• Riscuri: intoxicaţia cu bisfenol-A poate duce la boli cardiace sau hepatice, diabet, chisturi ovariene; intoxicaţia cu aluminiu provoacă anemie, encefalopatie, demenţă, Alzheimer etc.
  • Cum te fereşti: consumă alimente neambalate; păstrează mâncarea în vase din sticlă sau din inox şi înlocuieşte folia.

Aerul condiţionat

Dacă nu este folosit corect, aerul condiţionat pune în mişcare cohortele de microorganisme care se adună în aparat.

  • Riscuri: infecţii ale tractului respirator, otită, boala legionarului (un tip de pneumonie), răceală şi gripă, infecţii dentare, scăderea imunităţii organismului.
  • Cum te fereşti: curăţă filtrele lavabile cu apă şi săpun cel puţin de două ori pe an şi înlocuieşte-le la fel de des pe cele sub formă de saci; păstrează o diferenţă de 3-5 grade Celsius între temperatura de afară şi cea din interior; nu sta “în bătaia” jetului de aer.

Mobilierul şi covoarele

Mobilele lăcuite şi covoarele sintetice conţin mari cantităţi de formaldehidă, un gaz cu miros puternic, de… “mobilă nouă”. Extrem de toxică, această substanţă se regăseşte şi în compoziţia adezivilor pentru tapet, a spumelor izolatoare, a vopselelor, lacurilor, în materialele pentru zugrăvit sau în fumul de ţigară.

  • Riscuri: iritaţii ale ochilor, gâtului şi nasului, alergii, astm, probleme digestive, tulburări de somn, afecţiuni ale pielii şi tumori cancerigene (în zona ochilor, a gurii sau a nasului).
  • Cum te fereşti: ţine mobila nouă, câteva zile, într-o încăpere nelocuită şi bine aerisită; textilele noi lasă-le pe balcon, iar pe cele lavabile spală-le înainte de a le folosi; nu te muta imediat într-un apartament proaspăt zugrăvit; nu supraîncălzi casa şi ţine sub control umiditatea aerului.

Cuptorul cu microunde

Dacă îl foloseşti prea mult, radiaţiile pe care le emite îţi pot da de furcă.

  • Riscuri: se pierd 97% din calităţile legumelor şi ale fructelor, iar aceste alimente nu mai pot proteja organismul de boli coronariere, afecţiuni digestive şi cancer.
  • Cum te fereşti: foloseşte-l doar pentru a încălzi mâncarea (nu mai mult de două minute); verifică etanşeitatea uşii, ca să nu te expui radiaţiilor emise.

Urmărește-ne pe Google News