Cartofi gratinaţi cu verdeaţă
Ingrediente: 3 ouă, 200 g de bacon, 1 kg cartofi noi, câteva fire de pătrunjel, 30 g unt, 100 ml smântână, 200 g caşcaval, 200 g telemea, sare, piper.
Mod de preparare: cartofii se spală şi se fierb în coajă cu sare. Când sunt gata, se curăţă, se taie rondele şi se aşază în strat, într-o tavă unsă cu unt. Se acoperă cu felii de caşcaval şi de brânză, cu pătrunjel tocat mărunt şi fâşii de bacon (jumătate din cantitate), sare şi piper, apoi se repetă operaţiunea cu cealaltă parte din ingrediente. Deasupra se aşază un alt strat de cartofi şi se toarnă peste el smântâna omogenizată cu ouăle bătute. Tava se introduce în cuptor, la foc potrivit. Se lasă până se rumeneşte deasupra.
Coşuleţe cu porumb şi caşcaval
Mod de preparare: se spală cartofii, fără să fie decojiţi, se scobesc uşor cu cuţitul sau cu o linguriţă, având grijă să nu se rupă, şi se aşază în tava cuptorului, unsă în prealabil cu unt. Se amestecă într-un castron porumbul scurs de apă, şunca tăiată în fâşii subţiri lungi de 4-5 cm, ceapa tăiată solzişori, sare şi piper după gust, oul bătut şi caşcavalul ras. Compoziţia se pune din belşug în mijlocul cartofului scobit, apoi se introduce tava în cuptor, la foc potrivit, până se coc cartofii şi se rumeneşte umplutura. Se servesc calzi, cu salată.
Pacheţele în felii de bacon
Ingrediente: 600 g de cartofi noi, 200 g de bacon feliat, sare, piper, verdeaţă, patru morcovi, doi ardei graşi roşii.
Mod de preparare: se aleg cartofi şi morcovi potriviţi şi se curăţă de coajă. Feliile lungi de bacon se înfăşoară în jurul cartofilor şi se fixează cu scobitori. Cartofii împachetaţi se aşază într-o tavă unsă cu ulei, iar morcovii, printre ei. Se condimentează şi se introduc în cuptorul încins, la foc mic, până se rumenesc. Se servesc calzi, cu verdeaţă şi cu ardei gras proaspăt.