1. Vitamina D. Pe lânga efectul protector pe care îl are asupra masei osoase, vitamina D reglează metabolismul, ne face mai puternice în faţa ispitelor culinare şi ne crește imunitatea. Foarte multe studii au arătat o asociere clară între creşterea aportului de vitamina D şi scăderea riscului de a face cancer de colon, piele, sân şi prostată. De asemenea, dacă pe lânga vitamina D asiguri organismului o cantitate zilnică de calciu şi magneziu, oasele tale şi inima vor fi sănătoase.
Cele mai bune surse de vitamina D: heringul, somonul, halibutul, uleiul din ficat de cod, macroul, scoicile, sardinele, tonul, creveţii, ouăle şi ciupercile shiitake.
2. Magneziul. Acest mineral este esenţial pentru oase, îmbunătățește circulaţia sângelui, protejează inima de boli şi ajută la relaxarea muşchilor şi a nervilor.
Cele mai bune surse de magneziu: nucile, legumele cu frunze verzi, seminţele de floarea-soarelui, ciocolată cu un conţinut ridicat de cacao (peste 70%) dovleacul, seminţele de dovleac, castraveţii, boabele de fasole, cerealele integrale, bananele, salată verde, orezul brun, quinoa şi lintea.
3. Acizii graşi omega-3. Acizii graşi omega-3 joacă un rol esenţial în alimentaţie, deoarece au grijă de sănătatea creierului, a inimii, precum şi de siluetă. Chiar dacă vorbim despre nişte grăsimi, Dr. Oz te asigură că este esenţial să le incluzi în alimentaţia zilnică, deoarece previn reacţiile inflamatorii în organism, sunt implicaţi în procesul de coagulare a sângelui, ajută la regenerarea celuelor şi reduc nivelul trigliceridelor şi al colesterolului rău. Organismul nostru nu-i poate produce, prin urmare trebuie să-i procurăm din surse alimentare.
Cele mai bune surse de acizi graşi omega-3: somonul, tonul, sardinele, macroul, nucile, seminţele de in, seminţele de cânepă, seminţele de chia, orezul sălbatic, avocado, uleiul de măsline şi ouăle.
4. Vitamina E. Ne protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi, dar şi de boli precum Alzheimer şi cancer. Dr. Oz spune că vitamina E este una dintre cele patru vitamine solubile care este vitală pentru buna funcţionare a organismului.
Cele mai bune surse de vitamina E: nucile, seminţele de floarea-soarelui, germenii de grâu, migdalele, alunele, uleiul de măsline, spanacul, broccoli, kiwi, mango şi roşiile.
5. Calciul. Ştim că ne face oasele mai sănătoase împreună cu vitamina D, însa calciul mai ajută la buna funcţionare a celulelor nervoase şi păstrează tensiunea arterială în limite normale. Dr. Oz avertizează că hipertensiunea arterială este asociată cu lipsa de calciu în organism şi că avem nevoie de 1000 de miligrame de calciu pe zi (între 19-50 de ani) şi de 1200 de miligrame (pentru persoanele peste 50 de ani).
Cele mai bune surse de calciu: legumele cu frunze verzi, portocalele, sardinele, broccoli, nucile, seminţele, somonul, caisele, stafidele, tofu, smochinele, seminţele de susan şi lactatele, conform eva.ro
 
 

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News