Tarhonul
Cea mai importantă calitate a tarhonului e faptul că poate înlocui sarea în preparatele din meniul persoanelor la dietă. Parfumează discret mâncărurile din pui sau ciuperci cu sos, precum ostropelul sau ciulamaua. Se potriveşte cu orice sos pe bază de smântână, maioneză sau unt.
Ghimbirul
În “farmacia verde”, ghimbirul se bucură de reputaţie de antioxidant puternic, motiv pentru care are efecte benefice asupra încetinirii procesului de îmbătrânire. De asemenea, are un efect antibacterian, ajutând la lupta împotriva virusurilor.
Nucşoara
Nucşoara adaugă mâncărurilor calciu, magneziu, potasiu, vitamina A şi vitamina C. Condimentul are calităţi antibacteriene.
Oregano
Are de 42 de ori mai multă putere de antioxidare decât merele şi de 12 ori mai multă decât portocalele. Proprietăţile antiinflamatoare ale acestui condiment ajută la tratarea artritei şi a durerilor articulare. Oregano este şi o sursă de calciu, fier, magneziu, potasiu şi zinc.
Scorţişoara
Creşte capacitatea organismului de a asimila vitamina C, fierul, magneziul şi vitamina K. Are proprietăţi antiinflamatoare, care ajută la ameliorarea durerii, în special a celei menstruale. Totodată, scorţişoara scade nivelul zahărului din sânge, în cazul diabeticilor.
Piperul negru
Este cunoscut ca fiind cel mai sănătos condiment, având efecte benefice asupra tractului digestiv. De asemenea, are proprietăţi antibacteriene şi antioxidante. Piperul este şi o sursă de vitamina A, calciu, cupru, vitamina K, fier, magneziu şi potasiu. Capsaicina, substanţa care îi dă piperului gustul iute, este un puternic stimulent natural, ce ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, în special a celei periferice.
Boiaua
Este foarte bună împotriva inflamaţiilor. Boiaua e bogată în vitamina A, fier, magneziu, vitamina C, vitamina E, vitamina K, riboflavina şi acid nicotinic.