Menta. Masajul cu ulei de mentă în zona tâmplelor e un leac imbatabil împotriva durerilor de cap şi a migrenelor. În zona spatelui, relaxează muşchii şi îmbunătăţeşte circulaţia. Poate ajuta şi împotriva greţurilor în sarcină. Dacă pui patrucinci picături de ulei de mentă în lampa de aromoterapie, vei respira mai uşor dacă ai guturai sau bronşită. Intern, pentru o digestie mai bună şi pentru a preveni balonarea, se iau una-două picături diluate în apă călduţă. Acest procedeu este contraindicat în constipaţia cronică.
Lavanda. Utilizarea florilor de levănţică e indicată în insomnie, iritaţii stomacale de natură nervoasă, meteorism şi în disconfort intestinal. Se recomandă administrarea uleiului esenţial în cantitate de una până la patru picături la o linguriţă cu zahăr. În insomnii mai poţi să pui două picături de ulei esenţial de lavandă pe pernă sau în lampa de aromoterapie din dormitor.
Luminiţa de seară. Acizii graşi esenţiali nu pot fi sintetizaţi de corp, aşa că un aport zilnic e recomandat. Aceştia se găsesc în uleiul de primulă, numită şi luminiţă de seară (primrose oil). Ei au un bun efect în tratarea aterosclerozei, a hipertensiunii arteriale, în tulburările ciclului menstrual şi în unele afecţiuni ale sânilor (durerea, nodulii benigni). Ameliorează şi problemele cauzate de diabet. Eczemele atipice sunt asociate cu un consum scăzut de acizi graşi esenţiali, iar un aport suplimentar ajută la tratarea lor. Preparate care conţin ulei de primulă se găsesc la farmacie sau în magazinele cu produse naturale şi se folosesc conform indicaţiilor de pe ambalaj.
Rozmarin. E un tonic general şi stimulează circulaţia sangvină. În plus, are acţiune antiseptică, antispastică, antiinflamatoare, afrodiziacă şi astringentă. E de ajutor cardiacilor. Stimulează digestia şi secreţiile de bilă şi grăbeşte cicatrizarea rănilor. E indicat şi pentru întărirea sistemului imunitar. E interzis în sarcină, epilepsie şi în hipertensiune. Uleiul esenţial de rozmarin nu este toxic şi nici iritant, dar trebuie diluat. Se foloseşte sub formă de preparate aromoterapeutice în afecţiuni dermatologice (acnee, eczeme etc.), în deficienţe circulatorii, dureri ale muşchilor şi articulaţiilor, afecţiuni genito-urinare, ale aparatului digestiv şi în unele probleme ale sistemului nervos (stres, debilitate, nevralgii). În afecţiunile sistemului respirator (astm bronşic, tuse convulsivă, gripă, guturai) se foloseşte sub formă de aerosoli.
Băi antistres
Dacă treci printr-o perioadă stresantă, ia o pauză şi pregăteşte- ţi o baie caldă, în care adaugă câte trei picături de ulei esenţial de: bergamotă (regenerant, îţi va da o stare de bună dispoziţie), roiniţă (relaxează), lămâie sau busuioc (ajută la concentrare), trandafiri (antidepresiv). Stai în baie 15-20 de minute. Poţi asculta muzică liniştită în surdină. Dacă vrei să dormi după aceea, înlocuieşte uleiul de lămâie sau de busuioc cu cel de lavandă.