V-aţi săturat ca micuţul să plângă de fiecare dată când îl refuzaţi sau să nu vă asculte atunci când îi spuneţi să facă un anumit lucru? Metodele pe care le-aţi încercat nu au dat rezultate? Psihologul Anda Năstase vă spune cinci trucuri cu ajutorul cărora veţi reuşi să stabiliţi autoritatea în faţa copiilor şi în acelaşi timp să nu neglijaţi dorinţele celui mic.
2. Stabiliţi clar care e diferenţa dintre un ordin şi o recomandare. Copilul e bine să ştie când i se spune să facă un lucru sau când i se face o propunere.
3. Încercaţi să îi faceţi o ofertă pe care nu o poate refuza şi prin care să înţeleagă că aveţi încredere în el. De exemplu: “Poţi opri singur televizorul şi mâine o să ai voie să-l deschizi tot tu, iar în caz contrar nu mai ai voie să-i dai drumul o săptămână”.
4. Acţionaţi cu demnitate. Comportamentul dv. e modelul pe care aţi dori să-l preia şi copilul. Stabiliţi reguli clare, pe care el le poate înţelege.
5. Încercaţi să nu-l pedepsiţi atunci când greşeşte, ci să-i daţi avertismente. Dacă, de exemplu, în timp ce mănâncă are chef de joacă, îl puteţi trimite în camera lui până se linişteşte şi apoi să vină la masă. Astfel o să vă folosiţi autoritatea în limitele în care copilul poate să înţeleagă unde a greşit.