98. Pui umplut
Ingrediente: un pui, 500 g de ficăţei de pui, o ceapă, două ouă, 5 linguri de pesmet, 200 ml de ulei, o conservă cu ciuperci, sare, piper, o legătură de pătrunjel.
Mod de preparare: se spală puiul şi se goleşte de măruntaie, dacă e cazul. Ficăţeii şi ciupercile se toacă şi se amestecă bine cu pesmetul până se obţine o pastă omogenă. Se adaugă ceapa tocată, ouăle, sare şi piper. Cu această compoziţie se umple puiul, apoi se cos orificiile. Se unge cu ulei, sare şi piper. Se pune puiul într-o tavă, la cuptor, timp de aproximativ o oră. Se serveşte cu pătrunjel tocat.
Reţetă trimisă de Maria Popa, Proviţa de jos
99. Ciorbă de burtă
Ingrediente: 2 kg burtă de vită, trei picioare de porc, 500 g smântână, un morcov, o ceapă, un cartof, oţet, cinci căţei de usturoi, şapte gălbenuşuri, un pahar de ulei, sare.
Mod de preparare: burta întreagă se opăreşte o jumătate de oră în oţet şi trei litri de apă, apoi se înlocuieşte zeama cu şase litri de apă proaspătă şi se mai lasă pe foc trei ore, luându-se spuma când e nevoie. Se adaugă picioarele de porc, ceapa şi cartoful. După fierbere, se scot din oală picioarele de porc şi legumele. Zeama se strecoară şi se pune la loc în oală, burta se taie fideluţă şi se pune în zeamă, se adaugă usturoiul pisat şi se fierbe din nou 15 minute. Se pune un pahar de ulei într-o cratiţă şi se opăreşte în el un morcov ras. Se scoate apoi morcovul şi se toarnă uleiul peste supă. Separat, smântâna şi gălbenuşurile se amestecă bine cu cinci linguri de supă, cinci linguri de oţet şi sare după gust, apoi se toarnă în oală şi se dă într-un clocot.
Reţetă trimisă de Elena Done, Brăila
100. Tort cu iaurt
Ingrediente: pentru blat – 300 g biscuiţi mărunţiţi, 50 g unt, 70 ml zeamă de compot; pentru cremă şi decor – 800 g iaurt de fructe, 400 g frişcă lichidă, un borcan de compot de piersici, un borcan de compot de ananas, trei plicuri de gelatină, două plicuri de întăritor de frişcă, două plicuri de gelatină specială pentru jeleu.
Mod de preparare: untul, biscuiţii şi cele 70 g de zeamă de compot se pun la foc mic. Se amestecă până la omogenizare. Se aşază compoziţia într-o cratiţă rotundă cu pereţi detaşabili şi se dă la rece. Fructele din compot se scurg de zeamă, trei sferturi se taie cubuleţe pentru cremă, iar un sfert se taie felii, care vor fi folosite pentru decorarea tortului. Frişca şi cele două pliculeţe de întăritor se amestecă. Într-un ibric se pun gelatina şi nouă linguri de apă, se pune la foc mic până se transformă în lichid. Se amestecă cu iaurtul de fructe, frişca şi fructele. Se scoate tava din frigider şi crema de iaurt se toarnă peste blatul de biscuiţi. Se ornează cu fructele rămase, apoi se toarnă peste gelatina specială pentru jeleu. Reţetă trimisă de Teodora Cozma
101. Gogoşi
Ingrediente: 1 kg făină, un cub de drojdie, două ouă, puţină sare, 100 g zahăr, coaja rasă de la o lămâie, 100 ml ulei, o ceşcuţă de lapte.
Mod de preparare: se face un aluat din făină, drojdie, ouă, sare, zahăr, coaja de lămâie şi lapte şi se frământă până se ia de pe mâini. Ultimul se adaugă uleiul călduţ. Se lasă să dospească o oră, după care se ia câte puţin din aluat, se întinde o foaie de un centimetru grosime şi se taie pătrate. În mijlocul fiecărui pătrat se face o gaură şi se trage prin ea un colţ, ducându-se pe partea cealaltă. Gogoşile astfel formate se pun la prăjit în baie de ulei încins.
