Chimenul combate balonările, stimulează lactaţia la femeile ce alăptează, fluidizează secreţiile bronhice, îmbunătăţeşte funcţiile mucoasei gastrice şi intestinale. Calmează colicile, fiind recomandat bebeluşilor. Se consumă în supe, prăjituri, alte alimente sau sub formă de ceai (la 2 litri de apă se adaugă, în momentul fierberii, două linguriţe de seminţe de chimen şi se lasă 5-10 minute să clocotească).
Cuişoarele au acţiune antiseptică, antioxidantă, anestezică, diuretică şi depurativă. Calmează sughiţul, stimulează secreţiile enzimelor digestive, relaxează musculatura tubului digestiv şi diminuează senzaţiile de greaţă. Mestecând 2-3 cuişoare poţi îndepărta mirosul neplăcut al respiraţiei. Se consumă ca atare sau împreună cu un ceai. După ce faceţi ceaiul, adăugaţi 2-3 cuisoare la o cană de apă, beţi cu înghiţituri mici.
Coriandrul îmbunătăţeşte mai ales funcţiile renale şi ajută la eliminarea apei în exces din organism. Are efecte antifungice, carminative, depurative, antispastice, stimulează secreţia enzimelor gastrice şi absorbţia alimentelor. Tonifică sistemul nervos, având efecte calmante şi îmbunătăţind memoria. Pentru prepararea infuziei se fierbe, timp de 5 minute, o linguriţă de coriandru la o cană de apă.
Ghimbirul are efect antiinflamator, fiind utilizat în tratamentul artritei reumatoide. Ajută la înlăturarea stărilor de rău, prin efectul antivertiginos, şi combate afecţiunile respiratorii. Stimulează circulaţia şi metabolismul, intensificând arderea grăsimilor şi eliminarea toxinelor. Stimulează secreţiile biliare. Are efecte benefice în sterilitatea masculină. Pentru prepararea ceaiului de ghimbir se foloseşte o linguriţă de ghimbir la o cană de apă, cu timp de fierbere 5 minute