Ingrediente: 600 g de făină, 8 ouă, 1,6 l sifon, 300 ml brânză de vaci, 750 g zahăr, două plicuri de zahăr vanilat, două linguri de ulei, 200 g de zahăr pudră, 100 g de coajă de lămâie, sare, două linguri de sirop de vişine din dulceaţă, o frunză de mentă.
Preparare: Din făină, lapte, sifon, 6 ouă, sare, 50 g de zahăr şi un plic de zahăr vanilat se prepară o cocă ce se lasă să se odihnească 30 de minute la rece. Aluatul trebuie să aibă consistenţa unei smântâni. În caz că acesta s-a îngroşat, se subţiază cu lapte.
Se fac apoi foile de clătite, se pune umplutura, se rulează, se presară cu zahăr pudră şi se dau la cuptor timp de 5 minute. Compoziţia din interior se prepară amestecând bine 750 g brânză, 250 g zahăr, un plic de zahăr vanilat, două ouă si coaja de lămâie. Se decorează cu sirop de dulceaţă şi o frunză de mentă.
2) Gogoşi cu brânză
Ingrediente: 200 g de brânză dulce de vaci, 50 g de unt, două gălbenuşuri, 200 g de făină,10 g de drojdie, două linguri de zahăr, două linguri de lapte, un vârf de cuţit de sare, zahăr pudră, zahăr vanilat.
Preparare: Brânza de vaci se freacă cu untul şi cu cele două gălbenuşuri. Drojdia se desface cu laptele călduţ, se lasă 5 minute. În făină se adaugă drojdia, amestecul de brânză, ouă, unt, zahăr. Se frământă bine, până se formează o cocă.
Vasul se acoperă cu un şervet şi se lasă să crească, la loc călduros, pentru o oră. Apoi se întinde într-o foaie mai groasă (1 cm) şi se taie cu paharul în forme rotunde. Gogoşile se pun apoi în ulei încins şi se prăjesc pe ambele părţi. Se scot pe hârtie absorbantă, pentru a îndepărta excesul de grăsime. Se trec apoi prin zahăr pudră.
3) Cheesecake cu căpşune
Ingrediente: un pachet de biscuiţi digestivi, 3 linguri unt, 500 g smântână, un pachet de brânză filadelphia, jeleu aromat, căpşuni, două evantaie de ciocolată albă.
Preparare: Într-o tavă pentru tort care se deschide se sfărâmă biscuiţii. Se topeşte untul şi se amestecă cu biscuiţii folosind o furculiţă, iar cu o lingură se apasă, formându-se baza. Se mixează smântâna până se îngroaşă, se adaugă două linguri de brânză şi se amestecă până devine o cremă fină.
Se topeşte jeleul şi se toarnă peste crema obţinută, amestecându-se uşor. Se taie căpşunile în bucăţele mici şi se pun în cremă. Se toarnă peste baza de biscuiţi şi se lasă la răcit. Se poate decora cu căpşune înmuiate în jeleu pentru un aspect lucios. Se ornează cu două evantaie de ciocolată albă.
4) Cremă de brânză cu fructe
Ingrediente: 250 g de brânză dulce de vaci, 200 ml de frişcă, 4 linguri de zahăr, o lămâie, două kiwi, două felii de pepene galben, două piersici şi o banană.
Preparare: Se rade fin coaja de lămâie. Se mixează frişca lichidă, apoi se încorporează brânza dulce, zahărul, coaja rasă şi două linguri de zeamă de lămâie. Se îndepărtează sâmburii piersicilor şi seminţele pepenelui galben. Se curăţă de coajă kiwi, piersicile şi pepenele. Se taie fructele cuburi şi felii. Se aşază compoziţia pe o farfurie, apoi se ornează cu fructe.
5) Budincă din brânză şi paste făinoase
Ingrediente: 400-500 g de brănză dulce, 3 ouă, un pachet de paste făinoase (melcişori sau chiar spaghete), esenţă de rom, stafide, 5 linguri de zahăr, un vârf de cuţit de sare, zahar vanilat.
Preparare: Se pun pastele la fiert conform instrucţiunilor de pe pachet, apoi se scurge apa şi se clătesc. Între timp se amestecă ouăle cu zahărul, zahărul vanilat, sarea şi brânza dulce şi se omogenizează. Se adaugă rom şi stafide şi totul se amestecă cu pastele scurse de apă. Într-o forma unsă şi tapetată se aşază toată compoziţia şi se introduce în cuptorul încins 15-20 minute.
Ora de gătit: Pateuri cu telemea şi şuncă de pui
Ingrediente
• 300 g de brânză telemea rasă
• trei ouă
• 100 g de caşcaval ras
• un pachet de aluat pentru pateuri 7Days
• 8 sau 16 felii de şuncă de pui (dacă se pune una şi, respectiv, dacă se folosesc două la fiecare pateu).
Pasul 1
Se face o cremă din brânză, caşcaval şi două ouă
Pasul 2
Se întind pe rând foile de aluat şi se taie în patru, pe liniile rămase de la împachetare. La capătul fiecărei fâşii se aşază o felie de şuncă, un strat din amestecul cu brânză şi caşcaval şi, dacă se doreşte, se acoperă cu încă o felie de şuncă.
Pasul 3
Umplutura se acoperă cu cealaltă parte a fâşiei de aluat. Pachetele astfel obţinute se presează pe margini cu degetele, ca să nu se desfacă la copt.
Pasul 4
Pateurile se aşază câte patru în tava mare a cuptorului, pe o hârtie de copt, şi se înţeapă cu furculiţa, ca să nu se umfle
Pasul 5
Când pateurile sunt aproape gata, se bate cel de-al treilea ou şi se ung pachetele pe toată suprafaţa
Pateurile se servesc imediat, calde, sau pot fi reîncălzite ulterior. Se păstrează la frigider.