Reţetă trimisă de Cosmina Câmpean, Cluj
102. Prăjitură cu prune
Ingrediente: şase ouă, 200 g zahăr, o esenţă de vanilie, un plic de praf de copt, 200 g făină, 750 g prune fără sâmburi, 150 g unt, zahăr pudră.
Mod de preparare: zahărul şi vanilia se amestecă bine cu untul şi cu gălbenuşurile. Se adaugă făina şi praful de copt. Albuşurile se bat spumă şi se încorporează în compoziţie. Se pune în tavă hârtie de copt, se toarnă două treimi din aluat, se aşază jumătăţile de prune, apoi se pune deasupra restul aluatului. Se dă la cuptor cam 40 de minute, până de rumeneşte. Se scoate şi se pudrează cu zahăr.
Reţetă trimisă de Alexandra Curmei, Bucureşti
103. Tort de portocale
Ingrediente: 150 g biscuiţi, 100 g unt, 100 ml suc de portocale; pentru cremă – 5 ouă, 150 g zahăr, 200 ml lapte, 250 ml frişcă lichidă, două plicuri de gelatină, esenţă de vanilie, două portocale, un kiwi.
Mod de preparare: biscuiţii se pisează. Se fierb untul şi sucul de portocale, apoi se adaugă biscuiţii. Se pune compoziţia într-o formă cu fund detaşabil şi se dă la rece. Pentru cremă, se freacă gălbenuşurile cu zahărul, se adaugă laptele şi se încălzeşte la bain-marie. Se pune gelatina dizolvată în suc de portocale. Se lasă la răcit, apoi se pune esenţa de vanilie. Se adaugă frişca bătută, apoi albuşurile bătute spumă. Se întinde jumătate din cremă pe blat, se pun bucăţi de portocală, se toarnă restul de cremă şi se nivelează. Se decorează cu portocale şi kiwi.
104. Bouche de Noel
Ingrediente: 300 g zahăr, 150 ml unt topit, şase ouă, 250 g făină, 15 g praf de copt, coaja de la o lămâie, coaja de la o portocală, 30 g pudră de migdale; pentru cremă – 350 ml frişcă lichidă, 50 g unt, 14 pătrăţele de ciocolată uşor amăruie, 30 g cremă tartinabilă cu ciocolată şi alune, 125 ml dulceaţă de fructe de pădure, zahăr pudră vanilat sau nucă de cocos.
Mod de preparare: gălbenuşurile se freacă bine cu zahărul şi cu untul, apoi se pun albuşurile bătute spumă cu un praf de sare. Făina şi praful de copt se amestecă şi se adaugă în compoziţia de ouă. Se pun coaja de lămâie şi cea de portocală şi pudra de migdale. Se toarnă aluatul într-o tavă şi se dă la cuptor 10-12 minute. După ce s-a copt, se răstoarnă pe un prosop umed şi se rulează uşor cu ajutorul acestuia. Pentru cremă, se pune la fiert într-un vas frişca lichidă, se adaugă pătrăţelele de ciocolată, amestecându-se până se topesc, apoi se încorporează untul şi crema tartinabilă de ciocolată şi alune. Se lasă să se răcească. Foaia de ruladă se desface. Se întinde pe întreaga suprafaţă un strat subţire de dulceaţă de fructe de pădure, apoi se pune jumătate din cantitatea de cremă de ciocolată. Se rulează prajitura şi se taie din ea o treime, care urmează să fie ataşată lateral pe rulada mare, ca şi cum ar fi un ciot de creangă. Se acoperă prajitura cu restul de cremă de ciocolată. Cu o furculiţă se trasează liniuţe prin cremă, astfel încât să semene cu scoarţa unui copac. Se dă la rece 2-3 ore şi se pudrează cu zahăr vanilat sau cu nucă de cocos.
