Cuprins:
Din ce sunt fabricate tigăile?
Adesea, vasele de gătit sunt acoperite cu politetrafluoroetilenă (PTFE), un material antiaderen. Articolele de gătit din ceramică oferă o suprafață la fel de alunecoasă ca și produsele din PTFE, permițând celor care gătesc să folosească mai puține grăsimi și uleiuri.
Tigăile de fontă se pot dovedi a fi o alternativă bună la vasele de gătit antiaderente, mai ales atunci când o rețetă cere gătirea la temperaturi ridicate. Acestea fiind spuse, multe dintre greșelile de mai jos nu se referă la fontă, care nu este nici pe departe la fel de antiaderentă ca teflonul și varietățile acoperite cu ceramică.
5 greșeli în bucătărie care îți pot distruge tigaia
Punerea vaselor de gătit antiaderente în mașina de spălat vase
Când vine vorba de curățare, spălarea manuală este cea mai bună. Vestea bună? Suprafața antiaderentă ar trebui să facă acest proces ușor de realizat. Lasă tigaia să se răcească la temperatura camerei înainte de a o curăța.
Acest lucru va asigura că nu se va deforma din cauza fluctuațiilor de temperatură. De acolo, folosește apă rece și un burete sau o perie cu peri moi pregătită cu câteva picături de detergent de vase pentru a îndepărta orice resturi.
Atât timp cât tigaia ta antiaderentă este în stare bună, acest proces ar trebui să fie la fel de simplu ca o ștergere și o clătire rapidă.
Utilizarea detergenților abrazivi sau a ustensilelor de metal
Ustensilele din metal sunt o modalitate sigură de a deteriora în mod durabil vasele de gătit antiaderente, deoarece pot zgâria cu ușurință învelișul antiaderent.
De asemenea, detergenții abrazivi și stivuirea tigăilor pot zgâria sau ciobi suprafața, așa că evită și aceste capcane. Dacă stivuirea pentru a le depozita este singura opțiune, pune un prosop de vase între fiecare tigaie pentru un strat protector.
Schimbări șocante de temperatură
Puține materiale se descurcă bine atunci când trec de la căldură la frig sau invers – vasele de gătit antiadezive nu fac excepție. După ce tigaia se răcește, practica de a lăsa tigăile să ajungă treptat la o nouă temperatură va ajuta la evitarea deformării.
Același lucru se poate spune și în cazul în care ești tentat să duci tigaia de la frigider la aragaz. Adevărul este că, în primul rând, tigaia nu ar trebui să fie în frigider.
Tigăile antiaderente nu sunt făcute pentru depozitarea alimentelor. La fel ca în cazul fontei, expunerea prelungită la ingrediente acide ar putea uza suprafața.
Încălzirea uscată a tigăii
Nu permite ca tigaia ta să se încălzească fără mâncare sau lichid în ea.
Tigaia s-ar putea încălzi până la o temperatură nesigură în decurs de câteva minute sau mai puțin, așa că a avea ceva în tigaie va ajuta la menținerea temperaturii reglementate, evitând deteriorarea și vaporii.
Dacă tot suntem la acest subiect, a permite ca vasele de gătit antiaderente să se încingă prea tare – indiferent de ceea ce se află în ele – este, de asemenea, nerecomandat. Cel mai bine este să eviți nivelurile de căldură care depășesc setarea medie de pe aragazul tău.
Temperaturile ridicate de căldură în cadrul cuptorului sunt, de asemenea, cu siguranță nerecomandate. Pentru produsele care au nevoie de o crustă bună și aromată, scoate tigaia de fontă care poate fi pusă cu încredere la cuptor, dacă nu are elemente de plastic pe ea.
Utilizarea spray-urilor de gătit
Ce face ca o suprafață super alunecoasă să fie și mai antiaderentă? Spray-ul de gătit, nu-i așa? Greșit. Lecitina, un ingredient din spray, este inamicul acoperirii antiaderente și va adera la ea chiar și atunci când nu vrei să o facă. Un strop de ulei poate fi de ajuns dacă vrei doar puțin gust sau mai vrei ca mâncarea să fie strălucitoare și să se rumenească ușor.
Utilizarea unor ustensile de gătit nepotrivite
Pentru a preveni zgârierea și răzuirea pe suprafața antiaderentă, rămâi la cele mai bune ustensile pentru tigăi: linguri de lemn și linguri și spatule din silicon termorezistent. Nimic care este metalic (clești, tacâmuri de argint etc.) nu ar trebui să atingă vreodată interiorul tigăii.
Nu le înlocuiești suficient de repede
La primul semn de exfoliere sau de uzură a suprafeței antiaderente sau când mâncarea începe să se lipească de ea este timpul să o schimbi cu o tigaie nouă. Tigăile sunt mai susceptibile de a elibera toxine atunci când sunt folosite în timp ce suprafața antiaderentă este ciobită sau scorojită.
Sursa foto: 123rf.com
Cum cureți grăsimea de pe aragaz și din bucătărie