Când te hotărăști că vrei să faci un copil și te pregătești să rămâi însărcinată, toată lumea începe să te bombardeze cu sfaturi: ce, când și cum trebuie să faci ca să concepi mai repede și chiar să determini sexul copilului.
Dacă sfaturile acestea nu vin de la doctori, este posibil ca prietenii tăi să se înșele și să îți împărtășească mituri despre sarcină. Iată câteva din cele mai populare astfel de mituri și explicația acestora, astfel încât tu să fii cât mai bine informată și să iei deciziile potrivite:
1. Dacă nu rămâi însărcinată după primele luni, este o problemă
Când foloseai mijloace de contracepție, probabil îți petreceai mult timp îngrijorându-te că vei rămâne însărcinată din greșeală, iar acum este o surpriză că acest lucru nu se întâmplă instant.
Conform National Health Service, aproximativ 84% din cupluri reușesc să facă un copil într-un interval de un an după ce și-au propus asta. Deci nu te îngrijora până nu atingi acest termen. Totuși, este mereu o idee bună să consulți un doctor care te poate ajuta cu analize și sfaturi.
2. Ca să rămâi însărcinată, trebuie să întreții relații sexuale după ce ovulezi
Dacă vrei să rămâi însărcinată, trebuie să întreții relații sexuale începând cu două zile înainte de ovulație, precum și în momentul procesului. Spermatozoizii pot trăi în sistemul reproductiv al femeii până la șase zile, în schimb oul trebuie fertilizat în 12-24 de ore de la eliberare.
Pentru a crește șansele unei sarcini, este important să știi când este perioada ta de ovulație. O poți afla prin mai multe metode: folosind un calculator pentru perioada fertila, analiza mucusului cervical sau măsurarea temperaturii bazale.
3. Nu poți rămâne însărcinată după vârsta de 40 de ani
Este adevărat că femeile devin mai puțin fertile după vârsta de 35 de ani, indiferent de starea lor de sănătate. După vârsta de 40 de ani, crește riscul de a pierde sarcina și poate dura mai mult până reușești să rămâi însărcinată.
În ciuda acestor riscuri, nu este imposibil să faci copii și după ce ai trecut de patru decenii de viață. Poți rămâne însărcinată chiar dacă ai intrat în perioada de perimenopauză. Doar la finalul menopauzei nu mai există șanse să faci un copil pe cale naturală.
4. Vârsta bărbatului nu contează când încerci să rămâi însărcinată
Poate ai auzit povești despre celebrități care au reușit să fie tați și după vârsta de 60 de ani. Însă aceste cazuri sunt excepții. Chiar dacă bărbații nu trec printr-un proces biologic asemănător cu menopauza, aceștia devin mai puțin fertili odată cu înaintarea în vârstă, conform unui studiu publicat în Reviews in Urology.
Dacă bărbatul trece de vârstă de 40 de ani, poate dura mai mult până să rămâi însărcinată și există riscul de pierdere a sarcinii. În plus, poate crește și riscul ca fătul să aibă anumite boli precum autism sau schizofrenie.
5. Mijloacele contraceptive provoacă infertilitate
Mijloacele contraceptive te ajută să previi o sarcină nedorită doar în timpul utilizării. Indiferent de tipul acestora – anticoncepționale, sterilet – după întreruperea utilizării, acestea nu te vor împiedica să rămâi însărcinată.
Dacă ai avut ciclul regulat când foloseai anticoncepționale, este posibil ca după ce încetezi să le mai folosești, să se deregleze. Asta se întâmplă pentru că pastilele au creat un ciclu regulat artificial, dar nu afectează în niciun mod fertilitatea.
Indiferent dacă îți dorești un copil sau nu, este important să cunoști toate informațiile corecte despre ovulație, fertilitate și sarcină. Astfel, vei reuși să iei deciziile potrivite când și dacă va veni momentul să aduci pe lume un copil.
Sursă foto: Shutterstock
Află și cum evoluează sarcina pe săptămâni.