Reţete trimise de Marinela Gina Gheorghiţa, Iaşi
105. Covrigei liliputani
Ingrediente: 250 g margarină, două ouă, 250 g smântână, 200 g caşcaval ras, 250 g untură de porc, delikat, două linguri de mac sau de chimen, făină albă cât cuprinde.
Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele până se face un aluat consistent. Se lasă la frigider 2-3 ore, după care se rup din aluat bucăţele, din care se fac bastonaşe de 2-3 cm, cărora li se dau formă de covrigei. Se încălzeşte cuptorul şi se pune tava cu covrigei la foc mic, urmărindu-se permanent, pentru a nu se arde. Covrigeii sunt gata când au căpătat o culoare aurie. Reţetă trimisă de Magdalina Agripina Crăciun, Piatra Neamţ
Gabi Firea pofteşte la tort de griş
Tortul de griş îi aminteşte Gabrielei Firea de copilărie, aşa că-l prepară cu drag de fiecare dată. “Eu şi surorile mele ni-l făceam singure când eram eleve”, ne-a mărturisit vedeta Antenei 1.
Ingrediente: câte o ceaşcă de griş, de lapte şi de zahăr, 150 g nucă măcinată, un plic de praf de copt, o lingură de cacao; pentru sirop – esenţă de rom, 100 g zahăr, 150 ml apă; pentru cremă – 1 l frişcă lichidă, o lingură de cacao şi una de zahăr.
Mod de preparare: Se amestecă grişul, laptele şi zahărul şi se lasă de seara până dimineaţa. A doua zi se adaugă în compoziţie cacao, nucă şi praf de copt. Se pune într-o tavă rotundă, unsă şi tapetată, şi se dă la cuptor. După ce se răceşte, se taie blatul în două sau trei părţi egale, care se stropesc cu siropul făcut din apă, zahăr şi esenţă de rom. Frişca se bate cu zahărul. Se opreşte jumătate din cantitate pentru ornat, iar cealaltă jumătate se amestecă bine cu cacao şi se aşază între bucăţile de blat.
106. Cozonac nemţesc
Ingrediente: pentru aluat – 500 g făină, două ouă, 130 ml lapte, patru plicuri de zahăr vanilat, coajă de portocală şi de lămâie, patru linguri de zahăr, 25 g drojdie proaspătă, un cartof mic pasat; pentru umplutură – 130 g unt, 16 linguri de zahăr, o fiolă de esenţă de vanilie, 150 g nuci, 25 g de unt.
Mod de preparare: pentru aluat, se freacă două linguri de zahăr cu drojdia şi se amestecă apoi cu laptele călduţ. În făină se pun ouăle, drojdia cu laptele, zahărul vanilat, restul de zahăr, coaja de citrice şi cartoful bine pasat. Se frământă bine circa 15-20 de minute. Se lasă la crescut , la loc cald, timp de 30 de minute. Pentru umplutură, nucile se rumenesc uşor în cuptor şi se mărunţesc. Se freacă untul cu 4 linguri de zahăr şi se adaugă vanilia. Într-o cratiţă cu pereţii drepţi se caramelizează la foc mic celelalte 12 linguri de zahăr. Se adaugă untul şi se îmbracă pereţii cratiţei. Aluatul se întinde într-o foaie de circa 1 cm grosime, peste care se distribuie omogen crema de unt şi zahăr. Se presară nucile şi se rulează. Se taie sulul în şase părţi egale, care se aşază în cratiţa tapetată cu caramel astfel: una în centru, iar celelalte de jur împrejur. Se acoperă cu folie de aluminiu şi se ţin la loc cald până cresc. Se coc apoi la foc mic, timp de 40 de minute.
Reţetă trimisă de Maria Giurgiu Şerban, Medgidia
107. Cuib de rândunică
Ingrediente: două pachete de foi de plăcintă, o ceaşcă de ulei, 1 kg de nucă prăjită şi mărunţită, miez de fistic prăjit şi mărunţit, şase pachete de zahăr vanilat, două fiole de esenţă de rom, două portocale, două lămâi, o linguriţă de scorţişoară, apă de flori, 1 kg miere de albine, 1 kg zahăr, doi litri de apă.
