Atunci când te gândești la aromele copilăriei, îți vin în minte prăjiturile și dulciurile parfumate ale bunicii, pe care le ronțăiai înainte de joacă și mergeau de minune cu un pahar de lapte cald. Pe lângă faptul că sunt mult mai sănătoase decât cele din comerț, ele pot fi preparate simplu și rapid, chiar dacă nu ai prea multă experiență în ale gătitului.
Dacă vrei să îți impresionezi oaspeții sau familia cu niște dulciuri de casă preparate în doar câteva minute, ți-am pregătit câteva rețete de prăjituri și gustări delicioase, care vor fi cu siguranță pe placul tuturor:
Fursecuri rapide și crocante
Fursecurile sunt un desert care merge consumat lângă o cană de cafea sau ca o gustare dulce, pe care le-o poți servi oaspeților care îți calcă pragul. Există mai multe variante pentru o reteta de fursecuri simplă, pe care o poți prepara în mai puțin de 30 de minute. După cum vezi, poți face fursecuri simple, cu migdale, cu fulgi de ciocolată, ghimbir, alune ori vanilie, în funcție de gusturile fiecăruia. Iar pentru că aceste rețete nu sunt deloc complicate, nu va trebui să îți faci griji că preparatul nu îți va ieși ca la carte.
Vrei ceva dulce? Uite o rețetă de fursecuri rapide!
Pandișpan pufos cu fructe
O prăjitură ușoară, pufoasă și proaspătă, pandișpanul este foarte simplu de preparat și nu trebuie să ai neapărat fructe proaspete la îndemână pentru a-i da o aromă inconfundabilă. Multe rețete de pandișpan pot fi preparate și cu vișine sau cireșe din compot ori cu fructe de pădure congelate, fără ca gustul să devină fad. Iată de ce ai nevoie pentru a găti un pandișpan moale și pufos:
Ingrediente
-
- patru ouă
-
- 120 de grame de zahăr
-
- 120 de grame de făină
-
- un praf de sare
- fructe
Ouăle, zahărul și praful de sare se amestecă într-un bol cu ajutorul mixerului, timp de 10-12 minute. Atunci când compoziția capătă o textură pufoasă și își triplează volumul, adaugi treptat făina cernută. Amesteci până când aceasta este incorporată uniform în compoziție.
Pune aluatul într-o tava unsă cu unt și tapetată cu puțină făină, astfel încât compoziția să nu se lipească. Adaugă fructele tăiate în bucăți și lasă la cuptor aproximativ 20-25 de minute, până când se rumenește uniform. Dacă nu ești sigură de temperatura cuptorului sau nu îți dai seama dacă pandișpanul este gata, poți face testul scobitorii. Dacă o înfigi în pandișpan și nu are urme de aluat pe ea, înseamnă că preparatul este gata.
Cornulețe cu gem
Cornulețele cu gem sau nucă, acoperite de un strat fin de zahăr pudră, pe care le preparau bunicile noastre, sunt perfecte dacă vrei un desert simplu, care să îți amintească de copilărie. Iată de ce ai nevoie pentru o rețetă rapidă de cornulețe cu gem:
Ingrediente
-
- trei ouă
-
- un gălbenuș de ou
-
- 120 de mililitri de lapte
-
- o lingură de drojdie
-
- două-trei linguri de zahăr
-
- 500 de grame de făină
-
- două-trei linguri de smântână
-
- 150 de grame de unt
-
- gem
- zahăr pudră
Începe prin a încălzi laptele. Amestecă-l cu drojdia, apoi lasă-l câteva minute să se „odihnească”. Topește puțin untul înainte de a-l include în compoziție, apoi adaugă smântâna, ouăle și zahărul, amestecând până la omogenizare. Făina se incorporează treptat, amestecând cu răbdare, astfel încât să nu se formeze cocoloașe.
Aluatul obținut astfel se frământă câteva minute, până când devine elastic și capătă o consistență uniformă. Se întinde apoi cu ajutorul unui sucitor și se taie în triunghiuri suficient de mari pentru a pune câte o linguriță de gem sau nucă în fiecare. Ai însă grijă să adaugi gemul în partea lată a triunghiului, astfel încât să nu dea pe afară atunci când rulezi cornulețele.
Când sunt gata, pune-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-le la cuptor o jumătate de oră. Ai grijă să ca temperatura din cuptor să nu depășească 190-200 de grade. În caz contrar, cornulețele vor ieși arse la exterior și vor fi crude la interior. După ce sunt gata, pudrează-le cu zahăr vanilat și lasă-le să se răcească.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright: antoniodiaz