1 Legumele spălate şi tocate nu se ţin mult timp nefolosite, deoarece îşi pierd din vitamine şi prospeţime.
2 Dacă nu vrei să ţi se acrească salata repede, lasă legumele la rece timp de o oră înainte de a le amesteca.
3 Când fierbi legume proaspete, e bine să pui un vârf de cuţit cu sare în apa rece.
4 Dacă foloseşti legume congelate la mâncare, pune puţină sare în apă înainte ca acestea să fiarbă, altfel vor fi tari.
5 Legumele îşi păstrează mai mult din valoarea nutritivă dacă se pun la fiert în vase smălţuite şi acoperite abia după ce apa clocoteşte.
6 Legumele şi zarzavaturile ce pot fi servite alături de peşte sunt: ceapa, cartofii, morcovii, ardeii, roşiile şi pătrunjelul.
7 Legumele congelate trebuie lăsate să se decongeleze la temperatura camerei şi abia apoi se pun la fiert cu margarină sau unt, iar vasul se acoperă cu un capac pentru ca fierberea să fie mai rapidă.
8 Prepararea legumelor la abur înmoaie celuloza acestora, iar pierderile de vitamina C sunt mai mici.
9 Atunci când se sotează legume, sarea se adaugă la sfârşit, pentru a se putea rumeni mai repede.
10 Salata verde rămâne proaspătă trei zile dacă e spălată, frunză cu frunză, sub jet de apă rece, pusă în pungă de plastic şi ţinută la rece.
11 Pentru a-şi păstra culoarea verde, fasolea păstăi şi mazărea se fierb în vase acoperite, adăugându-se în apă un vârf de cuţit cu bicarbonat.
12 Zarzavatul veşted îşi revine dacă este ţinut câteva ore în apă rece cu o lingură de oţet.
13 Salata de vinete va avea o savoare deosebită dacă pui doi căţei de usturoi în loc de ceapă.
14 După ce ai tocat vinetele (şi nu ai pus încă uleiul), adaugă un gălbenuş crud Vor căpăta un gust şi mai bun.
15 Cartofii noi se curăţă uşor dacă îi freci cu sare grunjoasă într- un şerveţel.
16 Cartofii se fierb la foc mic, altfel, ei se sfărâmă la suprafaţă, iar la mijloc rămân cruzi.
17 Conopida nu se va înnegri dacă o fierbi în apă cu puţin zahăr.
18 Pentru ca ţelina să aibă culoarea albă, înainte de preparare e bine să o laşi câteva ore în apă cu oţet.
19 Ceapa folosită la salate îşi pierde din iuţeală dacă o freci înainte cu puţină sare.
20 Când faci salată, pune sarea înainte de ulei.