Mod de preparare: fiecare foaie de plăcintă se unge cu pensula cu puţin ulei, se pliază, se rulează lejer pe o vergea de lemn şi se strânge din ambele părţi. Se scoate aluatul de pe vergea, i se dă formă rotundă, de cuib de pasăre, şi se pune în tavă, pe hârtie de copt. În fiecare cuib se pun nucă şi fistic mărunţit. După ce am format toate prăjiturile, se bagă tava în cuptorul încins şi se lasă până se rumenesc cuiburile. Se amestecă şi se fierb apa, zahărul, mierea, coaja rasă de lămâie şi de portocală, miezul de lămâie, fisticul şi portocala mărunţită. Când este bine legat, siropul se ia de pe foc şi se adaugă zahărul vanilat, esenţa de rom, scorţişoara şi apa de flori. Siropul cald se pune cu lingura peste prăjiturile calde.
Reţetă trimisă de Camelia Dobreanu, Vrancea
108. Chifteluţe cu sos de smântână şi ciuperci
Ingrediente: 700 g carne tocată de vită şi de porc, un ou, o ceapă, trei căţei de usturoi, sare, piper, pătrunjel verde; pentru sos – 500 g ciuperci champignon, 600 g smântână, o ceapă, sare şi piper.
Mod de preparare: ceapa mărunţită se amestecă bine cu carnea tocată şi cu oul, apoi se adaugă usturoiul pisat şi pătrunjelul verde tocat. Se pun sare şi piper după gust. Se amestecă bine, apoi cu mâna udă se formează chifteluţe care se prăjesc în ulei încins. Se scot pe un şerveţel de hârtie, ca să se absoarbă surplusul de ulei. Între timp se pregăteşte sosul. Se călesc în puţin ulei ceapa mărunţită şi ciupercile spălate şi tăiate feliuţe. Când sunt gata, se adaugă smântâna, se omogenizează sosul amestecând continuu, iar spre final se adaugă chifteluţele şi se condimentează cu sare şi piper. Se lasă să mai dea vreo trei clocote şi mâncarea este gata.
Reţetă trimisă de Ana Florin
109. Ruladă de porc cu varză călită
Ingrediente: 1 kg cotlet de porc dezosat, 150 g măsline negre feliate, o conservă de ciuperci tăiate, 100 g de caşcaval, şase mere, o varză roşie, opt cartofi, opt felii mari de bacon, 100 ml vin roşu demisec, o ceapă, un căţel de usturoi, smântână, sare, boia, piper, puţin ulei.
Mod de prepare: se taie cotletul de porc în aşa fel încât să se obţină o singură felie foarte mare. Se bate cu ciocanul de şniţele, se condimentează cu boia, sare şi piper. Peste cotlet se pun trei felii de bacon, jumătate din conserva de ciuperci, caşcavalul tăiat felii, măslinele şi usturoiul feliat, apoi se rulează. Se înfăşoară în două felii de bacon, se leagă cu aţă şi se unge cu ulei. Se pune într-o tavă şi se toarnă 150 ml de apă şi vinul. Se dă la cuptor. Între timp se taie varza şi se căleşte împreună cu ceapa, ciupercile rămase şi baconul rămas. Merele se scobesc în interior şi se umplu cu varză călită. Se curăţă cartofii, se taie felii mai mari şi se bagă la cuptor, lângă cotlet, împreună cu merele umplute, timp de 40 de minute. Înainte de servire, se adaugă smântână.
Reţetă trimisă de Andreea Verlan, Cluj-Napoca
110. Pizza cu salam
Ingrediente: pentru blat – 150 ml apă călduţă, o jumătate de linguriţă de zahăr, o jumătate de pacheţel de drojdie, 250 g făină, trei linguri de ulei, sare; pentru umplutură – 300 g salam tăiat felii subţiri, 350 g caşcaval ras, o conservă de ciuperci, o conservă de porumb, o roşie tăiată felii, un ardei tăiat felii, sos de roşii.
