1. Anghinarea. Frunzele acestei plante stimulează producţia bilei şi contribuie astfel la digerarea grăsimilor alimentare, facilitând evacuarea lor către intestin. Sunt şi studii care arată că frunzele de anghinare pot scădea rata lipidelor din sânge (deci colesterolul), fiind indicate celor care au hipercolesterolemie şi contribuind la protejarea vaselor de sânge. Cum se utilizează? Se face o infuzie dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană de apă. Se bea câte o cană înainte de mesele principale. Dacă nu îţi place gustul amar al infuziei, poţi folosi suplimente alimentare. Cei care au pietre la bilă şi sunt alergici la arnică, păpădie sau floarea soarelui e bine să le evite.
Vezi cum se prepara ceai de anghinare
2. Ridichea neagră. Este un detoxifiant celebru, mai ales în migrenele hepatice. Datorită moleculelor sale sulfurate, ajută ficatul să elimine surplusul de deşeuri, favorizând producţia bilei şi evacuarea ei în intestin. Cel mai bine este să o foloseşti sub formă de salată, pentru a profita din plin de binefacerile sale. Pentru a o digera mai uşor poţi face suc din ea. Acesta va atenua efectele unei alimentaţii prea grase. Evident, şi în acest caz poţi folosi preparate naturiste sub formă de gelule. Prudenţă pentru cei cu pietre la bilă!
3. Armurariul (ciulin de lapte sau ciulinul Mariei). Este un detoxifiant puternic şi unul dintre cele mai bune protectoare şi regeneratoare ale ficatului. Chiar OMS îl recunoaşte ca un tratament complementar al hepatitelor acute şi cronice provocate de abuzul de alcool, anumite medicamente sau substanţe toxice. Această plantă poate fi administrată şi preventiv înaintea unei perioade de sărbătoare (cu o săptămână), în care ştii că vei consuma mai mult alcool ca de obicei, sub formă de infuzii (e destul de amară), sau de sumplimente alimentare. Ca în cazul tuturor plantelor amare, nu e indicată dacă ai pietre la bilă şi dacă urmezi un anumit tratament medicamentos. Mai are contraindicaţii pentru copiii sub 18 ani şi pentru femeile gravide.
4. Rozmarinul. Grecii cunoşteau din vechime calităţiile acestei plante care creştea în regiunile mediteraneene. Tonic şi antiinfecţios, rozmarinul este bun şi în digestii dificile, pentru stimularea vezicii biliare şi regenerarea ficatului. Una până la trei căni de ceai pe zi sunt perfecte şi agreabile pentru detoxifiere şi pentru o digestie mai bună.
5. Fumăriţa. Pe lângă virtuţile diuretice (facilitează eliminarea urinei), fumăriţa înlătură şi durerile digestive uşoare (spasme ale vezicii biliare, mai ales). Este şi un bun depurativ al ficatului care stimulează producţia bilei şi uşurează evacuarea ei. Ameliorează memoria şi are efecte interesante asupra afecţiunilor dermatologice. Se poate administra sub formă de gelule, fluide sau siropuri şi evident, infuzii. Se beau 1-3 ceşti pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.
Dacă ai anumite probleme de sănătate, sau eşti însărcinată, întreabă medicul înainte de a administra orice tratament. E valabil şi în cazul copiiilor.