Ruladă de curcan cu omletă și verdeață
Ingrediente: 600 g piept de curcan, 2-3 linguri de ulei, sare, piper, cimbru, boia dulce și iute; pentru umplutură – 4 ouă, o legătură de mărar, o legătură de ceapă, 100 g cașcaval, 6 felii de șuncă, 50 g unt; pentru servire – salată.
Preparare: se taie pieptul de curcan în așa fel încât să se poată rula, apoi se bate cu ciocanul de șnițele, se unge cu ulei, se condimentează cu sare, piper, cimbru și boia, se rulează și se dă la rece. Se taie ceapa rondele, se călește în puțin unt, apoi se toarmă peste ea ouăle amestecate cu cașcavalul ras și mărarul tocat. Se prăjește ca o clătită. Se scoate pieptul de curcan de la rece, se întinde, se pun peste el feliile de șuncă, omleta și apoi se rulează și se dă la cuptor cam 60 de minute, până se rumenește. Se taie rece și se servește pe un pat de salată.
Chifteluțe de curcan în sos tomat
Ingrediente: 500 g piept de curcan, o ceapă, un cartof, un cățel de usturoi, două ouă, un vârf de linguriță de cimbru uscat, un vârf de linguriță de boia dulce, sare și piper după gust; pentru sos – o conservă de roșii, 100 ml supă de legume (sau apă), un cățel de usturoi, 50 ml ulei, o linguriță de zahăr, o frunză de dafin, sare și piper după gust; pentru servire – pătrunjel.
Preparare: pieptul de curcan se toacă și se amestecă bine cu ouăle bătute, ceapa tocată, cartoful ras, usturoiul pisat și condimentele. Se frământă cu mâna, ca să se omogenizeze compoziția. Cu palmele umezite se formează chifteluțele. Se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coc în cuptorul încins la 180 de grade 30 de minute (se întorc după 15 minute, ca să se coacă uniform). Pentru sos, se încinge uleiul într-o tigaie încăpătoare, se rumenește foarte puțin usturoiul pisat, se adaugă roșiile, zahărul, supa de legume, dafin, sare și piper. Se pun chifteluțele calde în tigaie și se lasă să fiarbă cu capac, la foc mic, 15 minute sau până când sosul scade și ajunge la consistența dorită. Se servesc cu pătrunjel tocat presărat din abundență.
Piccata din piept de pui
Ingrediente: două bucăți de piept de pui dezosat, o lingură de ulei de măsline, o lingură cu vârf de unt, 3 linguri de făină; pentru sos – două linguri de vin alb, zeama de la o lămâie, 220 ml supă de pui, două linguri de roșii uscate tocate, două linguri de capere, un cățel de usturoi pisat, două linguri de unt, 110 ml smântână pentru gătit, sare și piper după gust; pentru servire – busuioc și roșii.
Preparare: se taie pieptul de pui în două pe lung, se bate ca pentru șnițel și se pun sare și piper. Se dă puiul prin făină și se frige în tigaie, în ulei și unt, cam 3 minute pe fiecare parte. Se scoate și se lasă deoparte. În aceeași tigaie, în ce a rămas după ce s-a făcut carnea, se prepară sosul. Se pune vinul, se amestecă un minut, apoi se adaugă încet și amestecând supa de pui, zeama de lămâie, caperele (scurse înainte) și roșiile uscate. Se fierbe sosul, amestecând continuu, până scade la jumătate, apoi se pun smântâna, untul, usturoiul, sare și piper după gust. Se aduce la fierbere și se lasă focul la mediu. Se adaugă puiul, se amestecă și se mai lasă câteva minute. Se servește cu busuioc și roșii.
Sendviș cu frigărui din piept de pui
Ingrediente: un piept pui (cam 1 kg), un plic de mirodenii pentru pui, ulei de măsline, 4 pâinici, unt; pentru sos – 6 căței de usturoi, 200 ml smântână, două lingurițe de ulei de floarea-soarelui, sare.
Preparare: carnea se taie cubulețe și se tăvălește prin mirodenii. Bețele de frigărui se țin în apă cam 10 minute, apoi se înfig în ele bucățile de pui. Se stropește cu ulei grătarul și după ce s-a încins, se pun la prăjit frigăruile. Pentru sos, se pisează usturoiul, se mixează cu ulei șicu sare, iar la sfârșit se adaugă smântâna. Se taie pâinicile, se prăjesc pe o parte și se ung cu puțin unt. Se așază câte o frigăruie în fiecare și se toarnă sos. Se poate adăuga pătrunjel, pentur un gust deosebit.
Porc în crustă de condimente
Ingrediente: 500-600 g cotlet de porc, două lingurițe de semințe de muștar galben și brun, două lingurițe de piper negru și roșu, două lingurițe de praf de usturoi, o linguriță de sare de mare, două lingurițe de boabe de coriandru, o linguriță de salvie uscată, o linguriță de rozmarin, puțin cimbru.
Preparare: se pun toate condimentele pe un platou, se amestecă și se tăvălește prin ele cotletul. Se învelește apoi în folie alimentară și se dă la frigider pentru 3-4 ore. Se încinge o tigaie antiaderentă, se pune puțin ulei și se prăjește carnea câte 2-3 minute pe fiecare parte, apoi se transferă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se bagă la cuptor, la 190 de grade, pentru 35 de minute. După ce se scoate din cuptor, se lasă minimum 10 minute înainte de a se felia.
Cotlete marinate cu usturoi
Ingrediente: două felii groase de cotlet de porc cu os și șorici, sare, piper, puțin ulei, puțin unt; pentru saramură – 1 litru de apă rece, 4 lingurițe cu vârf de sare, ierburi aromatice după preferință (rozmarin, cimbru, busuioc etc.), piper boabe zdrobit (nu râșnit), usturoi după gust, fulgi de chili- opțional.
Preparare: se face saramura și se lasă cotletele la marinat patru ore, apoi se usucă bine în prosoape de hârtie. Se crestează șoriciul din loc în loc, ca să nu se strângă la fript.
Se mai pun pe cotlete piper măcinat și foarte puțină sare, se stropesc cu ulei, se masează ușor și se lasă 15 minute, ca să ajungă la temperatura camerei. Se încinge tigaia (fără ulei) și se lasă cotletele la foc iute 5 minute pe o parte și 3-4 pe cealaltă. La final, se pun pe ele unt și usturoi pisat, se acoperă cu folie de aluminiu și se lasă așa 5 minute înainte de servire – vor fi mai fragede.
Citește și: Libertatea te ajută să găteşti ieftin şi bun. Piept de pui umplut cu doar 9 lei