5 trucuri ca să-ți inspiri copilul să fie mai puțin dependent de tine:
- Cât de importantă este joaca
Primul și cel mai important pas al copilului tău pentru a se simți independent este să fie lăsat să se joace de unul singur. În acest fel, va descoperi, fără să fie observat în fiecare clipă, ce îi place cu adevărat, ce îl motivează și își va forma spiritul de competiție și cel creativ. Un penny board poate fi un început excelent pentru a-i oferi posibilitatea de a se detașa de spiritul mai restrictiv al părinților, mai ales atunci când își observă copiii în mijlocul unui activități mai mult sau mai puțin sportive.
- Fă-l să se simtă implicat în activitățile curente ale casei
Când te pregătești pentru muncă, poți să-i ceri părerea despre hainele pe care să ți le iei, îl poți încuraja să te ajute în bucătărie sau la curățenie, să aranjeze masa înaintea cinei și chiar să ducă gunoiul din când în când. Implicarea în activitățile dedicate de obicei adulților îi va oferi încredere pe termen lung și va reuși să înțeleagă exact cât de importante sunt responsabilitățile de zi cu zi. În plus, tu vei scăpa de stresul că nu poate să-și poarte singur de grijă atunci când îl vei lăsa câteva ore sau o zi singur acasă.
- Dă-i sarcini
Mai ales când este destul de mic, copilul tău trebuie să știe care sunt sarcinile de care nu se poate dezice. Vorbim aici despre lucrurile simple, precum spălatul pe dinți, pe față, simpla idee de a-și pune hainele la locul lor. La început va fi reticent, dar pe măsură ce va observa că se descurcă, atunci va avea el singur inițiativă.
- Încurajează-l
E posibil ca uneori nu totul să meargă perfect. Mai ales la început, s-ar putea să facă anumite lucruri mai neglijent, precum spălatul dinților. Rămâi pozitivă chiar dacă se întâmplă asta. Să spunem că observi că s-a încălțat, dar și-a pus ghetele invers. Nu este timpul să îl critici, ci să scoți în față faptul că a avut inițiativă. Corectează-l în așa fel încât să nu îl descurajezi arătându-i ce greșeală mare a făcut.
- Gândește contextual
Dacă simți că cel mic este stresat, trece printr-o stare de anxietate sau pur și simplu nu e în apele sale din punct de vedere psihic, nu este cel mai bun moment să îi introduci noi sarcini în rutină, pentru că orice lucru care nu îi iese acum s-ar putea să-l descurajeze pe viitor să mai ia inițiativa.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Dmytro Zinkevych