CINE-I VINOVAT?
Răspunsul sincer? Propria ignoranță, în primul rând. Întrucât, prin orice durere, organismul anunță că are de suferit. Și iată cam de ce.
1. Afecțiuni ale coloanei
Lumbago, sciatica sau hernia de disc sunt printre cel mai des întâlnite probleme ale coloanei. Lumbago e întinderea musculară în urma unui efort, sciatica însumează o serie de manifestări ale unor afecțiuni ale nervului sciatic, iradiind pe picior, în abdomen sau în brațe, iar hernia de disc presupune uzura discurilor coloanei, motiv pentru care, în final, se ajunge pe masa de operație.
2. Rinichii suferă
O pietricică rebelă care-și face loc printr-un canal îngust reușește să-l blocheze și să dea naștere unei crize acute de rinichi. Durerea nu poate fi descrisă și, de cele mai multe ori, se ajunge la spital. De aceea, o ecografie, la anumite intervale de timp, nu face decât bine.
3. Probleme „femeiești”
Fie că e vorba despre perioada sensibilă a lunii, fie de infecții urinare ori alte boli din sfera ginecologică, există posibilitatea ca durerea să se instaleze în spate. Uneori, poate fi vorba despre boli cu transmitere sexuală, care nu se manifestă altfel și evoluează tihnit.
4. Artrita doare
Nemenținându-ne într-o formă fizică optimă, articulațiile au de suferit. În timp, pot apărea așa-numitele „ciocuri”, proeminențe osoase care împiedică mișcarea și anchilozează. De aici și durerea, furnicăturile, înțepăturile și, uneori, chiar ușoarele pareze pe care le simt cei afectați. Mișcarea, la timpul ei, face minuni.
5. Se descoperă la… interne
Și pietrele la fiere, unele tumori, TBC, anomaliile congenitale, osteoporoza, stările inflamatorii și herpesul zoster pot da dureri insuportabile de spate.
LUMINA ALINĂ
„Cele mai frecvente afecțiuni provocate atât de efortul fizic intens, în cazul unei persoane sedentare, cât și de suprasolicitarea fizică sau de temperaturile scăzute, în cazul celor care practică activități sportive, sunt întinderile musculare, crampele, inflamațiile tendoanelor, durerile de coloană vertebrală, hematoamele, afecțiuni ale nervilor periferici și ale articulațiilor”, spune prof. dr. Berteanu. Tratamentul cu lumină intensă laser de tip HILT sau HIRO tratează afecțiunile sistemului muscular și articulațiile eficient și în timp foarte scurt. Iar prof. dr. Berteanu precizează că acesta „permite o adâncime mai mare de penetrație și ajută la stimularea țesuturilor din profunzime care, altfel, nu ar fi atinse de laserele convenționale sau de alte proceduri de fizioterapie.”
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei