Paste cu ton
Ingrediente: 200 g paste (pene), o ceapă roşie, 200 g ton bucăţi în suc propriu sau în apă. Pentru sos – 6 linguri de ulei de măsline, 4 linguri de oţet, 3 linguri de suc de limetă, două linguriţe de muştar, o linguriţă de miere, 5 linguriţe de busuioc uscat, sare, piper, o lămâie.
Preparare: se fierb pastele conform instrucţiunilor de pe pachet şi se scurg. Se amestecă toate ingredientele pentru sos şi se toarnă dressingul peste paste. Se adaugă tonul scurs, ceapa tăiată felii subţiri şi se presară busuioc. Se serveşte cu felii de lămâie.
Cod cu fasole boabe
Ingrediente: 4 fileuri de cod, două roşii, un ardei iute roşu, o ceapă, sare, piper; pentru garnitură – 200 g fasole boabe, o ceapă, o foaie de dafin, o crenguţă de cimbru, o lingură de ulei de măsline, piper, sare.
Mod de preparare: se pune fasolea la înmuiat în apă rece cu o seară înainte. A doua zi, se scurge şi se pune la fiert împreună cu ceapa curăţată, foaia de dafin şi crenguţa de cimbru. Se fierbe aproximativ 50 de minute (din momentul când dă în clocot), apoi se scurge din nou. Se pune fasolea înapoi în cratiţă, se sărează şi se piperează şi se adaugă o lingură de ulei.
Se trece apoi la preparea codului: se taie roşiile în două şi se îndepărtează seminţele. Se curăţă ardeiul de nervuri şi de seminţe şi se taie fâşii. Se curăţă ceapa, se taie rondele şi se aşază pe fundul unei forme termorezistente. Peste ele se pun cele patru fileuri de cod, jumătăţile de roşii şi fâşiile de ardei iute. Se asezonează cu sare şi piper şi se bagă 20 de minute în cuptorul încins la 210 grade. Se serveşte cald, împreună cu salata de fasole.