1. Una, două, iei un antibiotic
Contra infecţiilor bacteriene, antibioticul este, în genere, o alegere bună. Dar infecţiile pot fi provocate şi de fungi sau virusuri, care nu răspund la antibiotice. Or, luând antibiotice fără rost, organismul va dezvolta rezistenţă la viitoarele infecţii.
“Mai mult, pentru că antibioticele nu fac diferenţa între bacteriile care au produs infecţia şi cele benefice organismului, orice astfel de tratament va produce un dezechilibru al florei intestinale, bucale şi vaginale”, explică specialistul.
2. Nu te hidratezi bine
Când eşti răcit zdravăn sau când gripa te ţintuieşte la pat, nu mai ai chef de nimic, nici să mănânci, nici să bei lichide. Rezultatul: organismul se deshidratează, pierde săruri minerale importante pentru echilibrul său şi lasă garda jos în faţa bolii.
Nu degeaba te îmbia bunica, în copilărie, cu celebra ei supă de pui: hidratând organismul, supa îi reîncarcă bateriile şi îl ajută să elimine toxinele şi infecţia de la nivelul sinusurilor şi de pe întregul traiect al sistemului respirator.
Acelaşi lucru fac şi infuziile din plante medicinale recomandate, îndeobşte, în caz de răceală (tei, pătlagină, soc, ghimbir etc.)
3. Exagerezi cu spray-ul nazal
Spray-ul nazal îşi face efectul rapid, dar după trei-patru zile de utilizare începe să “lucreze” în sens invers: inflamează şi irită membranele nazale, îngreunând tot mai mult respiraţia.
Este semnul că l-ai folosit excesiv şi că trebuie să schimbi tratamentul: încearcă un amestec de apă şi sare de mare, cu care vei face spălături nazale.
4. Nu te odihneşti destul
În lupta cu răceala sau gripa, organismul se epuizează. Somnolenţa continuă este, aşadar, normală. Nu ignora acest semnal pe care ţi-l trimite corpul tău – odihneşte-te mai mult decât în mod obişnuit: somnul insuficient, la fel ca şi stresul, reduce numărul celulelor imunitare.
5. Fumezi (activ sau pasiv)
Fie că eşti fumător sau doar stai în aceeaşi încăpere cu persoane care fumează, plămânii tăi, deja iritaţi din cauza răcelii sau gripei, ca, în fapt, tot tractul respirator, devin şi mai sensibili, şi mai inflamaţi.
În cazul fumătorilor pasivi, fumul de ţigară paralizează cilii din fosele nazale, responsabili pentru protejarea şi eliminarea germenilor şi virusurilor din nas. Şi nu este de joacă: efectul nociv al unei singure ţigări durează aproximativ 30-40 de minute!