Supă cremă/VIDEO

Ingrediente: 500 g dovlecei, 1-2 cartofi mari, o ceapă mare, 2 căței de usturoi, 2-3 linguri de ulei, sare, piper, 750 ml supă de pui sau de legume, 150 ml smântână lichidă, câteva fire de pătrunjel și un dovlecel pentru decor.

Preparare: ceapa și usturoiul se curăță și se taie mărunt, iar cartofii și dovleceii se curăță și se taie cuburi. Se încinge uleiul într-o oală și se călește ceapa. Când a prins puțină culoare se adaugă usturoiul și se mai călește puțin, apoi se adaugă cuburile de dovlecei și de cartofi. După vreo două minute, se pune și supa și se lasă să fiarbă până ce se înmoaie legumele, apoi se mixează cu blenderul. Se condimentează după gust și se pune smântâna. Se pune pe foc să mai dea câteva clocote și se servește cu pătrunjel și cubulețe de dovlecel.

Brioșe aperitiv

Ingrediente: 3 dovlecei medii, 150 g făină, 200 g telemea de oaie, vacă sau capră, 3 căței de usturoi, 3 ouă, sare, piper, pătrunjel.

Preparare: dovleceii se spală și se dau pe răzătoarea mare. Se sărează și se lasă 10-15 minute deoparte, apoi se scurg (se pun într-o sită și se apasă cu o lingură). Se rade brânza și se amestecă bine cu dovleceii, se adaugă usturoiul zdrobit, ouăle, pătrunjelul tocat, sare și piper după gust. Se adaugă treptat făina și se amestecă până se obține o compoziție omogenă, care se pune în forme de brioșe. Se lasă 20-25 de minute, până se rumenesc. Se pot servi cu iaurt.

Focaccia

Ingrediente: un plic de drojdie uscată (7 g), 500 g făină, 250 ml apă caldă, 100 g ulei de măsline, 1 dovlecel, sare.

Preparare: se prepară aluatul din făină, apă și drojdie. Se adaugă sare și patru linguri de ulei. Se frământă până aluatul devine gumos. Se întinde cu mâna într-o tava de dreptunghiulară, tapetată cu hârtie de copt, și se lasă la crescut o oră. Se unge apoi cu restul de ulei de măsline, se presară sare, se adaugă dolvecelul tăiat în felii subțiri și se dă la cuptor până se rumenește.

Umpluți cu carne

Ingrediente: 500 g carne tocată, o ceapă, 2-3 căței de usturoi, 4 dovlecei rotunzi, o cutie de roșii pasate, ulei de măsline, sare, piper, câteva frunze de busuioc și de oregano, 200 g cașcaval.

Preparare: se toacă ceapa și usturoiul și se pun la călit în puțin ulei de măsline. Când ceapa e transparentă, se adaugă carnea și se amestecă. După ce carnea își schimbă culoarea, se adaugă roșiile, busuiocul și oregano și se amestecă. Apoi se lasă să fiarbă puțin, până se îngroașă sosul. Se sărează și se piperează după gust. Se spală dovleceii și li se taie căpăcelele. Se scoate miezul cu o linguriță, se toacă și se pune la prăjit într-o linguriță de ulei de măsline până devine auriu. Se sărează și se piperează după gust, se adaugă compoziția cu carne, se amestecă și se mai lasă două minute pe foc. Se umplu dovleceii, se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se presară cașcavalul ras deasupra și se pun capacele. Se dă tava la cuptor pentru 20-30 de minute, la foc moderat (170° Celsius).

Umpluți cu ton și cașcaval

Ingrediente: 3 dovlecei medii, o ceapă, 3-4 roșii fără coajă, o conservă de ton, 200 g cașcaval, 2-3 linguri de ulei de măsline, busuioc, sare, piper.

Preparare: se spală bine dovleceii, se taie în jumătate pe lungime și se scobește miezul cu o linguriță (se poate păstra și folosi pentru alt preparat). Se călește ceapa în ulei, se adaugă tonul și roșiile, se presară sare și piper și se adaugă frunzele de busuioc. Se lasă să dea de câteva ori în clocot, apoi se umplu jumătățile de dovlecel cu amestecul din tigaie și se pune cașcavalul ras deasupra. Se așază într-o tavă care se dă la cuptor pentru o jumătate de oră. Se servesc calzi.

 

Cu penne și ricotta

Ingrediente: o cutie de penne, 3 linguri de ulei de măsline, 3 cepe, 6 căței de usturoi, un dovlecel mare, 4 linguri de unt, 250 g ricotta, o jumătate de linguriță de sare, un sfert de linguriță de piper măcinat, pătrunjel pentru decor.

Preparare: se încălzește uleiul într-o tigaie mare, la foc mediu. Se pun cepele și usturoiul tocate și se călesc 3-4 minute până se înmoaie. Se adaugă dovlecelul tăiat rondele și untul și se mai lasă 10 minute, amestecând din când în când. Se adaugă ricotta și se mai lasă la foc mic încă 5 minute. Se adaugă pennele fierte al dente și strecurate. Se amestecă, se potrivește preparatul de sare și de piper și se decorează cu pătrunjel.

Citește și: Rulouri de dovlecei

Iată și cum faci cei mai buni dovlecei la cuptor, cu cartofi și roșii

Încearcă și următoarea rețetă delicioasă de zacusca de dovlecei, numai bună pentru sezonul rece. 

Vezi mai multe rețete cu dovlecel

 
 

Urmărește-ne pe Google News