Mod de preparare: Se pune făina într-un bol, se adaugă drojdia, zahărul, uleiul, sarea şi apoi apa. Se frământă bine şi se lasă o oră la dospit. Se ia o bucată de aluat, se întinde, se pune pe ea sos de roşii, apoi se adaugă salamul, ciupercile, porumbul, roşia tăiată şi ardeiul, urmate de caşcavalul ras. Se bagă la cu ptor.
Reţetă trimisă de Romelia Ana Coroianu, Cluj
111. Piept de raţă cu portocale
Ingrediente: 400 g piept de raţă, şapte portocale, 200 ml vin alb sec, trei linguriţe de zahăr, trei cuişoare, o jumătate de linguriţă de piper boabe, sare, o legătură de coriandru.
Mod de preparare: se rade coaja de la o portocală, apoi se stoarce fructul. Sucul de portocale se pune la fiert împreună cu vinul, zahărul, cuişoarele şi boabele de piper. După ce dă în clocot, se lasă la răcit şi se adaugă coriandrul tăiat. Se spală carnea şi se lasă la marinat două ore în sosul de vin. Se prăjeşte, după care se înfăşoară într-o folie de aluminiu şi se ţine aşa 10 minute. Apoi se taie felii, se sărează după gust şi se stropeşte cu suc de portocale. Se serveşte alături de felii de portocală.
Reţetă trimisă de Doina Ionică Dinculescu, Bucureşti
Iată câştigătorii celei de-a şaptea săptămâni de concurs (30 decembrie – 5 ianuarie)
ANDREEA MIHAELA IVAŞCU, DIN BUCUREŞTI, A C∏ŞTIGAT UN APARAT DE SCOS SÂMBURI
Premii de consolare, constând în DVD-uri, au obţinut:
1. Simona Andreea Negoiţă, Bucureşti
2. Adriana Ionică, Bucureşti
3. Monica Gheorghe, Bucureşti
4. Alina Mărginean
5. Andreea Tudor, Ilfov
6. Roxana Ciobanu, Suceava
7. Ionela Răsteanu, Brăila
8. Amalia Sasarman, Cluj-Napoca
9. Mihaela Marin, Iaşi
10. Angelica Nistor, Baia Mare
TRIMITE-NE O REȚETĂ DEOSEBITĂ ŞI TE PREMIEM!
Trimite-ne reţeta ta şi o poză cu mâncarea preparată, pe adresa redacţiei (Bucureşti, bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2) sau la e-mail retete@libertatea.ro. Nu uita să treci în scrisoare adresa ta completă şi numărul de telefon, ca să te putem contacta, dacă te vei număra printre câştigători! În fiecare săptămână, Vlăduţ, bucătarul emisiunii “Neatza”, de la Antena 1, va alege cele mai tari reţete. Premiile acestei săptămâni: un aparat de scos sâmburi + 10 DVD-uri. Marele premiu, care va fi înmânat la sfârşitul concursului, constă în mobilier de bucătărie.
Pentru a participa la concurs, trebuie să trimiteţi pe adresa redacţiei (Bucureşti, bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2) sau la e-mail retete@libertatea.ro o reţetă deosebită, cu care v-aţi uluit prietenii sau cea mai delicioasă reţetă moştenită de la mama ori de la bunica. Scrisoarea trebuie să fie însoţită de o fotografie a mâncării preparate după reţeta respectivă şi de datele dv. de contact – adresa completă şi un număr de telefon. Săptămânal, cele mai originale reţete vor fi premiate, iar numele câştigătorilor vor fi publicate în următoarele ediţii ale ghidului TV Libertatea de weekend. Câştigătorii vor fi desemnaţi de un expert-bucătar şi vor fi contactaţi de un reprezentant al SC Ringier România SRL. VEZI TOT REGULAMENTUL CONCURSULUI