită-te bine la ei şi încearcă să descoperi partea bună din fiecare om. Bucură-te de fiecare dată când dai peste un suflet cald, generos, capabil de gesturi nobile. Priveşte cu atenţie însă mai întâi în tine însăţi, pentru că nu vei putea recunoaşte la altcineva ceea ce nu descoperi mai întâi în tine!
10 Zâmbeşte
Profită de fiecare ocazie pe care o ai ca să zâmbeşti. Dacă se arată o zi tristă, înveseleşte tu atmosfera cu o mică glumă. În primul rând, vei fi mai sănătoasă, fiindcă atunci când râzi creierul tău eliberează endorfine – cunoscutul „hormon al fericirii”. Copiii zâmbesc şi de 300 de ori pe zi, un adult – doar de 15 ori.
11 Gândeşte pozitiv
E foarte important să foloseşti cât mai puţine cuvinte „negative” atunci când vorbeşti, cu voce tare ori cu tine însăţi. Chiar dacă eşti o fire mai pesimistă sau viaţa te-a făcut mai neîncrezătoare, impune-ţi să te uiţi mai des după jumătatea plină a paharului şi caută partea bună din fiecare întâmplare a vieţii tale.
12 Alungă rutina
Spune „nu” programului rigid, tiparelor din care nu ieşi niciodată! Nu încerca să fii perfectă. Lasă-ţi imaginaţia să zburde în bucătărie, încearcă noi aranjamente ale obiectelor din casă, bucură-te de musafirii neaşteptaţi, chiar şi de micile neplăceri, dacă te scot din rutina gesturilor făcute zi de zi cu ochii pe ceas.
13 Relaxează-te
O baie caldă cu trei picături de ulei aromat, o carte bună, un film drăguţ, un gând bun, o mângâiere tandră, un masaj sau o bătaie încurajatoare pe umăr… Orice te ajută să te relaxezi e binevenit în viaţa ta. Un creier relaxat va judeca mai bine, un organism relaxat e unul sănătos.
14 Exprimă-ţi sentimentele
Râzi atunci când îţi vine să râzi, dă frâu liber lacrimilor dacă simţi nevoia să plângi şi nu te ruşina chiar dacă uneori ţi se întâmplă asta în văzul lumii. Lasă-te în voia emoţiilor de câte ori îţi poţi permite să faci asta, fiindcă te eliberează de tensiune şi te ajută să-ţi recapeţi încrederea în tine.
15 Încheie pace cu trecutul
O veche ranchiună, o duşmănie, resentimente faţă de o fostă iubire, gândul permanent la „ce-ar fi fost dacă…” – toate acestea nu-şi au locul în viaţa ta atunci când vrei să fii fericită. Fă pace cu tine şi cu toţi cei care ţi-au greşit, închide uşa amintirilor urâte şi mergi mai departe.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!