2. Ciuperci

Sunt con­si­de­rate cel mai bun înlo­cui-­­ t­or al căr­nii. Pentru că nu au calorii, sunt i­­deale şi în curele de slăbire. Conţin vitaminele şi mineralele de care organismul uman are nevoie – vitaminele A, B, C şi D, fier, potasiu, zinc, acid folic.
Ce previn: cancerul mamar – cercetătorii din Australia au concluzionat, în urma unui studiu, că femeile care con­­sumă frecvent ciuperci pre­­zintă un risc cu 64% mai mic să dezvolte tumori la sân -, anemiile, oboseala cro­nică. Øn­tăresc sistemul imunitar, aju­tân­du-l astfel să lupte cu o mulţi­me de al­­te a­­­­­fec­ţi­­uni.
Cum se pre­pară: călite, fierte, pe grătar, în salate alături de alte legume ori în mân­căruri cu sos.

3. Quinoa

Quinoa este o plantă foarte hră­nitoare din A­­merica de Sud, pe care in­caşii o numeau “ce­­reala-ma­mă”. Se­minţele de quinoa conţin toţi aminoacizii esen­ţiali pentru organism şi sunt un înlocuitor sănătos al cărnii, pentru că au multe proteine şi nici un pic de colesterol. Nu conţin gluten, aşa că sunt i­­­­­de­­­­­­­­a­­­­­­­­­le pentru dieta persoanelor care suferă de boala celiacă (intole­ranţă la gluten). Sunt bogate în fibre, calciu, magneziu, fosfor şi fier.
Ce previne: diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, obezitatea, migrenele, calculii biliari.
Cum se prepară: de regulă, prin fierbere, la fel ca orezul, şi se poate folosi în salate, supe şi în multe alte mân­căr­uri. Dacă nu găsiţi quinoa în supermarketuri, cău­­taţi-o la plafar sau în magazinele cu produse bio.

4. Nuci

Sunt o sursă ne­­­­­­­­­­mai­po­­­­­­­me­­nită de a­­­­­cizi graşi o­­mega-3, duc la scă­de­rea co­­­lesterolului rău (LDL) şi la creşterea colesterolului bun (HDL). Conţin proteine, fibre, săruri minerale, vitaminele A, B, C şi E, dar au şi multe calorii, deci nu trebuie exagerat consumul, dacă nu vreţi să vă în­grăşaţi.
Ce previn: cancerul de pro­stată, cancerul ma­mar, afec­ţiunile cardiovasculare.
Cum se pre­pară: de obicei, nucile se mă­nâncă în­tre mese, ca gustare, alături de alte fructe oleaginoase (alune, migdale, ca­­ju), dar pot fi incluse şi în salate. Puteţi încerca un amestec delicios de nuci cu brânză feta.

5. Lapte

Laptele con­ţine calciu şi vitamina D (bune pentru oase), vitamina A (bună pentru piele, unghii şi ochi), vitamina B12 (care ajută la mentinerea sănă­­tăţii ţesu­tu­lui nervos) şi proteine (sursă de energie), magneziu şi potasiu.
Ce previne: osteoporoza, cariile dentare, obezitatea, diabetul de tip 2, cancerul mamar şi colorectal, bolile cardiovasculare.
Cum se prepară: poate fi băut simplu, amestecat cu cacao sau cu cereale ori inclus în preparate. Persoanele care se tem să nu se îngraşe pot consuma lapte degresat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News