Un studiu realizat la Universitatea din Copenhaga și publicat în International Research in Early Childhood Education a scos în evidență importanța jocului în dezvoltarea imaginației și a creativității copiilor.
Dacă și tu, ca mulți alți părinți, te îngrijorezi că cel mic petrece prea mult timp în fața dispozitivelor electronice și știi că asta l-ar putea afecta pe termen lung, consultă sugestiile propuse de noi, care îi dezvoltă inteligența și alte aptitudini care îl vor ajuta în viața de adult.
1. Jocuri educative
Cum preferă copiii de azi să își petreacă timpul? Cu siguranță ne-ar plăcea să stea mai mult afară, să bată mingea în spatele blocului, așa cum majoritatea dintre noi ne-am petrecut copilăria. Dar vremurile s-au schimbat, iar activitatea preferată a copiilor este jocul pe tabletă, pe telefon sau urmărirea desenelor animate ore în șir la TV.
Stă în puterea noastră, a părinților, să le îndreptăm atenția asupra unor jocuri interesante care să-i fascineze și să le deschisă apetitul pentru noi distracții care să-i dezvolte mai mult. Jocurile de societate cum sunt Monopoly, Activity, Dixit, Dobble sau altele pentru copiii mai mici ca Lego, puzzle sau Piticot, îi ajută pe cei mici să își dezvolte imaginația, să învețe să piardă, să respecte regulile și să ia decizii bazate pe logică.
2. Un animăluț electronic
O astfel de jucărie sigur nu o să treacă neobservată și uitată într-un colț prăfuit. Un animăluț electronic interactiv este o idee bună, pe care copiii care își doresc un animal adevărat o vor adora și nu o vor lăsa să se odihnească deloc. Există pe piață diverse modele care spun povești sau cântă și au devenit din ce în ce mai populare.
În același timp, pentru părinți, este de mare ajutor un prieten cu care copilul se joacă, dar care nu lasă păr, nu zgârie canapeaua, nu latră noaptea și nici nu face mizerie. Totuși, dacă cel mic dă dovada de responsabilitate și se arată grijuliu față de jucăria sa, poți face un pas mai mare și să îi faci cadou un animal adevărat cu care să-și petreacă timpul.
3. Cărți pe care să le citiți împreună
Impactul pe care cititul cărților îl are asupra copiilor este unul pozitiv, care îi va ajuta pe tot parcursul vieții. În același timp, cu cât le citești mai mult copiilor de la o vârstă mai mică, mai ales când nu știu să citească singuri, cu atât vor absorbi mai multe informații despre mediul înconjurător, despre sentimente și emoții.
Ascultatul poveștilor la o vârstă fragedă le dezvoltă copiilor limbajul și modul de a gândi al celor mici și legăturile dintre neuroni. Dacă obișnuiești să îi citești celui mic, acesta va învăța să se concentreze perioade mai lungi de timp, pe durata acțiunii poveștii, ceea ce îl va ajuta mai departe în anii de școală. Așa că e o idee bună ar fi ca Moș Crăciun să-i pună anul acesta sub brad și o carte interesantă despre subiecte care îl fascinează.
Nu alerga după cât mai multe jucării, nu cantitatea e importantă pentru copilul tău. Cei mici sunt mai creativi când au mai puține jucării la dispoziție atunci când se joacă. Ca părinți suntem responsabili să facem alegerile în locul copiilor, până când și le pot lua singuri pe ale lor, iar educația lor se face în prima fază prin joacă.
Sursa foto: Shutterstock